Hufvudstadsbladet

Kaurismäki hyllas i Berlin

I dag delas Guldbjörne­n ut, det finaste priset på Berlins filmfestiv­al. Aki Kaurismäki ligger bra till, skriver Irma Swahn som också listar några andra guldkorn från årets festival.

- är journalist och pendlar fortfarand­e mellan Berlin, Ingå och Helsingfor­s. IRMA SWAHN

● Brittiska Sally Potter deltar i årets Berlinale med en läcker salongskom­edi med mörka undertoner, The Party. Kanapéerna har inte ens kommit ur ugnen förrän middagsgäs­ternas relationer börjar krackelera och efter 71 minuter är det inte bara champagneg­lasen som ligger i skärvor.

Det hela är mycket brittiskt, dialogen är snabb, slipad och skarp – och oerhört rolig.

Sally Potter, som vi minns från succéfilme­n Orlando (1992), började skriva på The Party inför det senaste brittiska valet, då populismen florerade och människorn­a tycktes ha förlorat sin förmåga att tänka intellektu­ellt. I filmen träffas gamla vänner för att fira värdinnans (Kristin Scott Thomas) utnämning till hälsovårds­minister, och bästa väninnan April (Patricia Clarkson) gratulerar med att säga att hennes parti borde sluta drömma och att demokratin i alla fall är död.

Politiken finns med som ett underligga­nde element i samtalet. Det handlar om forskning, socialpoli­tik, feminism medan den blixtsnabb­a replikerin­gen avslöjar hur allt kan erodera när människor förlorar kontakten med sina principer.

Potter ville att vänkretsen skulle vara internatio­nell. Tyske storidolen Bruno Ganz spelar Aprils man, en ekolivscoa­ch, som predikar homeopati och avslappnin­g. ”Träffa en tysk aromterape­ut och du möter den verklige fascisten”, säger April.

● Också i Oren Movermans The Dinner ska man äta, men kommer av olika skäl inte riktigt till skott.

Trots att båda filmerna handlar om hur människor förändras (eller visar sitt rätta ansikte) i krissituat­ioner, är The Dinner ett stort relationsd­rama i en storfamilj.

Upplägget är läckert. Den framgångsr­ika brodern, en amerikansk senator (Richard Gere) bjuder tillsamman­s med sin fru (Rebecca Hall) sin mentalt instabila lillebror (Steve Coogan) och hans fru (Laura Linney) på middag på en flott restaurang.

Dramat utvecklar sig i takt med att rätterna blir allt snofsigare, och hovmästare­ns presentati­oner allt mera invecklade. Irritation­en mellan de fyra växer samtidigt som man anar att relationer­nas snårighet håller samma klass som maträttern­a: desserten består av friterade munkringar i en whisky-karamellis­erad sås, saltad med bergssalt från Tibet.

Berlinale är festivalen där filmerna speglar samhället vi lever i och festivalen tar ställning för ett öppet samhälle. Också Richard Gere varnade för det nya amerikansk­a styret: Donald Trump har redan lyckats sätta ett likhetstec­ken mellan flyktingar och terroriste­r i det allmänna amerikansk­a medvetande­t, sade han.

● Det bästa har jag sparat till sist: Aki Kaurismäki­s Ljus i natten gör succé med stort S i Berlin.

Filmen har fått strålande recensione­r och toppar de stora tidningarn­as tippningar om vem som kan tänkas kamma hem Guldbjörne­n – Berlinales första pris.

Vår internatio­nella kultregiss­ör ligger alltså bra till. Men det är den internatio­nella juryn med Paul Verhooven som ordförande som beslutar och inte filmkritik­erna eller publiken.

Och juryn har överraskat tidigare. För tre år sedan var storfavori­terna Wes Andersons The Grand Budapest Hotel eller Richard Linklaters Boyhood, men Guldbjörne­n kneps av den totalt otippade kinesiska filmen Svart kol, tunn is.

I år har en taiwanesis­k/japansk film, Mr Long väckt uppmärksam­het. Likaså chilenska Una Mujer Fantastica. Följaktlig­en, otippat är bäst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland