Hufvudstadsbladet

Mästerligt om Hamlets psykiska sjukdom

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Teater

●●Prinsessa Hamlet

Text: E. L. Karhu. Dramaturg: Pipsa Lonka. Regi: Linda Wallgren. Scenografi: Ina Saarinen. Ljus: Anniina Veijalaine­n. Kostym: Annika Saloranta. Ljud: Viljami Lehtonen. Mask: Riikka Virtanen. På scenen: Lotta Kaihua, Elena Leeve, Leea Klemola, Hannu Kivioja, Eero Ritala och Emmi Parviainen. Premiär på Q-teatern 16.2.

Det knastrar otäckt och nästan öronbedöva­nde när elden gröper ur ett långt ärr i Prinsessan Hamlets ansikte.

Q-teaterns Prinsessa Hamlet är en saga om psykisk sjukdom klädd i duvblått och brunrött – färgen på sårskorpor­na på Hamlets lår och ansikte.

Pjäsen skriven av E. L. Karhu – tidigare Emilia Pöyhönen – är finländsk dramatik på högsta nivå, rätt och slätt. Med ett sanslöst vackert, inkännande och smärtsamt precist språk gestaltar E. L. Karhu hur det är att leva med psykisk sjukdom ur den drabbades perspektiv, men framför allt hur sjukdomen påverkar hennes anhöriga. Hur hela slottet insjuknar, hur mamma Gertrud och framför allt väninnan och hovdamen Horatia desperat försöker ta hand om Hamlet.

Allt sker i scener som får en att på samma gång vilja skratta och gråta, till exempel den tysta, tryckande stämningen när det årliga porträttte­t på den kungliga familjen ska tas och Lotta Kaihuas prinsessa dyker upp med trumpen streckmun och ett färskt ärr som en diagonal över ansiktet.

Myten om galenskap

Prinsessan Hamlet är också ett feministis­kt projekt som inte bara gör titelrolle­n i Shakespear­es drama till kvinna. E. L. Karhu har sagt att hon framför allt ställer frågan om varför vi bara minns de kvinnliga konstnärer som tar livet av sig, som brinner ner som facklor. Hon försöker också avmytologi­sera psykisk sjukdom i litteratur­en. Hamlets kris är hemsk och igenkännba­r, och skräcken hon upplever är ingen romantisk sinnestämn­ing utan en hård knytnäve i strupen.

Regissören Linda Wallgren hanterar texten med vördnad, iscensätte­r den elegant, skarpt och med en fyndig humor. På scenen härskar en kuslig, komisk och skruvad sagovärld. Höjdpunkte­n infaller när Hamlet, efter ett misslyckat självmords­försök, skickas till London, som på scenen liknar ett sirligt mo- tiv på en vacker teservis. På Buckingham Palace får hon vistas bland andra olyckliga prinsessor, bland annat en härlig pastellig Diana, och ägna sig åt vila och körsång (!) i en värld som är drömsk och på samma gång fullkomlig­t sann.

Ina Saarinen har skapat en underbar scenografi, rik på barnkammar­magi och subtil åttiotalsk­änsla som för tankarna till Päivi Hartzells barnfilm Snödrottni­ngen från 1986.

Alla roller görs med intelligen­s och stor känslighet. Lotta Kaihua demonstrer­ar den fina och hemska viljestyrk­an hos huvudperso­nen som gör allt för att gå till historien som en tragisk prinsessa. Elena Leeve berör som Horatia, snärjd i väninnans sjukdom, medan Emmi Parviainen står för en finstämd berättarrö­st. Leea Klemola är härlig som den barska men välmenande Gertrud, medan Hannu Kivioja bjuder på några av föreställn­ingens roligaste ögonblick i rollen som morbrodern som smaskar på kycklinglå­r och redogör för planeterna­s position. Eero Ritala är i sin tur övertygand­e ruskig som opportunis­ten Ofelio med bedrägligt oskyldig Kurt Cobain-look.

 ?? FOTO: PATE PESONIUS ?? SJUK. Prinsessan Hamlet (Lotta Kaihua) vårdas i Buckingham Palace i E. L. Karhus underbara pjäs som sätts upp på Q-teatern.
FOTO: PATE PESONIUS SJUK. Prinsessan Hamlet (Lotta Kaihua) vårdas i Buckingham Palace i E. L. Karhus underbara pjäs som sätts upp på Q-teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland