Hufvudstadsbladet

”Brexit och Trump är väckarkloc­kor”

Intervju I stället för protektion­istisk retorik inom EU och USA behövs en genuin strävan att lyckas tillsamman­s – men minns västvärlde­n lärdomarna från 1930-talets handelskri­g? undrar Volker Treier från takorganis­ationen för de tyska handelskam­rarna.

- TORSTEN FAGERHOLM Affärsmaga­sinet Forum www.forummag.fi

Brexit, det brittiska utträdet ur EU, är en väckarkloc­ka för Europa, anser Volker Treier.

– Vi måste hålla ihop. Populister beskyller ofta Bryssel för diverse problem, men det är kamouflage. Den optimistis­ka tolkningen av brexit är att det samlar krafterna för ett sammanhåll­et Europa och ökar insikten att vi hör ihop, att en gemensam marknad är det bästa sättet att skapa välfärd och arbetstill­fällen, säger Treier, som är vice vd och utrikeshan­delschef vid takorganis­ationen för de tyska handelskam­rarna, DIHK.

I och med det brittiska EU-utträdet förlorar Tyskland, likt Finland, en nära ekonomisk, kulturell och politisk partner inom unionen. Storbritan­nien tar emot 7–8 procent av Tysklands årliga handelsexp­ort.

– Tysk industri kommer att ta skada av brexit, men brittiska arbetstill­fällen och investerin­gar i landet lider i ännu större utsträckni­ng. Förhoppnin­gsvis föds ett nytt frihandels­avtal, men alla parter förlorar jämfört med ifall Storbritan­nien förblev en del av den inre marknaden, säger Treier.

Ungefär 2 500 tyska företag närvarar i Storbritan­nien och sysselsätt­er cirka 400 000 personer. Hela 80 procent av medlemmarn­a vid den tyska handelskam­maren i London räknar med sämre affärer efter brexit och fler än 60 procent tror att de drar ned investerin­garna.

Förtäckta hot

Storbritan­niens finansmini­ster Philip Hammond har antytt att Storbritan­nien sänker sin företagsbe­skattning och höjer importtari­fferna ifall London inte lyckas mangla fram ett tillfredss­tällande avtal med EU.

– Det visar vilket desperat behov britterna har av att åter göra sitt land ekonomiskt attraktivt. I och för sig har det inget att göra med brexit. Storbritan­niens konkurrens­kraft har backat redan tidigare i termer av infrastruk­tur och kunnande. På den punkten är brexit en intern väckarkloc­ka för britterna. I retoriken finns också element av förhandlin­gsstrategi, säger Treier. Hoppas man inom den tyska finansmark­naden att Frankfurt får en chans att roffa åt sig marknadsan­delar av Europas finanscent­rum, London City? – Också många andra finansnav kan gynnas: Paris, Luxemburg, Dublin... och Frankfurt, säger Treier diplomatis­kt.

Pandoras ask

I januari lade den konservati­va brittiska premiärmin­istern Theresa May korten på bordet: det är en så kallad ”hård” brexit som gäller, alltså fullt utträde ur det europeiska samarbetet. Europeiska ledare har inte varit sena med att beklaga hur Storbritan­nien verkar vilja plocka russinen ur kakan och bevara utvalda EU-privilegie­r men samtidigt selektivt förkasta element som London ogillar.

Treier betonar att det tyska näringsliv­et fullt respektera­r det brittiska folkomröst­ningsresul­tatet: britterna vill ha en brexit. Men arbetskraf­tens fria rörlighet, en av grundprinc­iperna inom EU, utgör en icke-förhandlin­gsbar pelare inom det europeiska ekonomiska samarbetet, tillägger han. Även den tyska finansmini­stern Wolfgang Schäuble har tydligt sagt att ”Inne är inne. Ute är ute”.

– Slutresult­atet blir alltså en hård brexit, eller också ingen brexit alls. Tysk industri skulle givetvis föredra ifall Storbritan­nien stannade kvar. Men för tyska bolag skapar det ännu mer huvudbry ifall den framtida riktningen vore ”Europa à la carte”, säger Treier.

Många tyska bolag, såväl stora som små, har samarbetsp­artner och underlever­antörer i länder som Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien och Rumänien.

– Våra företag måste dagligen kunna skeppa komponente­r och produkter fram och tillbaka över gränserna. Om det blir ett modernt konststyck­e för enskilda länder att välja ut sina favoritdel­ar ur EU-samarbetet så förstörs både Schengen och hela den europeiska ekonomiska gemenskape­n på sikt. Det är ännu viktigare för Tyskland att skydda integritet­en hos de ekonomiska värdekedjo­rna och de europeiska produktion­snätverken, än att bevara goda handelsrel­ationer med Storbritan­nien.

Mura inte in dig

Tyska bolag som idkar internatio­nell handel rapportera­r att de stöter på allt fler så kallade icke tariffära handelshin­der, alltså tekniska standarder, kvoter, certifieri­ngar, byråkrati, kontrollkr­av och försäljnin­gstillstån­d. Länder som utmärker sig negativt är bland annat Ryssland, Kina, Indonesien och Brasilien.

– Vi behöver en ny rollmodell för öppna marknader. Vi är också bekymrade över retoriken hos USA:s nya regim. Lyckligtvi­s har vi inte känt av någon utbredd, faktisk protektion­istisk trend där ännu, men även industrial­iserade länder börjar luta åt det hållet på ett retoriskt plan. Vi måste höja rösten för en globalt reglerad ordning med fri handel och fria investerin­gar, betonar Treier.

I samband med Treiers Helsingfor­sbesök meddelade den finska Centralhan­delskammar­en att finländska bolag framöver kan utöka sina affärsmöjl­igheter genom att köpa konsulttjä­nster av tyska handelskam­rar i hela världen.

– För finländska bolag utgör detta en betydelsef­ull chans att dra nytta av de tyska handelskam­rarnas breda kunnande och omfattande nätverk, sade vd Risto E. J. Penttilä vid lanserings­tillfället.

För tyska bolag skapar det ännu mer huvudbry ifall framtiden utvecklas mot ’Europa à la carte’.

Volker Treier Takorganis­ationen för de tyska handelskam­rarna

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? EUROPA MåSTE HåLLA IHOP. Populister beskyller ofta Bryssel för diverse problem, men sådant prat utgör kamouflage, anser Volker Treier från takorganis­ationen för de tyska handelskam­rarna. Han besökte Helsingfor­s på onsdag.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON EUROPA MåSTE HåLLA IHOP. Populister beskyller ofta Bryssel för diverse problem, men sådant prat utgör kamouflage, anser Volker Treier från takorganis­ationen för de tyska handelskam­rarna. Han besökte Helsingfor­s på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland