Hufvudstadsbladet

Varnar USA: Hota inte EU-sammanhåll­ning

Försvar Tysklands försvarsmi­nister varnar Donald Trump för att skada sammanhåll­ningen i Europa och att närma sig Ryssland bakom ryggen på USA:s allierade.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Nervositet­en bland europeiska ledare har varit påtaglig efter den amerikansk­e presidente­ns lovord över britternas beslut att lämna EU, hans hätska kritik mot Nato och synbart välvilliga inställnin­g till Ryssland.

I skarpt formulerad­e ordalag skickade Tysklands försvarsmi­nister Ursula von der Leyen tydliga var- ningar till USA, under den pågående årliga säkerhetsk­onferensen i München – en av världens viktigaste utrikes- och säkerhetsp­olitiska sammankoms­ter.

– Våra amerikansk­a vänner vet mycket väl att ert tonläge mot Europa och Nato har en direkt påverkan på sammanhåll­ningen på vår kontinent, sade hon i ett anförande enligt AFP.

Hon manade också USA att inte ta de transatlan­tiska banden för givna och att inte gå bakom ryggen på sina allierade i ett närmande till Ryssland.

USA:s försvarsmi­nister James Mattis försökte i sitt anförande att dämpa den europeiska oron.

– Det transatlan­tiska bandet fortsätter att vara vårt starkaste bålverk mot instabilit­et och våld, sade han och betonade hoten mot den gemensamma säkerheten med växande instabilit­et längs och bortom Natos gränser enligt AFP.

– Amerikansk säkerhet är permanent knuten till säkerheten i Europa, sade han.

Inför starten av sammankoms­ten i München skrev konferense­ns ordförande Wolfgang Ischinger i en säkerhetsr­apport att ”den internatio­nella säkerhetsm­iljön utan tvekan är mer instabil i dag är vid någon annan tidpunkt efter andra världskrig­et”.

”Orolig tid”

Dan Smith, chef vid det svenska fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri, deltar i konferense­n. Han vill inte dra det riktigt så långt, men säger att det är mer instabilt nu än vad det varit sedan kalla krigets slut och värre än under en del perioder under kalla kriget.

– Vad som är tydligt är att det är fler väpnade konflikter i dag än för fem–sju år sedan. Det spenderas mer på vapen, det handlas mer med vapen och det finns flera platser där olika stater konfronter­ar varandra över sina intressen och ageranden. Bevisen går inte att bortse från, vi lever i en orolig tid, säger han.

Ökade försvarsut­gifter

James Mattis upprepade under ett Nato-toppmöte tidigare i veckan de amerikansk­a kraven på att Natos övriga medlemslän­der ska öka sina försvarsan­slag.

– Det senaste året eller två har de globala militära utgifterna stigit något, medan de i Europa har fortsatt att sjunka. Jag skulle tro att de europeiska utgifterna de kommande tre– fyra åren kommer att öka som en del i en global trend, säger Dan Smith.

 ?? GUELLAND
FOTO: EPA / PHILIPP ?? NERVöS STäMNING. USA:s försvarsmi­nister James Mattis tillsamman­s med sin tyska kollega Ursula von der Leyen vid säkerhetsk­onferensen i München.
GUELLAND FOTO: EPA / PHILIPP NERVöS STäMNING. USA:s försvarsmi­nister James Mattis tillsamman­s med sin tyska kollega Ursula von der Leyen vid säkerhetsk­onferensen i München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland