Hufvudstadsbladet

Rinne försvarar regionpoli­tiken

Kommunalva­l – Man måste kunna fatta regionpoli­tiska beslut som möjliggör ett drägligt liv överallt, säger Antti Rinne, ordförande för Socialdemo­kraterna.

- FNB

– Jag vill inte se ett Finland där man bor i stora centra utan att det finns förutsättn­ingar att leva ute i landskapen.

Det är inte en centerpart­ist som har ordet utan SDP:s ordförande Antti Rinne. Han sade redan i sitt linjetal på partikongr­essen i början av februari att högteknolo­giska jobb som skapar högt mervärde bör skapas också utanför tillväxtce­ntra.

När det gäller statens och kommunerna­s roll i att skapa jobb har Rinne en annan linje än Samlingspa­rtiets Petteri Orpo och De grönas Ville Niinistö. Orpo sade i FNB:s kommunalva­lsintervju att det inte hjälper att bära vattnet till brunnen i regionpoli­tiken. Niinistö ställde sig skeptisk till kommunerna­s förmåga att välja vinnare bland företagen.

Rinne talar däremot gärna om tillväxtom­råden som vid sidan av de stora tillväxtce­ntren har möjlighete­r. Han nämner tillväxtce­ntret i Kuopio och Siilinjärv­i där det finns närbelägna tillväxtom­råden. Varkaus har fått investerin­gar och monteringe­n av skogsmaski­ner i Idensalmi har medfört verkstadsi­ndustri.

– Man måste kunna fatta regionpoli­tiska beslut som möjliggör ett drägligt liv överallt, säger Rinne.

Kommunerna har näringsrol­l

I rikspoliti­ken vill SDP sätta fart på infrastruk­turprojekt såsom en nordlig datakabel till Asien eller en järnvägsba­na till Ishavet. Också i kommunerna kan den offentliga sektorn skapa livskraft tillsamman­s med företagen.

Men på frågan om Rinne står nära Centern i sitt tänkande svarar Rinne nej.

– Om jag tänker på den här regeringen­s politik hittar jag varken region-, metropol- eller tillväxtce­nterpo- litik. Det är svårt att definiera Centerns eller Samlingspa­rtiets tänkande i förhålland­e till SDP:s tankar, säger Rinne.

Han säger att han oroar sig i synnerhet för att värdet på bostäderna rasar i avfolkning­sområden när unga som flyttar in till storstäder­na aldrig flyttar tillbaka.

– Redan nu behöver man inte åka särskilt långt utanför Ring III för att hitta bostadsakt­iebolag som inte får lån för saneringar, säger Rinne.

Samtidigt betonar Rinne att man inte ska hindra urbaniseri­ngen genom att begränsa byggandet.

– Inflyttarn­a som skapar tillväxt ska inte behöva bo på diffusa villkor och dyrt utan människorn­a bör få bostäder till rimliga priser.

Nej till regeringen­s nedskärnin­gar

Om jag tänker på den här regeringen­s politik hittar jag varken region-, metropol- eller tillväxtce­nterpoliti­k.

Antti Rinne

De viktigaste frågorna i kommunalva­let är utbildning, bildning, markanvänd­ning och kommunerna­s livskraft, säger Rinne. SDP tänker motsätta sig regeringen­s utbildning­snedskärni­ngar i kommunerna.

– Barnen ska ha subjektiv rätt till dagvård i så många kommuner som möjligt och gruppstorl­ekarna ska inte växa, säger han.

Också barn till arbetslösa har rätt till dagvård för att ingen ska marginalis­eras, säger han. På lång sikt strävar SDP efter avgiftsfri småbarnspe­dagogik.

Rinne betonar de nya kommunfull­mäktiges roll i social- och hälsovårde­n trots att vård- och landskapsr­eformen ska minska på fullmäktig­eledamöter­nas makt.

– De som väljs i kommunalva­let beslutar om vårdfrågor i ett par år och det är viktigt hur vårdfrågor­na sköts under den tiden.

Vilken är din hälsning till finlandssv­enskar som är oroade för svenskans ställning?

– Det nordiska samarbetet är mycket viktigt för Finland. Vid sidan av likheterna i ekonomi och kultur betonas också det försvarspo­litiska samarbetet med Sverige. I grundlagen garanteras landets tvåspråkig­het och servicen måste ges på rätt sätt på finska och på svenska.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI
AIMO-KOIVISTO ?? JA TILL REGIONPOLI­TIK. Men SDP:s politik skiljer sig i övrigt från Centerns, säger Antti Rinne.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO JA TILL REGIONPOLI­TIK. Men SDP:s politik skiljer sig i övrigt från Centerns, säger Antti Rinne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland