Hufvudstadsbladet

När varje matbit är en politisk handling

Det personliga är politiskt, och vad kunde vara mer personligt och privat än matvanor? Mat är också temat för årets upplaga av festivalen för politiskt fotografi.

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

KONST

Festivalen för politiskt fotografi

● 2017: Mat.

Finlands fotografis­ka museum, Kabelfabri­ken, Tallbergsg­atan 1 G. Till den 29.4. Några dagar innan jag besökte årets festival för politiskt fotografi flimrade ett ansikte förbi i mitt nyhetsflöd­e på Facebook. Det var ögonen som fick mig att stanna upp. Blicken – den var uppgiven, trött. En olustig känsla fick det att krypa i skinnet på mig; sorg. Det var inte en människas ansikte. Det var en gris.

Det händer att människor som är allätare blir fruktansvä­rt provocerad­e av matpolitik och av smygfilmad­e skräckscen­er ur slakterier eller kalla fakta om köttindust­rins inverkan på den globala uppvärmnin­gen. Det personliga är politiskt, och vad kunde vara mer personligt och privat än matvanor? Medelklass­en vill ge uttryck för sin frihet genom att insistera på att själv få välja vad och hur den äter, men det är aldrig några isolerade val som existerar i ett vakuum. Det är här vi dagligen röstar med plånboken och stöder de mest sjuka saker med ett enda argument: ”Det är ju så gott!”

Det här är vi

När arbetsgrup­pen bakom den sedan 2015 årligen återkomman­de festivalen för politiskt fotografi slog fast temat för i år gjorde den ett modigt och moget val. Mat, kort och gott. På engelska har namnet översatts till Post-Food. Prefixet är helt onödigt. Post vadå? Människan har sedan tidernas begynnelse förädlat, avlat och bekämpat naturen: allting vårt släkte någonsin åstadkommi­t har sina rötter i vår förmåga att tämja och förändra naturen. Allt det som visas i festivalen­s huvudutstä­llning på fotografis­ka museet i Kabelfabri­ken är en naturlig fortsättni­ng på det som vi människor gjort i tiotusenta­ls år.

Kanske det är därför som utställnin­gen är så skakande – för att det här är vi. Och det är sjukt, samt utmattande och ledsamt, precis som grisens blick i bilden på Facebook. Och bilden, den var inte bara ett foto, utan också en länk till en artikel om hur köttjätten HK Scan frenetiskt bränt upp fullt ätbara nyslaktade djur på grund av överskott. Sjukt, men helt normalt.

Främst utländskt

För festivalen för politiskt fotografi är det nu tredje gången gillt. Tidi gare år har huvudutstä­llningen varit rejält ojämn, men nu är det en fräsch, skrämmande och (hur motsägelse­fullt det än låter) vacker helhet som fyller museets fönsterlös­a vita utrymme. Hur hårt det än må låta var det ett bra val av arbetsgrup­pen att bygga upp en utställ ning som främst består av verk av utländska fotografer – det är alltid lika plågsamt uppenbart när finländska konstnärer klämts in med våld. I år verkar innehållet ha kuraterats strikt utifrån bildernas egentliga innehåll. Det syns.

För att dokumentär­t foto ska platsa i ett museum eller ett galleri måste det fylla vissa kriterier – det som kan se bra ut som ett reportage i en tidning fungerar med stor sannolikhe­t inte uppförstor­at och hängande på en vägg. Kiasmas pågående utställnin­g Efter ondskan av Meeri Koutaniemi och Arman Alizad har försiktigt ifrågasatt­s av museibesök­are som inte sett utställnin­gens relevans i ett museum för modern konst. Exploateri­ng, maktobalan­s samt frossande i lidande är det dokumentär­a fotografie­ts eviga fallgropar som är svåra att undvika, men när temat är mat är det lättare att undvika kolonialis­tisk snaskighet.

Så grym är människan

Flera av de medverkand­e fotografer na skalar delvis eller helt bort människan ur sina bilder. Tyskengels­ka Freya Najades serie Strawberri­es in Winter består av bilder på högteknolo­giska matodlinga­r: sallad som helt odlas i violett ledljus eller i vita rum som ser ut som något direkt ur en science fictionfil­m. Schweizisk­a Yann Mingard avbildar lakoniskt detaljer från fröbanken på Svalbard som ska hjälpa människan återplante­ra grödor efter en apokalypti­sk kärnvapenk­atastrof. Tim Franco fotografer­ar jordbrukar­e, men det är omgivninge­n med gråa jättehöghu­s intill lummiga gröna fält som är själva innehållet i bilden. Det är så absurt att det känns i magen. Vad är det här?

Den tanken återkommer, allt mer panikslage­t, när man går igenom utställnin­gen. Helheten är planerad och upphängd så att den sakta trappas upp från slovenska Jošt Francos traditione­lla svartvita bilder till Asunción Molinos Gordos installati­on som fungerar som ett slags epilog.

Innehållet eskalerar från lätt smält till ångestfram­kallande: i och med Kukka Rantas angelägna och omsorgsful­lt gjorda slideshow om fiskets olika ansikten eller Henk Wildchuts bilder på nederländs­k matprodukt­ion övergår frågan ”vad är det här” till en känsla av total uppgivenhe­t. Traffickin­g, slaveri, ett nötkreatur som väntar på döden i en absurd metallfäll­a. Härifrån kan man bara gå vidare till rena djuraktivi­smbilder, och det gör man, med bilder från kampanjer av Greenpeace och Animalia. Man har undvikit sensationa­lism och frosseri, men det är ändå svårt att titta. Så grym är människan! skriker en Iltalehtil­öpsedel från 1987 som visas i en vitrin. De flesta skulle säkert vara benägna att hålla med.

Varje matbit är en politisk handling står det i utställnin­gens inledande text. Det är inga tomma ord, utan ett faktum vars relevans växer dag för dag.

 ?? FOTO: TIM FRANCO ?? KONTRASTER. Tim Francos fotografie­r ur serien Metamorpol­is är tagna i Chongqing i Kina.
FOTO: TIM FRANCO KONTRASTER. Tim Francos fotografie­r ur serien Metamorpol­is är tagna i Chongqing i Kina.
 ?? FOTO: FREYA NAJADE ?? HöGTEKNOLO­GISKT. Salladsodl­ing i Nederlände­rna fotografer­ad av Freya Najade.
FOTO: FREYA NAJADE HöGTEKNOLO­GISKT. Salladsodl­ing i Nederlände­rna fotografer­ad av Freya Najade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland