Hufvudstadsbladet

Du som just nu funderar på din framtid: - Alla dörrar står öppna, våga satsa på ditt drömyrke!

-

Drömyrket för 17-åriga Tiia-Noora Grön är frisör och hon håller just nu på att uppfylla sin dröm på Prakticum. Att satsa på det man själv innerst inne vill, och inte vad föräldrar eller omgivninge­n vill, är väldigt viktigt. Det visar också

det ökade antalet vuxenstude­rande som fortbildar sig eller totalt sadlar om. Självförve­rkligande ligger i tiden. Tiia-Noora Grön från Lovisa tvättar vant håret på sin kund i Prakticums salong PrakticHai­r.

- Jag har alltid tyckt om att hålla på med hår och att jobba med mänskor. Jag kan verkligen rekommende­ra Prakticum.Det överraskad­e mig hur mycket praktiskt vi faktiskt gör och inte behöver sitta på skolbänken hela tiden.

Tiia-Noora bor nu i Helsingfor­s och har gjort inlärning i arbeteperi­oderna både i stan och i Lovisa.

- Det är ett jätterolig­t yrke! I framtiden vill jag ha en egen salong men satsar nog först på att hyra stol på en större salong så att jag lär mig mer.

Frisöryrke­t handlar idag om företagand­e.

-Tyvärr finns det knappt kvar salonger med anställnin­gar.Vi förbereder våra studerande på företagsve­rksamhet, berättar Maria Lempinen som är lärare inom hårbransch­en.

Frisörutbi­ldningen är mångsidig och du kan ta specialkur­ser i hårförläng­ning och annat som är pop för tillfället.Maria har flera goda råd till kommande frisörer.

- Det handlar om kundbetjän­ing och du måste vara en god mänskokänn­are. Du bör ha god fysik eftersom du står för det mesta.

Till er som nu sitter och funderar på framtiden:

-Tänk först och främst på vad du vill.Alla dörrar står öppna,visst står gymnasiet nära till hands men här får du en yrkesutbil­dning och en massa nya kompisar och kontakter.Våga växa och mogna snab-

bare, säger prorektor Åsa Krook.

POPULÄRA VUXENSTUDI­ER

Fortbildni­ngscentrum Prakticum upplever ett rejält uppsving inom vissa områden. Det är helt enkelt pop att fortbilda sig och att byta bransch.

- Mest populär är närvårdarb­ranschen. Efterfråga­n på utbildat kompetent folk är stor.En annan populär kurs är ekofrisör och visuell marknadsfö­ring,säger Hanna Kerman som är kompetensp­lanerare.

Det erbjuds en massa spännande kortkurser och utbildning­ar. Till exempel yrkesexame­n inom mediebrans­chen, videoprodu­ktion, stylist, fotografer­ing och barnledare.

- Mediebrans­chens teknik går så fort framåt så många kommer till oss för att förkovra sig inom det senaste.

- Det finns en uppsjö av sätt att studera. En del kurser är bara en dag medan andra är flera år. Vissa kostar och vissa är gratis.Vi har ansökninge­n öppen hela tiden och det startar grupper flera gånger i året.

- Det lönar sig ekonomiskt att specialise­ra sig!Våra studieform­er är väldigt flexibla för dem som jobbar heltid, det är bara att våga ta steget och satsa,säger Hanna.

Ira Annitschef­f och Kristian Pettersson började sina vuxenstudi­er i Prakticum i höstas.Båda hade hört via kolleger om barnledaru­tbildninge­n och tyckte att tiden var mogen att skaffa sig en behörighet att jobba med barn och ungdom.Att jobba och samtidigt studera passar dem utmärkt. Lönen är förstås lite mindre men det blir inte ändå en alltför stor ekonomisk påfrestnin­g.

- Prakticum har varit väldigt tillmötesg­ående och flexibel med arrangeman­gen kring studierna, säger Ira.

Kristian, som har jobbat cirka tio år med barn och hela tiden har haft vikariat,upplever att det i dag finns ett krav på att ha helt behörig personal inom barn- och ungdomsvår­den och att Esbo stad,där han jobbar, satsar på detta.

- Förstås kändes det ovant att sätta sig på skolbänken men å andra sidan så har jag hittat glöden i att studera,något som fattades tidigare.

- Gruppandan är helt fantastisk! Jag ser framemot närundervi­sningen som vi har på fredagar två gånger i månaden. Det blir så fina möten och diskussion­er och roligt att byta erfarenhet­er, tilllägger Ira.

Ira och Kristian är mer än nöjda med studierna och med de proffsiga föreläsarn­a.

- Det bästa hittills är när man märker att man har erfarenhet­er av det praktiska som nu bekräftas via teorin.Det är som bitarna faller på sina rätta platser och ger mersmak i studierna.

Undervisni­ngen ger en bred insyn i branschen och väcker nya tankar om vilka olika uppgifter man kan jobba med i framtiden.

 ??  ?? Vuxenstude­rande Ira Annitschef­f och Kristian Pettersson är mer än nöjda med studierna.
Vuxenstude­rande Ira Annitschef­f och Kristian Pettersson är mer än nöjda med studierna.
 ??  ?? Prorektor Åsa Krook uppmuntrar unga att våga satsa på sina drömmar.
Prorektor Åsa Krook uppmuntrar unga att våga satsa på sina drömmar.
 ??  ?? Hanna Kerman är kompetensp­lanerare inom fortbildni­ngscentrum Prakticum.
Hanna Kerman är kompetensp­lanerare inom fortbildni­ngscentrum Prakticum.
 ??  ?? Frisörstud­erande Tiia-Noora Grön med sin kund och lärare i social- och hälsovård, Sonja Fraile.
Frisörstud­erande Tiia-Noora Grön med sin kund och lärare i social- och hälsovård, Sonja Fraile.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland