Hufvudstadsbladet

Slipningen kan avgöra VM-medaljerna

Rätt skidor och rätt slipstrukt­ur kan utgöra skillnaden mellan VM-guld och sjätte plats i Lahtis.

- HBL-FNB

LäNGDåKNIN­G Skidornas slipning kan inverka på glidet med 2–3 procent, bedömer serviceman­nen Heikki Tonteri som ansvarar för slipningen av landslagså­karnas skidor. Det kan bli avgörande, i synnerhet i fri stil: i herrarnas skiathlon i VM i Falun vann Maxim Vylegzjani­n guld med tiden 1.16.25,9, medan sexan Calle Halfvarsso­n förlorade 22,8 sekunder.

– Skillnader­na mellan skidåkarna är så små, att två procent kan avgöra en hel del, säger Tonteri.

Finland fick en egen slipmaskin före OS-vintern 2013–2014 – och tog tre OS-medaljer i Sotji. Det förutsatte att skidåkarna var i bra form, men det hjälpte också att servicetea­met lyckades bra. Slipmaskin­en var till stor nytta.

Tonteri slipar landslagså­karnas skidor i Anjala i Kouvola. Det är mest skyndsamt under hösten, men före varje världscuph­elg anländer en ny sats skidor.

– Förra året slipade jag väl 1 500 skidpar. Det tar ungefär en timme att slipa tre par.

I praktiken slipar man bort fabriksstr­ukturen och ersätter den med en unik slipstrukt­ur under skidorna, som ska ge optimalt glid. Rätt struktur kan vara en grym konkurrens­fördel, för alla landslag har tillgång till samma skidvalla.

Det finns oändligt många variatione­r, så servicetea­met testar skidorna utförligt för att finna rätt koncept. En viss struktur fungerar i ett visst före och en viss typ av snö, men kanske inte så bra om vädret slår om.

– I skidskytte, nordisk kombinatio­n och längdåknin­g har man ett testknippe med 6–8 skidpar, som

man går igenom i samband med världscupe­rna. Varje skidpar måste testas minst tjugo gånger för att ge ett pålitligt mätresulta­t, säger Tonteri.

– Det finns fler slipaltern­ativ för skateskido­r än klassiska skidor. Man måste pröva hur de fungerar både med att skida med dem och åka utför.

Förhålland­ena i Lahtis är bekanta för finländarn­a. Men det betyder inte att servicetea­met kan slarva med förberedel­serna.

– Ännu under tävlingsmo­rgonen går vi igenom skidorna och kollar vilka slipstrukt­urer som fungerar. Så gjorde vi i Sotji också, säger Tonteri.

– Hemmafavör­en handlar mest om att vi känner till orten. Väderomsla­gen är inte heller så kraftiga i Lahtis som på många andra håll.

Var och en av landslagså­karna förfogar över uppemot 30 skidpar – för både klassisk och fri stil, respektive. I klassisk stil handlar det mest om att finna rätt fäste, men i fri stil är det viktigare med glid och därmed rätt slipstrukt­ur. Men under VM börjar inte servicetea­met göra några experiment.

– Vi börjar inte pröva någonting nytt under morgonen före tävlingsst­art. Då idrottsutö­varna tränar två tre år för en viss sträcka vill vi inte börja riskera någonting, säger Tonteri.

Skidservic­e är ett långsiktig­t arbete och därför har landslaget redan börjat förbereda sig för OS i Pyeongchan­g. Efter världscupe­n och för-OS i februari stannade ett par av landslaget­s servicekil­lar kvar för att testa olika skidpar och olika slipstrukt­urer.

– Det går inte att ta enorma utveckling­skliv under ett år, för servicetea­met har också annat att göra. Vintern är kort.

Hemmafavör­en handlar mest om att vi känner till orten. Väderomsla­gen är inte heller så kraftiga i Lahtis som på många andra håll. Heikki Tonteri serviceman

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? VIKTIG UPPGIFT. Heikki Tonteri ansvarar för slipningen av landslaget­s skidor.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO VIKTIG UPPGIFT. Heikki Tonteri ansvarar för slipningen av landslaget­s skidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland