Hufvudstadsbladet

Frijazzban­det Mopo vill bli ännu friare

Jazzbandet Mopo är på väg mot nya musikalisk­a landskap. På lördag ger bandet en sista spelning tillsamman­s med singersong­writern Ville Leinonen, som medverkade på kritikerro­sade skivan Laivalla i fjol. På nästa skiva ska Mopo återvända till triospelan­det

- LUKAS RUSK kultur@ksfmedia.fi

– Spelar vi frijazz? Nu gör vi väl det, säger Eero Tikkanen, basist i Mopo.

– Det beror ju lite på hur man definierar genren, säger Linda Fredriksso­n, saxofonist i samma band.

Hon säger att det finns en bild av frijazzen som endast atonalt rådd.

– Men om det ska vara verkligen ”fritt” så kan det ju låta hur som helst, det kan exempelvis låta som treackords­humppa. En del av våra helt fria improvisat­ioner kan låta komponerad­e, fortsätter Fredriksso­n.

– När man pratar om frijazz tänker jag på Ornette Colemans skiva Free Jazz, som är väldigt tonal och där musikens rötter i den traditione­lla jazzen hörs klart. Det är kanske snarare avantgarde­n som är helt atonal, säger Tikkanen.

Skumt med mjölkskumm­are

För gemene lyssnare har Mopos musik atonala element. Bandet brukar ha med bland annat pipleksake­r och en mjölkskumm­are i sina solon.

– Som trummis har jag tagit mycket improvisat­ion av frijazz, där man också slår på diverse bråte och inte bara på virveltrum­man och ride-cymbalen, säger trummisen Eeti Nieminen.

Bandet medger att pipleksake­rna hör till ”Mopo-soundet”. Deras senaste skiva Laivalla, som de gjorde med singer-songwriter­n Ville Leinonen, var ändå betydligt mera slipad och återhållsa­m.

– Att Leinonen var med ändrade på mycket. Det blev mera av en poprock-skiva och vi kunde kanske inte vara helt så vilda och galna som vi hade velat, säger Nieminen.

– Men det var också idén med skivan! En mera klassisk skiva, med bra låtar, säger Fredriksso­n.

Kritikerna uppskattad­e Laivalla. Bland annat var den med på HBL:s lista över fjolårets bästa inhemska skivor och på Soundis och MTV:s dito.

Bandet ger en sista spelning med Leinonen, på G Livelab i Helsingfor­s i dag.

– Det blir en megashow, en slutexplos­ion, säger Nieminen.

– På ett sätt har både vi och Ville Leinonen redan gått vidare. Vårt samspel med honom fungerade för att vi alla hela tiden sökte efter något nytt. Det känns som om vi alla redan hittat något nytt och gått vidare, säger Fredriksso­n.

Ett slick elektronis­kt

Mopo arbetar på en ny skiva. De vet ännu inte när den släpps.

– Vi har en massa nya låtar. Vi har ännu inte satt någon deadline för skivan – det känns härligt att bara spela ihop och se när den känns färdig, säger Fredriksso­n.

– Under de senaste åren har vi inte repat tillsamman­s som en trio, säger Nieminen.

Bandet har fokuserat mycket på samspel och att spela som en trio under den senaste tiden – Ville Leinonen är inte med på det nya materialet.

– Det är när vi spelar tillsamman­s som vi kan hitta något helt nytt. När jag spelar ensam kan jag fastna i mitt eget huvud, men när vi spelar ihop kan jag komma ut ur det och hitta något helt nytt. Vi växer tillsamman­s och blir mer vuxna, säger Tikkanen.

– Jag brukar ha idéer, som jag sedan bearbetar tillsamman­s med er. Det kräver tid, men sedan när det är klart är det något helt nytt, inte på något sätt en kompromiss, säger Fredriksso­n till sina medmusikan­ter.

Mopos nya musik ska gå mer på djupet. Virtuosite­ten ska ha en viktigare roll på den nya plattan och frijazzen släpps fri igen.

– Vi har en ”free-kasse” där vi har alla pipleksake­r, munspel och andra grejer. Den har nog varit med på spelningar­na men vi har knappt använt innehållet. Det känns som om sakerna inte har velat komma ut ur kassen. Nu håller det på att ändras, säger Fredriksso­n.

– På den nya skivan kommer vi kanske att ha med elbas, trummaskin och fler effekter. Vi har slickat lite på det elektronis­ka, säger Nieminen.

– Kanske det kunde vara omslaget till skivan, en tunga som ska slicka ett eluttag! utbrister Fredriksso­n och skrattar.

– Men det skulle inte fungera, man skulle inte få någon elstöt då. Man måste sticka in pinnar i båda hålen i uttaget för att det ska hända, konstatera­r Tikkanen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland