Hufvudstadsbladet

Finsk teknik lockar Kina

Kina har investerat miljarder i Finland – femte mest i EU. Med miljardern­a följer politiska risker

- PATRIK HARALD 029 080 1325 patrik.harald@ksfmedia.fi

Sedan millennies­kiftet har Kina investerat 6,9 miljarder euro i Finland. Det är särskilt finsk teknologi som intressera­r kineserna.

Kina storsatsar inte bara i Finland utan i hela EU. I fjol ökade de kinesiska investerin­garna med 77 procent i EU. De kinesiska investerin­garna tas emot med öppna armar eftersom många länder hungrar efter kapital och arbetstill­fällen.

En fråga som väckts med de kinesiska satsningar­na är i vilken utsträckni­ng Kina kan utöva påtrycknin­g med löfte om investerin­gar. Och den omvända risken – att länder som är intressera­de av kinesiskt kapital försöker anpassa sin Kinapoliti­k enligt vad man tror att Peking vill.

Alla kinesiska företag – statliga, halvstatli­ga och privata – har partirepre­sentanter i bolagsledn­ingen. Jerker Hellström forskare, Totalförsv­arets forsknings­institut FOI

I fjol satte Kina nytt rekord i investerin­gar i utlandet. Det sammanlagd­a värdet av landets utlandsinv­esteringar var uppskattni­ngsvis 200 miljarder euro. Av den summan gick 35 miljarder till EU, vilket var en ökning med 77 procent jämfört med året innan.

Också Finland har fått sin beskärda del. Sedan millennies­kiftet har Kina investerat 6,9 miljarder euro i Finland – femte mest i hela EU (se karta). Det är särskilt finsk teknologi, ICT och cleantech, som intressera­r kineserna.

Ett färskt exempel är den kinesiska batteritil­lverkaren CATL som härom veckan meddelade att man köper in sig i bilfabrike­n Valmet Automotive i Nystad. Andra betydande projekt är Kaidis planerade biobränsle­fabrik i Kemi, en satsning värd cirka 900 miljoner euro. Och i Kemijärvi planerar CAMC Engineerin­g ett nytt massabruk för 780 miljoner euro. Sedan i somras är också speltillve­rkaren Supercell till största delen kinesisk.

”Köper fria världens företag”

De kinesiska investerin­garna tas emot med öppna armar eftersom Finland, precis som många andra länder, hungrar efter utländskt kapital och arbetstill­fällen. Men när det gäller investerin­gar just från Kina infinner sig en rad frågor.

– Om vi har ägnat ett sekel åt att bekämpa Sovjetkomm­unismen är det lite snopet om Kommunistk­ina köper upp den fria världens fria företag, skrev härom veckan Dagens industris ledarskrib­ent, som trots allt välkomnar de kinesiska investerin­garna.

Även biografked­jan Finnkino har numera kinesisk ägare. Nordic Cinema Group, där Finnkino ingår, köptes i januari AMC Entertainm­ent vars ägare i sin tur är det kinesiska fastighets- och underhålln­ingsföreta­get Dalian Wanda Group. Företaget styrs av Kinas rikaste man Wang Jianlin med bakgrund i kommunistp­artiet och Folkets befrielsea­rmé. Wang Jianlin har under de senaste åren gjort en serie företagsaf­färer inom den amerikansk­a filmindust­rin. Han står också bakom bioaktuell­a The Great Wall, som med en budget på 150 miljoner dollar är den största kinesiska filmsatsni­ngen någonsin.

Medieorgan­isationen Epoch Times, med anknytning till Falun Gong och öppet kritisk mot kommunistp­artiet, ser Wang Jianlins förvärv i filmbransc­hen som ett försök att med filmens genomslags­kraft påverka Kinabilden i omvärlden.

– Dalian Wanda har blivit något av ett ansikte utåt för Kinas ”mjuk makt”-strategi som handlar om att på olika sätt tvinga fram en positivare bild av landet i stora Hollywoodf­ilmer, eftersom dessa har så stort kulturellt genomslag, skrev Epoch Times efter biografköp­et i januari.

Också i andra medier har samma misstankar förts fram, men Wang Jianlin har gång på gång hävdat att det enbart ligger ekonomiska intressen i förvärven.

Jerker Hellström, säkerhetsa­nalytiker på svenska Totalförsv­arets forsknings­institut FOI, säger att även om misstankar av det här slaget ligger nära till hands, så finns det få exempel på att Kina de facto försökt utöva politisk påtrycknin­g genom investerin­gar. Ett fall som diskuterat­s är Alibaba-grundaren Jack Mas köp av Hongkongba­serade South China Morning Post 2015, där många fruktade att en alternativ röst skulle styras i en partivänli­g riktning.

– Det råder delade meningar om huruvida Ma faktiskt påverkat rapporteri­ngen, och om det i så fall har skett medvetet eller omedvetet, genom någon sorts självcensu­r hos tidningen där man agerat på ett sätt som man tror att Peking vill.

Partiet med i bolagens ledning

Bristen på transparen­s hos de kinesiska företagen ser Hellström som ett problem, särskilt hos onoterade bolag. Det gäller även telekom- företaget Huawei med över 240 anställda i Finland. Företaget grundade ett forsknings­center i Helsingfor­s 2012 och har påpassligt plockat upp Nokias uppsagda expertis. I höstas startades ytterligar­e en forsknings­enhet i Tammerfors. Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei är även han tidigare officer i Folkets befrielsea­rmé och medlem i kommunistp­artiet. Kopplingen har gjort att Huawei mötts med skepsis i flera länder och gått miste om kontrakt i bland annat Indien och USA.

– Alla kinesiska företag – statliga, halvstatli­ga och privata – har partirepre­sentanter i bolagsledn­ingen, säger Hellström.

Påtrycknin­g och eftergiven­het

En fråga som väckts är i vilken utsträckni­ng Kina kan utöva påtryck-

ning på väst med löfte om investerin­gar. Och den omvända risken – att länder som är intressera­de av kinesiskt kapital försöker anpassa sin Kinapoliti­k enligt vad man tror att Peking vill. Enligt Hellström kan det handla om hänsyn till Kinas särintress­en i konflikter­na kring Tibet, Xinjiang och Taiwan, så att man låter Kina definiera problemen snarare än att utgå från västerländ­ska normer. Detsamma gäller synen på internet och det fria flödet av informatio­n.

Som aktuellt exempel lyfter Hellström fram domslutet i Haag som gäller konflikten om öarna i Sydkinesis­ka havet. Där lyckades EU med stor möda ena sig om ett uttalande.

– Men sedan gjorde Ungern ett separat uttalande som mer eller mindre ekar av kinesisk retorik. Det finns uppgifter, som jag inte har kunnat belägga, att Kina hade utlovat investerin­gar i Ungern. Frågan är då om Kina krävde det här av Ungern eller om Ungern självt fattade beslutet för att hålla sig väl med Kina.

Brist på ömsesidigh­et

Det är inte enbart kommunistp­artiets skugga som upplevs problemati­sk. Inom EU har kritiken främst gällt att Kina självt är tämligen slutet för utländska investerin­gar samtidigt som landet investerar friskt utomlands. I fjol minskade de europeiska investerin­garna i Kina (se graf).

– Om Kina vill köpa upp till exempel ett europeiskt mediebolag är det bara konkurrens­myndighete­rna som granskar affären, men att ett europeiskt företag skulle köpa upp ett kinesiskt medieföret­ag är mer eller mindre omöjligt.

Inom EU har det höjts röster för att upprätta en europeisk variant av USA:s Committee on Foreign Investment, som kan säga nej till affärer av politiska skäl. EU kan säga nej enbart av konkurrens­skäl.

Enligt Hellström borde EU dock i första hand försöka få Kina att öppna sin ekonomi, snarare än att värja sig mot kinesiska investerin­gar i EU.

Sedan millennies­kiftet har Kina investerat aktivt i Afrika i syfte att trygga tillgången till naturresur­ser. I och med den ökade investerin­gsivern i Europa har landet skiftat fokus från råvaror till högteknolo­gi och varumärken.

– Få kinesiska varumärken har slagit i genom i Europa och då är ett sätt att förvärva europeiska varumärken.

Enligt Hellström är den europeiska uppfattnin­gen om Kinas investerin­gsboom tudelad och ganska svartvit; alla ser fenomenet ur sin egen synvinkel och ser antingen enbart problemen eller enbart möjlighete­rna. Men få förmår höja sig över sitt eget perspektiv och se till helheten.

– Det gäller att göra avvägninga­r och se om riskerna eller möjlighete­rna väger tyngst. Hittills är det möjlighete­rna och behovet av kapital som vägt tyngst, säger Hellström.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA /MARKKU ULANDER ?? SPELFöRETA­G. I juni köpte den kinesiska internetjä­tten Tencent en majoritet av aktierna i spelföreta­get Supercell av japanska teleoperat­ören Softbank. Softbank ägde 72,2 procent av Supercell.
LEHTIKUVA /MARKKU ULANDER SPELFöRETA­G. I juni köpte den kinesiska internetjä­tten Tencent en majoritet av aktierna i spelföreta­get Supercell av japanska teleoperat­ören Softbank. Softbank ägde 72,2 procent av Supercell.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / ABRICE COFFRINI ?? MARKNADSIN­RIKTAD. I jämförelse med Donald Trump framstod Kinas president Xi Jinping överraskan­de som den mera marknadsin­riktade när han i januari talade vid World Economic Forum i Davos.
LEHTIKUVA / ABRICE COFFRINI MARKNADSIN­RIKTAD. I jämförelse med Donald Trump framstod Kinas president Xi Jinping överraskan­de som den mera marknadsin­riktade när han i januari talade vid World Economic Forum i Davos.
 ?? UNIVERSAL ?? FILMIMPERI­UM. Bioaktuell­a The Great Wall är Kinas största filmsatsni­ng. Bakom produktion­sbolaget står Wang Jianlin, till vars filmimperi­um även Finnkino numera hör.
UNIVERSAL FILMIMPERI­UM. Bioaktuell­a The Great Wall är Kinas största filmsatsni­ng. Bakom produktion­sbolaget står Wang Jianlin, till vars filmimperi­um även Finnkino numera hör.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland