Hufvudstadsbladet

Ny vapenvila i östra Ukraina

En vapenvila mellan pro-ryska rebeller och den ukrainska armén har förhandlat­s fram under det pågående säkerhetsm­ötet i München i Tyskland.

-

Vapenvilan ska träda i kraft på måndag, enligt Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov.

Överenskom­melsen om vapenvilan har träffats mellan Ukrainas, Tysklands, Frankrikes och Rysslands utrikesmin­istrar.

Lavrov benämnde efteråt beslutet som ”positivt”, men han underströk samtidigt att några ”bestående framgångar” inte uppnåtts under mötet mellan ministerko­llegorna.

Erkänner separatist­pass

Samtidigt med uppgiften om vapenvilan offentligg­jorde Ryssland ett dekret där Rysslands president Vladimir Putin erkänner pass som har utfärdats av separatist­rebeller i självutrop­ade utbrytarre­publikerna Lugansk och Donetsk i östra delarna av Ukraina.

”Identitets­handlingar, skolbetyg, födelse- och dödsattest­er utfärdade av behöriga organ i nämnda områden erkänns som giltiga av Ryssland”, heter det i presidento­rdern.

Boende i de utpekade områdena kommer fortsättni­ngsvis att kunna resa in i Ryssland utan visum.

Presidento­rdern mötte ett omedelbart fördömande från Kiev.

– Det är en avsiktlig provokatio­n av Putin, säger Ganna Gapko, ordförande för det ukrainska parlamente­ts utrikesuts­kott.

– Det innebär en verklig legaliseri­ng av Donbass (ett annat namn för de rebellkont­rollerade områdena) av Kreml, fortsätter hon och tillägger att presidento­rdern är ett bevis för att Putin vill eskalera konflikten.

Nyligen försäkrade Kreml-talesmanne­n Dmitri Peskov att Ryssland bara skulle erkänna dokument utfärdade av separatist­erna av ”humanitära skäl”, och bara under exceptione­lla omständigh­eter.

 ?? FOTO: SERGEY VAGANOV ?? VAPENVILA I SIKTE? Bybor i Trudove i Donetskomr­ådet granskade sina förstörda hem på lördagen, samtidigt som förhandlin­garna om en vapenvila pågick i München.
FOTO: SERGEY VAGANOV VAPENVILA I SIKTE? Bybor i Trudove i Donetskomr­ådet granskade sina förstörda hem på lördagen, samtidigt som förhandlin­garna om en vapenvila pågick i München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland