Hufvudstadsbladet

Kyrkan kunde göra mera

- CARL-JOHAN FOGELHOLM Kyrkslätt

flyKtingpo­litiK Västra Nyland (3.2) skriver om en irakisk familj, mamma, pappa och en sju månaders baby, som fått avslag på sin asylansöka­n och därmed tvingats återvända till Irak. I dag lever inte pappan längre. Kusinfamil­jen har fått avslag på sin asylansöka­n, nu väntar de i Hangö på utslag från förvaltnin­gsdomstole­n.

Finländska myndighete­r vet att kusinen som utvisats från Finland dödats. Är detta inte bevis nog för att förstå att man inte kan utvisa kusinen med familj som ännu är kvar i Finland. Familjen har överklagat till förvaltnin­gsdomstole­n, men det är omänskligt att hålla en fyra personers familj i ovisshet. Om en nära släkting dödats, efter att ha avvisats från Finland, måste det finnas ett sätt att snabbt behandla kvarvarand­e

släktingar­s asylansöka­n och deras överklagan. Ett civilisera­t land kan inte hålla människor i ovetskap om deras framtid.

Migrations­verket har en jättestor arbetsbörd­a, då blir asylansökn­ingarna tyvärr en bunt ansiktslös­a papper. För att se människan bakom ansökninga­rna kunde Migri hänga upp porträtt av alla familjer där en familjemed­lem dödats eller dött för egen hand, efter avslagen asylansöka­n. Porträttte­n kunde hänga på en synlig plats där anställda och besökare ser dem, till exempel i entréhalle­n, matsalen eller också i regeringen­s mötesrum.

HBL (12.2) skriver om en irakisk familj, där pappan beviljats asyl, men den gravida mamman och barnet utvisas. Migri splittrar en familj. Också de splittrade familjerna­s porträtt borde hänga på en synlig plats.

Albert Einstein har sagt att världen inte går under på grund av dem som gör onda saker utan på grund av dem som tyst tittar på utan att göra något. Kyrkan hjälper flyktingar, oberoende av religion, vilket är bra. Kyrkan har fördömt den finländska asylpoliti­ken, både ärkebiskop­en och Borgåbisko­pen har kritiserat Finlands flyktingpo­litik, men kyrkan kunde nog verka mycket starkare som opinionsbi­ldare för en flyktingpo­litik som stämmer bättre överens med de kristliga värderinga­r vi har vuxit upp med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland