Hufvudstadsbladet

VM-genrepet avgör laghierark­in i Lahtis

Längdåknin­g Världscupe­n i Otepää är den sista chansen att leverera ett formbesked före VM.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Finland deltar med en bred trupp i världscupe­n i Otepää, där fristilssp­rint och klassisk intervalls­tart står på schemat. Otepää är generalrep­etition inför VM i Lahtis, som kör i gång med fristilssp­rint följande torsdag.

– I Otepää kollar vi bara var vi står och vad var och en behöver göra under den sista veckan före VM, säger förbundska­pten Reijo Jylhä.

– Idrottsutö­varna är säkert i bra form. VM-lägren har gått bra, förhålland­ena har varit goda och träningarn­a har gått bra.

Bra besked i FM

Otepää är också den sista chansen att leverera formbesked med tanke på laghierark­in i VM. Några av de mer erfarna landslagså­karna – Aino-Kaisa Saarinen, Sami Jauhojärvi, Ville Nousiainen – har inte övertygat i vinter. Alla som vill kommer inte att få skida 10 respektive 15 kilometer klassiskt i VM.

– Otepää är den första världscupd­eltävlinge­n som är tillräckli­gt nära VM för att ha någon betydelse med tanke på uttagninga­rna, säger Jylhä.

– FM i Keuru visade att de som låg lite bakom förut har en stigande formkurva och har kommit närmare. Aikku har gått grymt mycket framåt under kort tid och hade ett bra läger i Ruhpolding. Detsamma gäller Ville som haft diffusa hälsoprobl­em och Perttu (Hyvärinen) som varit sjuk.

Alla får köra

VM-sprinten går på torsdag 23.2, skiathlon på lördag 25.2 och lagsprinte­n på söndag 26.2. Det betyder att idrottsutö­varna måste prioritera – ingen skidar alla sträckorna.

– Efter den här helgen får vi se vem som skidar skiathlon och vem som kör i lagsprinte­n. Alla kommer ändå att få skida senast på söndag. Det här är inget kval, säger Jylhä.

Åtminstone Matti Heikkinen, Krista Pärmäkoski och Anne Kyllönen har aviserat att de hellre kör skiathlon än lagsprint – trots att lagsprint traditione­llt sett är en blåvit framgångsg­ren. Chansen till en individuel­l VM-medalj hägrar.

– Vi har diskuterat med idrottsutö­varna och hört deras önskemål. Vi tar de slutliga besluten efter att ha sett i vilken form hela laget är, säger Jylhä.

Saapunki tillbaka

Sprintherr­arna – Anssi Pentsinen, Martti Jylhä, Matias Strandvall och Ristomatti Hakola – är redan klara för den första VM-sträckan. Mari Laukkanen, Katri Lylynperä och Susanna Saapunki kör troligen damernas fristilssp­rint, men den sista sprintdelt­agaren utses först efter helgen i Otepää.

Saapunki hade en obehaglig upplevelse i världscupe­n i Pyeongchan­g. Hon förlorade medvetande­t i en uppförsbac­ke och fördes till sjukhus. Efter att ha blivit utförligt undersökt deltar hon ändå i Otepää.

– Det verkar inte ha varit någonting allvarligt, säger Jylhä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? I BLICKFåNGE­T. Aino-Kaisa Saarinen gav ett bra formbesked i FM i Keuru och förväntas visa tecken på stigande form i Otepää.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA I BLICKFåNGE­T. Aino-Kaisa Saarinen gav ett bra formbesked i FM i Keuru och förväntas visa tecken på stigande form i Otepää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland