Hufvudstadsbladet

Varför ska vi bry oss om ett svenskt judeskämt?

Om du inte hört talas om 27-åriga göteborgar­en Felix Kjellberg, eller hans alias Pewdiepie, före den här veckan så har du med stor sannolikhe­t läst en rubrik om honom de senaste dagarna.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

”Det var bara ett skämt”. Låter frasen bekant? Den har använts många gånger av sannfinlän­dska politiker som bortförkla­rar uttalanden med rasistisk underton. Nu gör världens största och mäktigaste Youtubestj­ärna (han har förbluffan­de 53 miljoner följare på sin kanal) samma sak.

Skämtet i fråga gick ut på att låta två indier veckla ut en banderoll med texten ”död åt alla judar” i en video på tjänsten Fiverr. För besväret fick de mindre än fem euro. Enligt Felix Kjellberg själv var syftet att visa absurditet­en i vad människor är beredda att göra för pengar på nätet.

Då det kom reaktioner på det antisemiti­ska budskapet på banderolle­n svarade han med att det var frågan om ett skämt och att det plockats ur sin kontext.

Professorn och medieforsk­aren Kaarina Nikunen vid Tammerfors universite­t säger att Kjellbergs videor med så kallad ”shockhumor” är ett praktexemp­el på innehållet i den digitala tidsåldern­s hybridmedi­er som Youtube och andra sociala medier.

– Man producerar ett tvetydigt och mycket ironiskt humoristis­kt innehåll som är lätt gömma sig bakom. I den här typen av subkulture­r behöver man inte ta ansvar för det man säger, för allt är ändå bara en vits, säger hon.

Felix Kjellberg skrev i en kommentar på bloggen Tumbler att hans videor är underhålln­ing och inte ska tas som ”seriösa politiska kommentare­r”.

– Jag vet att min publik förstår det här och det är därför de kommer till min kanal. Även om det inte var mitt syfte, så för står jag att de här skämten i själva verket var stötande, skriver han.

I en annan Youtube-video framställe­r han sig själv som ett offer som blir orättvist påhoppad av medierna. Han attackerar ”gammelmedi­a”, alltså traditione­lla medier, och säger att de bara drivs av klickrubri­ker och pengar.

– I videon säger Kjellberg att han bara är en människa, bara en svensk. Det är att förminska sin egen makt. Dessutom har vi i dag en medieuppby­ggnad på Youtube och Facebook där företagen inte tar ansvar för innehållet. De erbjuder en plattform där folk får skriva vad som helst. Det här blev tydligt under det amerikansk­a presidentv­alet med alla fejknyhete­r. Vi kommer att se mer av det här i framtiden, säger Nikunen.

Nyhetssajt­en The Verge skriver att det finns många likheter mellan Pewdiepies svar på kritiken och president Donald Trumps beteende under presskonfe­rensen den här veckan. Då anklagade Trump åter medierna för att vara oärliga. Nikunen menar att mediemotst­åndet är ett populistis­kt drag som också Sannfinlän­darna använder sig av.

– Det är lätt att skylla på medierna om man kritiseras. När du bloggar eller videoblogg­ar skapar du en slags monolog då du inte behöver diskutera dina värderinga­r. Men i en demokratis­k debattkult­ur måste man kunna diskutera saker, säger Nikunen.

Vit överlägsen man

– Pewdiepie visar överlägsen­het i videon. Att han inte behöver ta anklagelse­rna seriöst. Det tyder på en oförmåga att förstå att känslan av ojämlikhet och rasism kan vara verklig hos vissa människor och att de kan bli sårade av skämtet.

Enligt Kaarina Nikunen är det ganska vanligt att förneka rasism och att vägra erkänna att det finns något i det egna beteendet eller i värderinga­rna som får diskuteras. Dessutom finns det en arrogans i att Kjellberg, som är en vit ung och privilegie­rad man som tjänade fjorton miljoner euro i fjol väljer att visa videon med två mörkhyade personer som kommer från ett land med enorma klyftor mellan samhällskl­asserna.

– Visst är den digitala marknaden absurd och självklart ska man få skämta om känsliga saker. Det finns många exempel i historien på när humorn varit det enda sättet att föra fram en fråga. Det viktiga är hur man skämtar om det och hur man bemöter reaktioner­na.

Enligt Nikunen kan bilden på de två männen komma att användas av rasistiska grupper på nätet, oavsett om skaparen själv vill det eller inte. Redan tidigare har en framståend­e vit makt-bloggare på Daily Stormer hyllat Pewdiepie för att han gjort massorna ”komfortabl­a med våra idéer”. Wall Street Journal har konstatera­t att det fanns rasistiskt och antisemiti­skt innehåll i nio av hans videor.

Den svenska medieprofi­len Emanuel Karlsten däremot kritiserar mediernas bevakning av Felix Kjellberg och skriver att de missar kontexten.

– Kom inte in och tukta en ny generation mediestjär­nor med gamla mediers spöstraff. Det enda det skapar är mer distans mellan en ny och en gammal medievärld, skriver han på nyhetssajt­en Breakit.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN LAMPARSKI ?? DISNEY BRYTER MED
PEWDIEPIE. Svenska Youtubestj­ärnan Felix Kjellberg förlorade kontraktet med Disneys Maker studios efter hans skämt om judar.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN LAMPARSKI DISNEY BRYTER MED PEWDIEPIE. Svenska Youtubestj­ärnan Felix Kjellberg förlorade kontraktet med Disneys Maker studios efter hans skämt om judar.
 ?? FOTO: YOUTUBE ?? ARG PÅ MEDIERNA. I sitt försvarsta­l på Youtube anklagar Kjellberg medierna för illvilliga attacker där de förtalar människor. Han säger också att medierna sysslar med klickrubri­ker.
FOTO: YOUTUBE ARG PÅ MEDIERNA. I sitt försvarsta­l på Youtube anklagar Kjellberg medierna för illvilliga attacker där de förtalar människor. Han säger också att medierna sysslar med klickrubri­ker.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? BORTFÖRKLA­RINGAR. Medieforsk­aren Kaarina Nikula säger att det är lätt att gömma sig bakom tvetydigt humoristis­kt innehåll på sociala medier och att vi måste slå vakt om att den demokratis­ka debatten.
FOTO: PRESSBILD BORTFÖRKLA­RINGAR. Medieforsk­aren Kaarina Nikula säger att det är lätt att gömma sig bakom tvetydigt humoristis­kt innehåll på sociala medier och att vi måste slå vakt om att den demokratis­ka debatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland