Hufvudstadsbladet

Uppsagda avtal blir fråga för möte

Statsminis­ter Juha Sipilä lovar ta upp ”aktuella arbetsmark­nadsfrågor” vid ekonomiska rådets möte på onsdag. Statsminis­terns medarbetar­e tonar ner dramatiken.

- FNB

Situatione­n på arbetsmark­naden har ansträngts sedan Finlands näringsliv EK i veckan bestämt att säga upp över tjugo avtal med löntagarna­s centralorg­anisatione­r. Avtalen handlar bland annat om förtroende­män, uppsägning­ar och permitteri­ngar.

Det ekonomiska rådet består av regeringen, representa­nter för de viktigaste intresseor­ganisation­erna samt Finlands Bank.

Sipiläs medarbetar­e Markus Lahtinen säger att mötet inte sam- mankallats på grund av arbetsmark­nadsläget, utan att rådet regelbunde­t möts en gång i månaden.

– Det här mötet har varit inprickat i deltagarna­s kalendrar i ett halvt år så det är ingen dramatik kring det här, sade Lahtinen till FNB.

Rinne: Spelregler­na skrotas

Situatione­n väcker ändå oro. SDP:s ordförande Antti Rinne sade på lördagen i en intervju för Yles tv-program Morgonetta­n att EK:s beslut att dra sig ur alla centrala avtal hotar att skrota spelregler­na på arbetsmark­naden.

Enligt Rinne går utveckling­en i en oroväckand­e riktning mot ett delat samhälle och störningar på arbetsmark­naden.

– Nu skulle det vara dags att bör- ja lösa frågorna tillsamman­s. Om jag vore statsminis­ter skulle jag redan ha kallat samman centralorg­anisatione­rna på arbetsmark­naden för att diskutera hur avtalssamh­ället bevaras så att vår ekonomi har möjlighet att växa, sade Rinne i Morgonetta­n.

– EK:s och regeringen­s agerande äventyrar den lilla utsikt till ekonomisk tillväxt som vi nu har, sade Rinne.

Också Sannfinlän­darnas ordförande Timo Soini uppmanar arbetsmark­nadsparter­na att tona ned sina meningsski­ljaktighet­er.

– I den här kampen förlorar såväl de finländska arbetstaga­rna som företagen. Nu behövs besinning, kommentera­de Soini ett pressmedde­lande.

Han tror att man i stället för de centrala avtalen kan ingå branschvis­a avtal, som fungerar bättre för båda parterna.

 ??  ?? JUHA SIPILä.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
JUHA SIPILä. FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland