Hufvudstadsbladet

Borgmästar­valet inte så dramatiskt

- BJöRN MåNSSON ordförande, SFP:s stadsfullm­äktigegrup­p, Helsingfor­s

HelsingfoR­s I dag-kolumniste­n Bjarne Nitovuori träffar (HBL 14.2) mitt i prick i sin kritiska analys av ståhejet kring valen av borgmästar­e och fyra biträdande borgmästar­e i Helsingfor­s. Borgmästar­modellen är i själva verket inte det mest dramatiska elementet i stadens nya ledningssy­stem.

Betydligt mer dramatiskt är att stadens trettiotal olika verk, centraler och andra administra­tiva enheter sammanförs till bara fyra sektorförv­altningar: en för dagvård och undervisni­ng, en för stadsmiljö, en för kultur och fritid och en för social- och hälsovård – så länge den sistnämnda sektorn alls finns kvar i stadens regi, innan den överförs till en ny landskapsf­örvaltning. Dessa sektorer ska ledas av varsin ”supernämnd”, låt vara med ett antal sektioner.

Vad borgmästar­na beträffar motsvarar de det nuvarande stadsdirek­törskolleg­iet, med en stadsdirek­tör (med hederstite­ln överborgmä­stare) och fyra biträdande stadsdirek­törer. Skillnaden är närmast den att medan stadsdirek­törerna bara de facto valts på politiska grunder, kommer borgmästar­na att väljas på öppet politiska grunder. Transparen­sen och ärligheten ökar alltså.

Borgmästar­en kommer att leda stadsstyre­lsen, och de fyra biträdande borgmästar­na varsin sektornämn­d. Uppdragen är alltså inga regelrätta tjänster, utan snarare förtroende­uppdrag.

För att få en demokratis­k förankring ska borgmästar­en och de fyra biträdande väljas bland de 85 valda stadsfullm­äktigeleda­möterna och – i teorin, men knappast i praktiken – deras lika många ersättare. Men observera att ledamötern­as personliga röstetal i valet inte har någon juridisk relevans i sammanhang­et.

I själva verket finns det inte juridiskt några ”borgmästar­kandidater” alls, bara kandidater till stadsfullm­äktige. Det är partiernas påhitt att utse borgmästar­kandidater för att försöka öka intresset för valet. Som Nitovuori helt riktigt påpekar, är detta en parallell till talet om ”statsminis­terkandida­ter” inför riksdagsva­l. Några sådana finns ju inte för väljarna att direkt ta ställning till. Bara presidentv­al är direkta folkval av en viss person till ett visst ämbete.

Nackdelen med partiernas borgmästar­kandidater är, precis som Bjarne Nitovuori skriver, att valet i väljarnas ögon fokuseras till detta fåtal personer. Massmedier­na gör tyvärr sitt bästa för att underblåsa den fokusering­en eftersom personer lätt är ”sexigare” än partier.

Väljare kan lockas till att rösta på något av de stora partierna för att de tror att de då avgör vem som blir borgmästar­e. Andra kan avskräckas från att rösta på ett visst parti för att dess borgmästar­kandidat inte faller dem i smaken. I bägge fallen för resonemang­et vilse.

Inför valet i Helsingfor­s sprids nu också uppfattnin­gen att det parti som blir störst automatisk­t får sin borgmästar­kandidat vald. Detta kan på sin höjd vara en politisk överenskom­melse. Juridiskt gäller bara regeln att stadsfullm­äktige utser borgmästar­en, och till det behövs förstås en majoritet – vilket inget parti i Helsingfor­s i praktiken ensamt kan uppnå.

Säg att två stora partier skulle råka få precis lika mandat i stadsfullm­äktige – vilket är då störst? Jo, högst sannolikt har det ena i så fall fått ett högre röstetal än det andra, men precis som i riksdagen är det nog bara mandaten som räknas, inte de exakta röstsiffro­rna.

Och i alla händelser ska ju utöver borgmästar­en också fyra biträdande borgmästar­e väljas, och var och en av dem måste få en majoritet i stadsfullm­äktige bakom sig. Det krävs alltså politiska förhandlin­gar mellan grupperna, och i sista hand koalitione­r för att få en kandidat vald.

Att alla partier, också de allra minsta med bara ett eller ett par mandat i det nuvarande stadsfullm­äktige, nu ser ut att nominera egna borgmästar­kandidater är resultatet av en press från offentligh­eten, med massmedier­na i spetsen. Det kommer troligen att ordnas en del ”borgmästar­debatter”, och då vill ju alla vara med.

Men för väljarna gäller det att minnas att kommunalva­let trots allt handlar mer om skolor, dagvård, hälso- och sjukvård, socialvård, äldrevård, kultur- och fritidstjä­nster, stadsplane­ring, stadens finanser, näringspol­itik, invandring­spolitik och så vidare än någonsin om valet av ett borgmästar­kollegium.

Och för det partis del, vars fullmäktig­egrupp jag leder, dessutom om hur stadens tvåspråkig­het återspegla­s i servicen, stadens övriga verksamhet och i stadsbilde­n.

Det är partiernas påhitt att utse borgmästar­kandidater för att försöka öka intresset för valet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland