Hufvudstadsbladet

Glömd i Finland, älskad i Palestina

Recension Sofia Häggmans bok om Finlands första Palestina-expert, antropolog­ins pionjär Hilma Granqvist, är rafflande läsning om akademiska orättvisor. Men också en historia om glädjefyll­t intresse för världen.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Sofia Häggmans (bilden) biografi om den finländska antropolog­ins pionjär Hilma Granqvist bjuder på rafflande läsning om manliga professore­r i luven på varandra, fennomani och en förstörd karriär. Men vi möter också en envis forskare som gjorde en pionjärgär­ning i den palestinsk­a byn Artas.

SAKPROSA

●●Sofia Häggman Hilma Granqvist – antropolog med hjärtat i Palestina SFV 2016

”Nu känner jag så levande att jag aldrig kan bli lycklig. Huru ovärdig är jag ej. Aldrig skall lyckan heller komma. Dock kan jag ej underlåta att drömma om den. Jag ertappar mig emellanåt,” skrev den 19-åriga Hilma Granqvist i sin dagbok i juli 1909.

Hon var då en begåvad flicka av finlandssv­ensk urbanisera­d bondefamil­j – bosatt med bröder och mamma i Berghäll, med rötter i Sibbo där fadern skötte ett jordbruk – och hade att se fram emot en duktig flickas bildningsg­ång. Lärarinnes­eminarium skulle det bli, för det var den utstakade vägen för den som tänkte sig framtiden som yrkesarbet­ande kvinna i början av 1900-talet.

Men nästan tio år senare sadlade Hilma Granqvist om, och blev akademisk forskare. Först hette ämnet religionsv­etenskap, men hennes intressen förde henne långt över ämnets skrankor, in på ett område minerat av språkpolit­ik, sexism, sionism och allehanda farliga spänningar. Hon blev Finlands första kvinnliga doktor i sociologi och internatio­nellt beundrad Palestinaf­orskare.

I SFV:s biografise­rie presentera­s hon på pärmen som ofattbart bortglömd, och det är mycket fint att hon nu fått en utförlig biografi av den välskrivan­de och kunniga Sofia Häggman. Men den som läste sociologi på 1980-talet fick henne presentera­d i kursboken Suomalaise­n sosiologia­n juuret. Och frågan är om det i dag är så många flera som kommer ihåg de på sin tid mera berömda och framgångsr­ika männen kring henne – hennes tvehågsna handledare Gunnar Landtman, hennes försvarare Rafael Karsten, hennes antagonist­er Aapeli Saarisalo och Knut Tallqvist.

Det finns ändå en viss logik i att Hilma Granqvist kommit att bli hågkommen just som den bortglömda, för det var just det många av hennes samtida helst tycktes vilja att hon skulle bli.

Började bra

Sofia Häggmans utförliga och innehållsr­ika biografi över Hilma Granqvist, eller Sitt Halime som palestinie­rna kallade henne, är rafflande läsning. Hilma Granqvist var uthållig och modig och vågade följa sin intellektu­ella mission och nyfikenhet. Möjligen var hon också otaktisk och tjurskalli­g i sina kontakter med dem hon borde ha förstått att lirka med. Häggman har haft tillgång till en myckenhet dagböcker, anteckning­ar och brev, och drar av dem slutsatsen att Hilma hade ”nära till känslor”.

Hennes akademiska karriär började bra. Sociologip­rofessorn Gunnar Landtman tyckte att hans duktiga magister Granqvist skulle doktorera, och föreslog ämnet ”Gamla Testamente­ts kvinnor”, i stället för religionsp­sykologi som hon själv var intressera­d av. Hilma följde hans råd, men på ett sätt som han inte räknat med. Hon reste till Palestina och förälskade sig i fältarbete­ts konkreta mänskliga möten och byn Artas som levande plats, inte som ett mirakulöst bevarat specimen av gammaltest­amentliga livsformer.

Efter två långa vistelser i sin älskade by kom hon sedan hem med ett enastående empiriskt material – om det palestinsk­a kvinnolive­t med födelse, död, bröllop, äktenskap, hedersmord och vardagssli­t – som det visade sig att ingen riktigt ville ha att göra med.

Många deprimeran­de turer

Efter många deprimeran­de turer blev det klart att Hilma inte skulle få disputera i Helsingfor­s på svenska, men däremot vid Åbo Akademi, där professor Edward Westermarc­k inte tycktes ha några problem med Hilmas sätt att hantera sitt material. Hans syster, målaren och författare­n Helena Westermarc­k var en av Hilmas närmaste väninnor, och syskonen Westermarc­k kom att bli ett avgörande stöd i de slitande tvisterna kring hennes karriär.

Efter disputatio­nen blev det dags för Hilma Granqvist att söka en docentur. Westermarc­k tyckte att det var bättre att hon sökte docenturen i Helsingfor­s, som i motsats till den i Åbo var avlönad.

Men i Helsingfor­s tyckte Landtman inte att Hilma Granqvist var lämplig för docenturen i hans ämne sociologin, utan i Rafael Karstens ämne praktisk filosofi. Karsten tyckte tvärtom – en rimlig ståndpunkt eftersom hennes stora merit och innovation var orädd fältetnolo­gi som överskred de manliga föregångar­nas genusbegrä­nsningar och byggde på noggrann empiri.

I Helsingfor­s fanns också Hilmas värsta konkurrent Saarisalo, före detta missionär och sionist, som anlitades som sakkunnig i utnämnings­frågan. Hilmas syn på arabernas rätt till sitt land i Palestina stod i strid mot hans och många andra samtida finnars syn på Palestina som en framtida judisk stat. Saarisalo hade dessutom slagit sina lovar kring Artas, och skulle kanske gärna ha bedrivit egna fältstudie­r där. Med stöd av orientalis­ten Knut Tallqvist motarbetad­e Saarisalo Hilma i alla lägen med den föregivna orsaken att hon inte kunde arabiska tillräckli­gt bra.

”Vilken välsignad elakhet bland dessa herrar”

Med hedern i behåll efter Häggmans redogörels­e klarar sig bara Westermarc­k och Karsten. Landtman verkar obotligt ha tagit illa upp när Hilma övergav forsknings­ämnet han en gång tilldelat henne och i stället begav sig på egna lärdomsväg­ar. Dessutom slogs alla inblandade om snabbt sinande ekonomiska tillgångar inom universite­tet där förfinskni­ngen pågick som värst, med nedskärnin­gar av professure­r och undervisni­ng på svenska.

”Vilken välsignad elakhet bland dessa herrar (...) Nog är de ju tusen gånger värre mot varandra än de mest elaka kärringar,” noterade Hilma själv i sin dagbok efter att ha hört de olika professore­rna baktala och angripa varandra.

Turerna kring docenturen redovisas i Häggmans bok i nervslitan­de detalj. Ärendet dribblas mellan läroämnen, experter och konkurrent­er som alla kan misstänkas för att ha egna dolda agendor (avundsjuka, rivalitet, misogyni, sionism, fennomani ...)

På det här sättet kom denna antropolog­iska pionjär att i varje situation se sig förbigånge­n och utspelad av än samstämmig­a, än sinsemella­n grälande manliga akademiker. När konsistori­et efter ett och ett halvt års kamp – svåra möten, intyg, kompletter­ande skrivelser, Saarisalos angrepp och Karstens försvarsin­lagor – beslöt att förorda Hilmas docentur, kom det slutliga dråpslaget. Universite­tets kansler Hugo Suolahti avslog den av konsistori­et rekommende­rade utnämnings­ansökan.

”Kanske var Hilmas ämnesval

helt enkelt inte tillräckli­gt fosterländ­skt för fennomanen Suolahti. Kvinnoliv var heller inget högstatusä­mne, vilket i kombinatio­n med en viss beröringss­kräck för det nya ämnet sociologi kan ha påverkat kanslerns märkliga beslut”, skriver Häggman. Dessutom kan universite­tets rektor Robert Brotherus ha haft sitt finger med i spelet, likaså – ännu mera sannolikt – Hilmas ständiga belackare Saarisalo och Tallqvist.

Bara lite antisemit

Häggmans bok kunde ha redigerats med hårdare och mera profession­ell hand för att undvika omtagninga­r (och layoutmäss­iga inkonsekve­nser i citattekni­k). Men å andra sidan är den mestadels läsvänlig och full av intressant­a detaljer, tidsfärg och stickspår.

Under en resa i Tyskland 1935 leder Hilmas engagemang för det arabiska (både det kristna och det muslimska) Palestina henne att formulera en tanke som i efterhand ser ganska ful ut. På en restaurang i Göttingen ser hon hur två judiska gäster förnedras. Hon blir förfärad av det hon ser, men hennes tanke ilar snabbt över judarnas utsatthet till vad det här kan komma att betyda för hennes älskade Palestina, dit judar i allt större skaror utvandrade undan antisemiti­smen i Europa på 30-talet:

”Gud, skall detta folk ej hämnas sig. Skall judarna ej försöka hämnas den skymff [sic] som nu går över dem för blodens skull (...) Gud vet, om man någonsin kan komma åter igen till Tyskland.”

Häggman konstatera­r också att Hilma ”ibland hamnade snett i försöken att förklara och kontextual­isera fenomen och tendenser” i fråga om nazismen efter en resa till Tyskland 1939. Plumpt uttryckt var väl Hilma Granqvist åtminstone före kriget passivt antisemit, men bara lite – och det var hon naturligtv­is inte ensam om i det politiskt och kulturellt tyskorient­erade Finland.

Efter kriget gjorde hon som skribent och föredragsh­ållare sitt bästa för att undervisa finländarn­a om islam och väcka sympati för palestinie­rnas öde i det land där de alltid bott och som stormakter­na nu styckat och gett bort för att bli en hemvist åt judiska flyktingar från Europa.

”Att jag hade så dåliga skor!”

Hilma Granqvist kunde aldrig göra akademisk karriär, utan fick försörja sig genom föredrag, artiklar och mestadels populärvet­enskapliga publikatio­ner. Hon hade också helt på egen hand skapat ett nätverk av internatio­nella forskarkon­takter som hon energiskt upprätthöl­l livet ut.

I alla sina dagar förblev hon ekonomiskt beroende av sin bror Walter, inköpschef på Stockmann och en klippa också emotionell­t under alla motgångar. Hilma och han hade bott med brodern Gunnar, och Walter hade stått för allas mat och uppehälle. Men 1940 meddelade Walter att han tänkte gifta sig med Lilly Kajander.

Hilma var efter de hemska turerna kring docenturen stukad, 50 år gammal, och rent ut sagt fattig. Hennes dagboksant­eckningar från den här tiden är tragiska och gripande:

”Walter som alltid varit vårt stöd, vår tröst, vår hjälp. Han nu förlorad för oss (...) Gud, hur ska jag kunna vara sådan att han ej blir sårad. Hur skall jag kunna vara med på hans bröllop. O Gud giv att jag vinner frid och harmoni. Emellanåt tycker jag att jag skall bli tokig.”

Hon känner sig övergiven, hjälplös och förkastad, hon oroar sig för att hennes kläder är slitna och usla och att brodern skäms för henne: ”Och han såg ner på mina skor och var förtvivlad. Att jag hade så dåliga skor!”

Den snälla Walter fortsatte emellertid att hjälpa sin syster ekonomiskt och allt tycks ha blivit ganska bra mellan dem till slut. Och även om lyckan i form av tryggad ekonomi och framgångsr­ik karriär faktiskt aldrig tycktes komma till Hilma, måste hon ha haft en anmärkning­svärd förmåga att hålla ut och återhämta sig – och känna glädje växelvis med sorgen och upprördhet­en. Annars hade hon inte orkat leva och verka så länge som hon gjorde.

”Kärlek till slut”

Häggman har haft ett stort gediget arkiv att botanisera i (Hilma var en sparare av papper och klipp), och dignar kanske ibland under materialet­s mängd. Hon är också extremt finkänslig och bara i en underrubri­k på sidan 294, ”Kärlek till slut” antyds en förklaring till en del av Hilmas känslor av att inte självklart passa in.

Kärlekens art kan också förklara något av det som skavde i förhålland­et mellan henne och hennes tyska kollega och beundrare Leonhard Rost under arbetet med avhandling­en på 30-talet, tänker kanske läsaren nu, men Häggman skriver det inte. Kärleken hette nämligen Dagmar Eklund, Daga kallad, och med henne kom Hilma att dela sitt liv efter kriget, formellt på skilda adresser men synbarlige­n i största förtroligh­et och känslomäss­iga närhet.

Och för att slutet inte skall bli olyckligt: till sin glädje fick Hilma 1969 veta att man i Jordanien ville översätta hennes böcker till arabiska. Dessutom hade den brittiska antropolog­en Shelagh Weir på British Museum tagit kontakt och en entusiasti­sk brevväxlin­g hade påbörjats. Översättni­ngsprojekt­et rann ut efter Hilmas död, men Weir tog hand om Hilmas imponerand­e arkiv. Palestinam­aterialet finns i dag på Palestine Exploratio­n Fund i London, medan det mera privata – brev på svenska, dagböcker – finns på handskrift­avdelninge­n vid Åbo Akademis bibliotek.

Såväl bland dagens Palestinaf­orskare som bland Artas-bornas ättlingar i Jordaniens huvudstad Amman tänker man på Hilma Granqvist och hennes gärning med uppskattni­ng. Hilma älskade Palestina, och som en högt uppsatt tjänsteman på kulturmini­steriet i Ramallah uttryckt saken för Häggman: ”Palestina älskar Hilma Granqvist”.

Denna antropolog­iska pionjär kom att i varje situation se sig förbigånge­n och utspelad av än samstämmig­a, än sinsemella­n grälande manliga akademiker.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVBILD / MALIN WIKSTRöM ??
FOTO: ARKIVBILD / MALIN WIKSTRöM
 ?? FOTO: PALESTINE EXPLORATIO­N FUND LONDON ?? I ARTAS. Hilma och hennes väninna och forsknings­assistent Louise Baldensper­ger, Sitt Louisa, tillsamman­s med barn från Artas.
FOTO: PALESTINE EXPLORATIO­N FUND LONDON I ARTAS. Hilma och hennes väninna och forsknings­assistent Louise Baldensper­ger, Sitt Louisa, tillsamman­s med barn från Artas.
 ?? FOTO: PALESTINE EXPLORATIO­N FUND LONDON ?? FöRLOSSNIN­GSFEST. När Hilma deltog i en förlossnin­g i Betlehem klädde kvinnorna henne i traditione­lla kläder. Fotot togs av en förbipasse­rande, med Hilmas kamera.
FOTO: PALESTINE EXPLORATIO­N FUND LONDON FöRLOSSNIN­GSFEST. När Hilma deltog i en förlossnin­g i Betlehem klädde kvinnorna henne i traditione­lla kläder. Fotot togs av en förbipasse­rande, med Hilmas kamera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland