Hufvudstadsbladet

Gör vardagen till ett äventyr

Att lyssna på ljudböcker är enormt populärt i Sverige. Alla hörlursbek­lädda personer på tunnelbana­n, bussen eller joggingspå­ret i Stockholm lyssnar inte alls på musik. Nu är det ljudboken som är trenden och Storytel har äntligen kommit till Finland.

- VICTORIA VATANSKAJA Content manager, Storytel

Eftersom Storytel funnits redan sedan 2005 i Sverige så är Finlandsla­nseringen inte någon nyhet för oss som lyssnar på svenska ljudböcker. Många finlandssv­enskar har redan prenumerer­at på rikssvensk­a och engelska böcker från Storytel. Nyheten är att utbudet breddats till finska ljud- och e-böcker och sam- arbete med de finlandssv­enska förlagen har börjat. Om man har ett svenskt Storytel-abonnemang från tidigare är det inga problem att ändra det till en finskt. Bokutbudet är imponerand­e med över 5000 svenska ljudböcker, 8000 svenska e-titlar och 30000 engelska.De finska växer i snabb takt.

-Vi har många produktion­sprojekt på gång. Bland annat ska vi publicera Harry Potter på finska och svenska i år. Vi samarbetar med bolaget Silencio för produktion­en säger Storytels content manager Victor ia Vatanskaja.

Det här med berättarrö­sten är väldigt viktigt. Intonation och känsla ska vara rätt. Ofta är det kända och populära personer och skådespela­re som är berättare.

STORYTEL ORIGINAL – ETT NYTT LJUDBOKSKO­NCEPT

Idag ges så gott som varje bok på nästan alla förlag i Sverige också ut som ljudbok.Vi är inte där ännu i Finland men de finska förlagen har börjat publicera mer och mer ljudböcker.

Inspirerad­e av Netflix och HBO har Storytel startat ett helt nytt koncept – Storytel Original. Berättelse­rna har inte publicerat­s i tryckt format tidigare,utan det är nyskrivet material direkt för ljudboksfo­rmat.

- Just nu skriver författare­n Marko Kilpi en intressant deckare som ljudboksse­rie i tio delar för bara oss!Vi har anlitat Pirkka-Pekka Petelius som berättare. Det är ju samtidigt ett nytt format och en ny arena för författare,berättarvi­ctoria engagerat.

TESTA!

Hela idén med ljudböcker är ju att man kan lyssna var som helst vare sig du åker till jobbet, städar eller motionerar.

- Man kan också lyssna tillsamman­s.

Ljudboken är speciellt välkommen bland unga och personer på väg till och från jobbet som vill fylla arbetsväge­n med något inspireran­de och lärorikt. Ljudböcker är också en perfekt följeslaga­re för joggingrun­dan och promenader­na.Trendigt och fräscht! Förvictori­a som aktivt spelar piano varje dag är ljudboken avkoppling.

- Efter att ha övat i flera timmar på pianot så orkar jag inte lyssna på musik mer. Då lyssnar jag på en bok. Jag lyssnar också medan jag väntar på bussen, man är i sin egen lilla värld.

Victoria, som tidigare jobbade påadlibris,är en inbiten ljudboksfa­ntast och älskar böcker överlag. Hon vill också att kunderna själva ger feedback och önskemål på böcker de vill ha i sortimente­t.

- Just nu lyssnar jag själv på Juurihoito av Miika Nousiainen.

Den är lätt att lyssna och har bra humor.

Behöver du boktips är det bara att titta i appen som uppdateras varje dag med nya spännande titlar. Det finns böcker för alla åldrar,målgrupper och i alla genrer allt från barn och fakta till romaner,deckare och erotik.Storytels app funkar bra och är enkel att använda. Det är bara att ladda ner den och sätta igång, du får prova gratis i fjorton dagar,och lyssna hur mycket du vill. Du väljer själv läshastigh­et och kan växla mellan att lyssna eller läsa e-bok.

- Givetvis kan du också ladda ner boken och lyssna eller läsa utan nätverk till exempel i flygplan när du reser på semester eller business.

Du kan också sätta ett eget bokmärke om du tycker att något parti är extra intressant och lägga till en anteckning för att återkomma senare. I appen finns också en funktion för dig som vill somna till en bok, men som på morgonen vill slippa leta reda på var i boken du somnade. Genialt!

Givetvis kan du också ladda ner boken och lyssna eller läsa utan nätverk till exempel i flygplan när du reser på semester eller business. VICTORIA VATANSKAJA Content manager, Storytel

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lyssna var du vill och hur du vill! Storytel, som kan kallas för böckernas Spotify, har äntligen kommit till Finland.
Lyssna var du vill och hur du vill! Storytel, som kan kallas för böckernas Spotify, har äntligen kommit till Finland.
 ??  ?? Den vanliga arbetsresa­n blir så mycket mer inspireran­de med en ljudbok som sällskap.
Den vanliga arbetsresa­n blir så mycket mer inspireran­de med en ljudbok som sällskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland