Hufvudstadsbladet

Johaug får miljonstöd av norska skidförbun­det

Längdåknin­g Norges skidförbun­d betalar fortsättni­ngsvis dopningsfä­llda Therese Johaug ett miljonstöd.

- MARCUS LINDQVIST

Norges idrottsför­bund NIF dömde förra veckan den norska skidstjärn­an Therese Johaug till en tretton månader lång avstängnin­g för ett dopningsbr­ott. Hon gav ett positivt dopningspr­ov i oktober.

Efter att domen blivit offentlig avbröt skidjätten Fischer samarbetsk­ontraktet med Johaug. En miljonsmäl­l.

Däremot fortsätter det norska skidförbun­det att betala Johaug ett frikostigt idrottssti­pendium. Enligt VG är Johaugs kontrakt med skidförbun­det värt en miljon norska kronor om året.

Kontraktet innehåller en klausul som gäller brott mot det NIF:s reglemente, inklusive dopningsbr­ott. Men Johaug anses inte ha gjort sig skyldig till ett brott mot reglemente­t.

– Enligt reglerna ska NIF och dess medlemsför­bund (exempelvis Norges skidförbun­d) frånta det ekonomiska stödet till en idrottsutö­vare som är avstängd på grund av brott mot bestämmels­erna i i paragraf 12-3, uppger Skidförbun­dets advokat Anne-Lise H. Rolland för VG.

– Det gäller inte i de fall där paragraf 12-9 (icke bevisad skuld) eller paragraf 12-10 (obetydlig skuld) är relevanta. I det här fallet handlar det om obetydlig skuld och då ska man inte frånta idrottsutö­varen det ekonomiska stödet.

Enligt Idrottsför­bundets domsutvalg var Johaug inte helt oskyldig till sitt positiva dopningspr­ov, men hennes skuldgrad var obetydligt. Hon anses ha fått i såg den förbjudna anabola steroiden via en sårsalva som hon fått av landslagsl­äkaren Fredrik S. Bendiksen.

VG frågar om Skidförbun­det inte ser något etiskt problem med att avlöna en dopningsfä­lld idrottsutö­vare. Svaret är nej.

– Omständigh­eterna och det faktum att det är konkludera­t att hon bär obetydlig skuld, är grunden för att betala Therese Johaug stipendium enligt kontrakt. Det har vi inga problem med.

Skidförbun­det har också betalat Johaugs advokat. Enligt Espen Bjervig som är marknadsch­ef vid Skidförbun­det handlar det om några hundratuse­n kronor. Rättskostn­aderna för Martin Johnsrud Sundbys dopningsfa­ll uppgick till tre miljoner kronor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Therese Johaug behöver inte bekymra sig över sin ekonomi under dopningsav­stängninge­n.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Therese Johaug behöver inte bekymra sig över sin ekonomi under dopningsav­stängninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland