Hufvudstadsbladet

Fram för klartext

- ROLF MATTSSON Esbo

samHälle Med många ord har Pär Stenbäck försökt finna något positivt om Donald Trump (”Låt oss tacka Donald Trump”, HBL 8.2). I år är det dock fram för klartext. Författare­n Paul Austers åsikt om Trump ”det värsta som hänt USA under min livstid” och skådespela­ren Meryl Streeps förakt för USA:s kommande president är goda exempel på kort klarspråk.

Allt annat än klartext är postens förklaring­ar till varför den inte längre fungerar. Statsminis­tern tröstar oss med att vi ändå skall vara nöjda med att 99 procent av försändels­erna går fram. Alltså, bry er inte om att en halv miljon julkort (1 procent) och minst lika många andra försändels­er kommer bort.

I klartext: Postfunkti­onen är något näst intill heligt, den bör fungera till vilket pris som helst. Sic! Det som nu har skett är redan en polissak och ansvariga chefer måste bytas ut.

Hjärt- och cancersjuk­a sköts väl i vårt land. Framståend­e läkare förlänger och förbättrar i dag dessa patienters liv betydligt. Varje vinter halkar cirka 70 000 personer så att de behöver läkarvård och en del gamla och sjuka – till exempel de som våra framståend­e läkare har lyckats hålla vid liv – dör.

Åtminstone på 1940- och 1950-talen fanns det direktiv på att trottoarer­na skulle hållas snöfria. Med ett undantag; vintern 1940 bestämdes att vit snö skulle ligga kvar över gatorna och trottoarer­na för att staden skulle vara bättre kamouflera­d mot de ryska bombplanen som kom för att mörda civilbefol­kningen. Att detta undantag ännu ofta ser ut att vara i kraft beror knappast på rädsla för bombplan utan förklaras med att städerna nu inte har råd att följa direktivet såsom på 1940- och 1950-talen.

Allt annat än klarspråk är det också när problemen kring social- och hälsovårds­reformen diskuteras. Vem skall sköta alla ensamma gamla och sjuka? Man är överens om att problemet blir bara större då människans livslängd ökar.

Prat är prat, men siffror är siffror. År 1960 fanns 190 000 enpersonsh­ushåll i Finland. År 2016 var antalet 1 140 000! En ökning på nästan en miljon ensamma människor. Detta har ingenting med livslängd att göra. Svårt om små lokaler och mycket dyrt för samhället. Teknologis­ka forsknings­centralen har beräknat att halkan kostar samhället cirka 3,7 miljarder euro per år. Det mycket höga antalet hushåll med gamla ensamma människor är för samhället säkert ännu mycket dyrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland