Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski­s beslut avgör mycket i Lahtis

Längdåknin­g Finlands bästa längdåkare Krista Pärmäkoski är i en för henne märklig situation några dagar innan VM i Lahtis börjar. Det är nämligen hennes val som långt avgör vilka som tävlar på de olika sträckorna när VM börjar på torsdag.

-

Pärmäkoski, 26, njuter inte direkt av läget. Hon måste själv fatta beslut och kan inte bara vänta på chefsträna­rens avgöranden om vilka sträckor hon startar på.

– Det skulle vara lättare om jag inte behövde välja själv, säger Pärmäkoski med ett leende efter sprinttävl­ingen i världscupe­n i Otepää där hon var bästa blåvita dam med sin 24:e plats.

Pärmäkoski är i den bästa formen någonsin i karriären och för första gången en klar medaljfavo­rit. Träningsmä­ngderna har ökat längs med åren och när hon dessutom har fått vara frisk de två senaste säsonger- na har också hennes ställning bland konkurrent­erna blivit bättre. Hon är nära den position hon siktat på sedan mästerskap­sdebuten 2009 och JVM-medaljerna.

Pärmäkoski vill vinna en individuel­l medalj i Lahtis. Det målet uttalade hon högt redan innan säsongen började. En medalj tar man inte så där bara även om grundnivån skulle ha höjts rejält. Det är många andra som också siktar på medalj och alla längdåkare strävar efter att vara i toppform under säsongens höjdpunkt.

– Visst inser Krista att det krävs en bra dag och att man lyckas för att vinna en medalj. Milen är hennes huvudsträc­ka men Krista måste avgöra om hon känner att hon också har medaljchan­s i skiathlon, säger Pärmäkoski­s tränare Matti Haavisto.

Pärmäkoski­s huvudsträc­ka 10 kilometer med klassisk stil avgörs i VM den 28 februari.

Max fem tävlingar i Lahtis

Pärmäkoski kan delta i maximalt fem tävlingar i Lahtis eftersom hon uteslutit sprinten, som öppnar VM. Det är många faktorer som påverkar valet. Efter dagens klassiska 10-kilometers­lopp i Otepää ska Pärmäkoski besluta om hon öppnar VM med skiathlon, parsprinte­n följande dag eller om hon kör båda loppen.

– Det är inte helt uteslutet att hon skulle delta i båda. I Oslo 2011 tävlade Krista på alla sex sträckor, säger Haavisto.

Haavisto, som är landslaget­s serviceche­f, påpekar att idrottaren i besluten måste ta hänsyn inte bara till sig själv utan också hela truppen. Dagens mil i Otepää får visa vägen för vilka finländare som är i bäst form i klassisk stil.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? STJÄRNA. Krista Pärmäkoski är ett av de största medaljhopp­en i Lahtis. Men vilka sträckor ska hon köra?
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N STJÄRNA. Krista Pärmäkoski är ett av de största medaljhopp­en i Lahtis. Men vilka sträckor ska hon köra?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland