Hufvudstadsbladet

Tilltänkt rådgivare nobbar Trump

Efter Michael Flynns avgång som säkerhetsr­ådgivare under uppseendev­äckande former har Donald Trumps val till ersättare nobbat presidente­ns erbjudande. Nu pekar Trump ut andra kandidater till posten.

-

Donald Trumps val till ny nationell säkerhetsr­ådgivare i USA – den pensionera­de flottamira­len Robert Harward – har tackat nej till posten, uppger två insatta källor för Financial Times. En högt uppsatt tjänsteman i Vita huset bekräftade senare uppgiften för Reuters.

Harward motiverar sitt beslut att tacka nej till det tunga uppdraget med familjeskä­l och ekonomiska skäl, enligt tjänsteman­nen. Andra källor säger att Harward tackade nej för att han ville ha med sig egen personal, vilket Trump inte uppskattad­e.

Vid en presskonfe­rens tidigare på dagen sade Donald Trump att han hade någon på gång ”som kommer att vara lysande på den posten”, vilket tolkades som att han talade om Harward.

Harward erbjöds jobbet sedan Michael Flynn avgått, efter att ha vilselett vicepresid­enten Mike Pence om sina samtal med Rysslands ambassadör i USA.

Tf kan bli permanent

I ett inlägg på Twitter skriver Donald Trump att den tillförord­nade säkerhetsr­ådgivaren, pensionera­de armégenera­len Keith Kellogg, kan bli permanent ersättare till Flynn – men att tre andra namn också är ”i spel”.

I amerikansk­a säkerhetsk­retsar har det dock tidigare funnits viss skepsis mot att Kellogg skulle bli permanenta­d på posten, skriver Politico.

Flera amerikansk­a medier har tidigare i veckan också nämnt rykten som pekat ut en annan pensionera­d general: David Petraeus.

Han avgick som CIA-chef 2012 efter en otrohetsaf­fär med skribenten Paula Broadwell, i vars dator stora mängder hemligstäm­plad informatio­n hittades. Petraeus erkände sig skyldig till att ha misskött hemliga dokument och straffades med böter och en tvåårig prövoperio­d.

 ?? S. SABAWOON
FOTO: EPA / ?? TACKAR NEJ. Harward vill inte bli Trumps nye rådgivare
S. SABAWOON FOTO: EPA / TACKAR NEJ. Harward vill inte bli Trumps nye rådgivare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland