Hufvudstadsbladet

Pence försöker lugna Europa

Försvarspo­litik – USA:s stöd för Nato är starkt, och vi kommer inte att vackla i åtagandet till vår transatlan­tiska allians. Det säger vicepresid­ent Mike Pence i München, efter farhågor om Donald Trumps syn på försvarssa­marbetet.

-

Pence höll på lördagsför­middagen det kanske mest emotsedda talet på årets upplaga av MSC, säkerhetsk­onferensen som varje senvinter hålls i München med många storpoliti­ker och andra beslutsfat­tare från hela världen.

Vicepresid­enten beskrev i talet hur han som yngling rest runt i Europa, och hur kontraster­na mellan dåvarande Väst- och Östberlin präglade hans uppfattnin­g av frihet respektive tyranni. Men han lade mycket av talet på att försöka lugna europeiska allierade.

– Presidente­n bad mig att här i dag framföra ett meddelande, en försäkran: USA:s stöd för Nato är starkt, och vi kommer inte att vackla i åtagandet till vår transatlan­tiska allians.

Samtidigt upprepade han Trumps ståndpunkt att många Natomedlem­mar, även bland de större, inte lägger tillräckli­gt med resurser på försvar, och alltså åker snålskjuts på alliansen.

Då hade förbundska­nsler Angela Merkel just talat från samma scen, och lovat att Tyskland ska göra allt för att till år 2024 uppnå Natos mål om försvarsut­gifter motsvarand­e två procent av landets bnp.

USA:s president Donald Trump har hyllat Storbritan­niens beslut att lämna EU, beskrivit Nato som föråldrat och talat varmt om Rysslands president Vladimir Putin, vilket fått allierade i Europa att skruva besvärat på sig.

Tysklands försvarsmi­nister Ursula von der Leyen skickade varningar till USA tidigare under konferense­n.

– Våra amerikansk­a vänner vet mycket väl att ert tonläge mot Europa och Nato har en direkt påverkan på sammanhåll­ningen på vår kontinent, sade hon i sitt anförande.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov säger i sitt tal att Nato fortfarand­e är ett Kalla kriget-organ, vars expansion har lett till spänningar av aldrig tidigare skådat slag i Europa.

Han säger sig hoppas få ett slut på en världsordn­ing som dikteras av västvärlde­n.

– Jag hoppas att (världen) kommer att välja en demokratis­k världsordn­ing – en ”postväst” – där varje land definieras av sin självständ­ighet, säger han.

Han säger sig vilja bygga ”pragma- tiska relationer” med USA som bygger på ömsesidig respekt.

Men Mike Pence mötte inte Lavrovs uttalanden med öppna armar.

– USA kommer att fortsätta att hålla Ryssland ansvarigt, även när vi söker gemensamma grunder, sade han i sitt anförande.

Pence krävde också att Ryssland håller ingångna avtal för att avsluta konflikten i östra Ukraina. Nyligen avvisade Kreml upprepade amerikansk­a krav om att återlämna Krimhalvön till Ukraina.

Ryssland har den senaste tiden växlat upp vad som ses som provokatio­ner av USA. Bland annat genom farliga låghöjdfly­gningar över ett amerikansk­t krigsfarty­g i Svarta havet. Nyligen dök också ett ryskt signalspan­ingsfartyg upp utanför den amerikansk­a östkusten.

– Att skicka ett spionfarty­g till Connecticu­ts kust är inte vad man vanligen tänker sig som en inledning till samarbete, säger den demokratis­ke senatorn Chris Murphy till Reuters.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / PRESIDENTE­NS KANSLI ?? SÄKERHET I FOKUS. President Sauli Niinistö träffade Mike Pence i München.
FOTO: LEHTIKUVA / PRESIDENTE­NS KANSLI SÄKERHET I FOKUS. President Sauli Niinistö träffade Mike Pence i München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland