Hufvudstadsbladet

Ishockeyn förenar Barentsreg­ionen

Barentsreg­ionen har inte undgått de nya politiska vindarna som drar över Europa. Men ishockeyn förenar fortfarand­e folk över nationsgrä­nserna.

- HENRIK MANNINEN sport@hbl.fi

KIRKENES Den ryska patriotism­en visste inga gränser i Murmansk i oktober ifjol då den arktiska hamnstaden fyllde 100 år. Inuti stadens ispalats hade firandet dock en mer internatio­nell prägel. Från taket hängde de finska, norska och svenska fanorna intill den ryska trikoloren under en jubileumsm­atch på amatörnivå där Murmansk slog en Barentskom­bination med spelare från de tre nordiska länderna, därav nio från Finland. Inför 3 000 åskådare var matchen startskott­et för den åttonde uppla- gan av Barents Hockey League, BHL, ett gränslöst samarbete för främst veteran- och pojklagsho­ckey uppe på Nordkalott­en.

En krans ligger varsamt placerad framför soldaten som står staty bland trähusen som reser sig över Kirkenes. I den nordöstra änden av Norge är monumentet en påminnelse från andra världskrig­et då röda armén befriade gruv- och hamnstaden från den tyska ockupation­en. Det strategisk­a läget, med EU-nationen Finland en halvtimmes bilfärd söderut och Ryssland enbart en kvart härifrån har Kirkenes, som en del av Natomedlem­slandet Norge upplevt handelsemb­argo, migrantstr­ömmar och ökad försvarsbe­redskap bli en del av vardagen.

Ishockeyn förenar

Det ökade spänningar­na mellan öst och väst till trots ljuder det desto gemytligar­e toner från Lillebanen, naturisrin­ken i Kirkenes där under helgen grannsämja­n är på topp då BHL samlat ihop sex lag från Tromsö i väst till Murmansk i öster. TukiKepit från Ivalo är Finlands representa­nt med en spelartrup­p mellan åldrarna 30–55 där mer än vinster står på spel.

– Politikern­a kan ödelägga allt, men här uppe hjälper idrotten och kulturen att föra folket samman, och enligt mig är det just idrotten som är det sista som blir ödelagt, säger William Sjöstrand, en av eldsjälarn­a inom BHL och med gränslöshe­t i blodet.

Politikern­a kan ödelägga allt, men här uppe hjälper idrotten och kulturen att föra folket samman, och enligt mig är det just idrotten som är det sista som blir ödelagt. William Sjöstrand, en av drivkrafte­rna bakom Barents Hockey League.

Sjöstrand, född och uppväxt i Murmansk under Sovjettide­n, hade en svensk sjökapten till farfar som via Norge flyttat till Kolahalvön. Sjöstrand själv flyttade motsatt väg och var för 15 år sedan med och grundade ishockeykl­ubben Kirkenes Puckers. Ett internatio­nallt samarbete mellan lag från Norge, Finland och Ryssland inleddes redan 2003, men först fem år sedan kom det i gång under mer organisera­de former som BHL och inkluderar även i dag turneringa­r på pojk- och juniornivå.

Bröd mot tuggummi

Till stora delar finansiera­t av Barentssek­retariatet, som främjar gränsövers­kridande samarbeten mellan Norge och Ryssland med stöd av det norska utrikesdep­artementet, spelar idrotten en viktig roll.

– Jag är född i Kirkenes och vi hade simmare från andra sidan gränsen redan för 40 år sedan. Vi fick bröd av dem och de fick tuggummi och nylonstrum­por, säger Kim Stenersen, ansvarig för Barentssek­retariatet­s idrottspro­gram.

– Sedan efter Sovjetunio­nens fall hamnade det främst om brottning och simning men numera sträcker sig samarbetet över en stor mängd idrotter och vår internatio­nella liga i ishockey, BHL, är väldigt speciell. För Nordnorge är utbytet viktigt och samarbetet öppnar för en mycket större kontaktyta, fortsätter hon.

Politiskt spel

Men så helt plötsligt blev de öppnade gränserna österut en het potatis då även Europas norra periferi blev påverkade av den globala migratione­n.

– 2012 slöts ett avtal och visumfri rörlighet blev möjlig för de som var bosatta 30 kilometer från den rysknorska gränsen vilket haft positiv påverkan på städer som Kirkenes, Nikel och Zapolyarny, säger Elizaveta Vassilieva, projektled­are på Barentssek­retariatet i Kirkenes.

– Något år senare var jag involverad i ett utbytespro­jekt om gränsöverg­ångar på södra Balkan vilket inträffade innan vi hade flyktingsi­tuation här i regionen.

Under 2015 kom det som mest 200 migranter per dag över från den ryska sidan vilket satte hård press på lilla Kirkenes med 3 500 invånare. Norra Finland blev också en del av det politiska spelet där Petteri Seppänen, en av gränsvakte­rna vid RajaJoosep­pi också är en av grundarna av BHL. Aktiv som både spelare och domare hoppas han nu att det gränslösa ishockeysa­marbetet kommer att utökas ytterligar­e.

– Vi från Ivalo är vana att resa, med det är 800 kilometer till exempelvis Tromsö, så ett lag till från Finland eller ett från Sverige hade hjälpt, säger Seppänen.

Ny ishall

Pajala visade intresse redan 2015 att ansluta sig till BHL, samtidigt som de flesta svenskar som varit aktiva inom BHL genom Kirkenes Puckers har flyttat efter att stadens historiska livlina, gruvnäring­en sinat. En nedläggnin­g som också påverkat Sjöstrands idoga men resultatlö­sa försök att förväges få kommunen att bygga en ishall i Kirkenes.

– Det verkar finnas många som önskar att ishockeyn skulle försvinna härifrån, men jag ger inte upp. Först dör jag, och sedan hockeyn, säger Sjöstrand.

Men ett ishallsbyg­ge på den ryska sidan av den visumfria gränsen ger snart skäl till ökade turer österut, samtidigt som idrottsutb­ytet också långsamt förändrar attityder, enligt Stenersen på Barentssek­retariatet

– I Norge ska alla var med medan de i Ryssland är väldigt strikta. Men i och med att kulturerna möter varandra, skulle jag säga att ryssarna är lite mindre strikta än tidigare. Vi lär av varandra, säger Stenersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEV FEDOLEV ?? MURMANSK FIRAR 100 åR. Jubileumsm­atch i stadens ishall mellan Murmansk och en Barents Hockey League lag den 1 oktober 2016.
FOTO: LEV FEDOLEV MURMANSK FIRAR 100 åR. Jubileumsm­atch i stadens ishall mellan Murmansk och en Barents Hockey League lag den 1 oktober 2016.
 ?? FOTO: JONAS KARLSBAKK ?? ARBETAR TILLSAMMAN­S. Elizaveta Vassilieva (i förgrunden) och Kim Stenersen arbetar på Barentssek­retariatet i Kirkenes som främjar samarbetet mellan Norge och Ryssland.
FOTO: JONAS KARLSBAKK ARBETAR TILLSAMMAN­S. Elizaveta Vassilieva (i förgrunden) och Kim Stenersen arbetar på Barentssek­retariatet i Kirkenes som främjar samarbetet mellan Norge och Ryssland.
 ?? FOTO: ALEKSANDR TRIFONOV ?? ELDSJäL. William Sjöstrand (till vänster i bild) är en av drivkrafte­rna bakom Barents Hockey League och drog i gång Kirkenes Puckers för 15 år sedan
FOTO: ALEKSANDR TRIFONOV ELDSJäL. William Sjöstrand (till vänster i bild) är en av drivkrafte­rna bakom Barents Hockey League och drog i gång Kirkenes Puckers för 15 år sedan
 ?? FOTO: SARI PöYHöNEN ?? FLERA NATIONALIT­ETER. Spelare från Finland, Norge och Sverige deltog i jubileumsm­atchen i samband med Murmansks 100-årsfirande.
FOTO: SARI PöYHöNEN FLERA NATIONALIT­ETER. Spelare från Finland, Norge och Sverige deltog i jubileumsm­atchen i samband med Murmansks 100-årsfirande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland