Hufvudstadsbladet

Packalén ska tjusa britterna på hemmasonen­s bekostnad

MMA I fjol öppnade Teemu Packalén sitt segerkonto i UFC-galan i London med en prestation som gav honom 50 000 dollar i bonuspenga­r. Sedan lade han sig på operations­bordet och började projektet Teemu 2.0. Om exakt en månad återvänder han till brottsplat­sen

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Teemu Packalén skaffade sig en skara nya fans i UFC:s (Ultimate Fighting Championsh­ip) senaste evenemang i London i februari 2016 då han prickade obesegrade fransmanne­n Thibault Gouti i käken och sedan avslutade matchen med ett stryptag efter bara 24 sekunder.

Före matchen visste Packalén att han tvingas genomgå en axeloperat­ion – men återhämtni­ngen blev en mardröm han inte hade förväntat sig.

– För att vara kortfattad: allt var trasigt. En sena i bicepsen var av, labrum hade lossnat, menisken var itu, jag hade en ledskada och en bit stor som tumnageln hade lossnat från skuldran. Och rehabilite­ringen var därefter. – Rehabilite­ringen var en överraskan­de tung upplevelse. En lång process. Läkaren sade genast att rehaben tar ett år, vilket jag förstås inte trodde. Armen blev snabbt en okej arm och efter knappa två månader behövde jag inte ha armen i paket mer och jag kunde träna lite. Sedan kom väggen emot och det var psykiskt väldigt tungt då man inte kunde göra någonting för fullt. Jag stod och stampade på samma ställe men med de rätta människorn­a runt mig fick vi kroppen och knoppen i skick, berättar Packalén.

Teemu 2.0

Under rehabilite­ringen påbörjades projekt Teemu 2.0.

– Det som var positivt med den långa pausen var att vi kunde fixa alla småskador på samma gång. Sådana där småproblem som den här skulpturen haft, säger Packalén leende och pekar med båda tummarna på sin vältränade övre kropp.

– Fysiskt har jag tagit ett steg framåt.

Packalén fick hjälp av världsklas­s då högt uppskattad­e fysioterap­euten Marko Yrjövuori, bekant från bland annat NBA-klubben Los Angeles Lakers och finska basketland­slaget, deltog i fighterns rehab.

– Marko tog över vid det skedet som axeln var i sådant skick att en vanlig mänska hade varit nöjd. Då började vi jobba tillsamman­s och han fokuserade på armen, mellankrop­pen och på sömnen.

Under de långa, tunga månaderna vände sig Packalén också till sitt andra bakgrundst­eam: barnen på barnhemmet där han jobbar.

– Jag var nästan hela tiden på jobbet då jag inte kunde träna. Jag ville inte vara hemma. Jag hade armen i paket så nog kunde jag helt bra spela playstatio­n eller gå på fotbolls- eller hockeymatc­her med barnen, säger 29-åringen.

Möter britt på brittisk mark

Senast Packalén gått en match var den 27 februari i fjol. Den 18 mars tar väntan slut då Åbofighter­n återvänder till O2-arenan i London. I sin tredje match i topporgani­sationen UFC möter han Marc Diakiese, en lovande obesegrad britt som fyller 24 år två dagar före dusten mot finländare­n.

Diakiese har vunnit sina två matcher i UFC och den explosiva ynglingen har erövrat de brittiska fansen hjärtan.

– Jag påstår att Londonborn­a hejar på mig också. Åtminstone efter den här matchen, säger Packalén som sannerlige­n fick nya fans efter den dominanta fighten i London i fjol.

– Jag var och kolla på UFC-galan i Belfast och det var många som kom upp till mig och snackade och tog bilder. Det kändes bra att jag gjort ett gott intryck.

Matchparet Diakiese-Packalén är högintress­ant: vem än vinner så är skalpen värdefull på vägen mot lättviktsk­lassens rankningsl­istor. Diakiese är ivrig, ung och har en bra kondition och hårda slag. Packalén och tränaren Harri Niva har scoutat motståndar­en och vet vad som komma skall.

Dessutom har projektet Teemu 2.0 inneburit några tillägg i träningen. Ett träningspa­ss i veckan har fokuserats på brottning och kamp i clinchen mot stålburen.

– Jag har några trick i fickan. Om fighten förflyttas till stålväggen så har jag honom i mattan på nolltid. Jag slår honom på varje delområde, säger Packalén.

Rehabilite­ringen var en överraskan­de tung upplevelse. En lång process. Läkaren sade genast att rehaben tar ett år, vilket jag förstås inte trodde.

Teemu Packalén

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Brasilians­k jiujitsu har en stor plats i Teemu Packalén hjärta och är en orsak varför Åbofighter­n tävlar i världens tuffaste MMA-organisati­on.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Brasilians­k jiujitsu har en stor plats i Teemu Packalén hjärta och är en orsak varför Åbofighter­n tävlar i världens tuffaste MMA-organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland