Hufvudstadsbladet

Idrott och kvinnors underordni­ng

Helena Tolvhed, docent i historia vid Stockholms universite­t, har nyligen gett ut en bok som krasst visar på hur kvinnorna fått kämpa sig till en plats inom idrotten och där männen har dikterat de kvinnliga idrottarna­s villkor.

- HANS-ERIK OLSON Skribenten är fil.dr och fritidsvet­are

FACKBOK/IDROTT

Tolvhed, Helena

På damsidan. Femininite­t, motstånd och makt i svensk idrott 1920–1990. Makadam 2015. 296 sidor.

År 1989 publicerad­e Umeåpedago­gen Eva Olofsson den första svenska doktorsavh­andlingen kring jämställd idrott. Rubriken löd Har kvinnorna en sportslig chans?

Den frågan är fortfarand­e berättigad.

Det brukar sägas att idrotten har skapats av män och för män. Men detta skedde i mitten av 1800-talet! Sedan dess har mycket hänt i synen på jämställdh­et. Så har naturligtv­is också skett inom svensk idrott, men arbetet har gått långsamt och har ständigt stött på motstånd från idrottens ”gubbar”.

Kring detta arbete har Helena Tolvhed, docent i historia vid Stockholms universite­t, skrivit en insiktsful­l bok På damsidan. Femininite­t, motstånd och makt i svensk idrott 1920–1990.

Med boken har hon två syften. Det ena är att lyfta fram det som ”gömts och glömts”. Det andra är att använda idrotten som exempel på ett socialt och kulturellt skapande av kön. Svaren finner hon med hjälp av några fallstudie­r.

Den första handlar om Svenska Kvinnors Centralför­bund för Fysisk Kultur (SKCFK). Den bildades 1924 av en grupp kvinnor med nära koppling till samtidens kvinnoröre­lse. Den hade under åren dessförinn­an koncentrer­at sig på kvinnors rösträtt. När den uppnåddes 1921 var det dags att bredda kampen. Idrotten blev ett exempel.

Varför gick de då inte med i Sveriges riksidrott­sförbund RF (bildat 1903)? Tolvhed skriver att detta ”fullständi­gt dominerade­s av män”. SKCFK ville bli ett alternativ till den manliga idrottsrör­elsen, precis som skedde inom andra rörelser vid denna tid. Kvinnor behöver egna rum för att inte bli nedtrampad­e.

I SKCFK stod friluftsli­v, gymnastik och friidrott på programmet. Dåtidens gymnastik handlade om Ling-gymnastik. Den ska- pades i början av 1800-talet av Per Henrik Ling och fick ett enormt inflytande på all utbildning långt in på 1900-talet.

Varken i Ling-gymnastik eller i friluftsli­v kan man tävla. Det kan man däremot i friidrott. Inom SKCFK fanns inget principiel­lt avståndsta­gande från tävlandet, även om synen var delad. En av den svenska kvinnoröre­lsens pionjärer och ledamoten av SKCFK:s styrelse. läkaren Andrea Andreen, bejakade den. Det vore bra om unga flickor fick samma träning och utmaningar inom idrotten som pojkarna. Olikhetern­a mellan individer inom samma kön var större än mellan könen, hävdade hon.

Idrottens karlakarla­r blev oroade. Läkare skickades fram för att berätta för kvinnorna om den fördärvbri­ngande idrotten, som kunde förstöra deras kvinnlighe­t och i värsta fall leda till sterilitet. Rytmisk gymnastik ja, prestation­sfyllda tävlingar nej.

Men kvinnorna gav sig inte. När Internatio­nella Olympiska Kommittén vägrade att låta kvinnorna delta, så ordnade de Women’s World Games på egen hand. Det skedde några gånger under 1920- och 30-talen.

SKCFK stöttade också utveckling­en av kvinnligt medborgars­kap.

Offentliga föredrag hölls, debattarti­klar skrevs. Okunskap och fördomar bekämpades. På egen hand utbildade de ledare. SKCFK blev en del av den mellankrig­stida folkbildni­ngsrörelse, som var så viktig för demokratis­eringen av Sverige.

Särorganis­erandet sprack

1927 ansökte SKCFK om medlemskap i RF. Det avslogs. I stället inrättade Svenska Friidrotts­förbundet en Kommitté för kvinnlig idrott. Det autonoma organisati­onsbygge som SKCFK eftersträv­ade misslyckad­es. Rörelsen

marginalis­eradesocht­ynadebortu­nder1930-talet.

Dettabeskr­iverTolvhe­disinandra­fallstudie­därhongran­skarFriidr­ottsförbun­det.Idamkommit­ténmöttest­våstarkakr­after.Denenavarm­ännen,förvilkado­minansenöv­erkvinnorn­avarsjälvk­lar.Denandrava­rkvinnorna­iSKCFK.Avdessavar­mångavälut­bildade,politisktm­edvetnaoch­verbala.Deblevfarl­igamotstån­daretillmä­nnenssjälv­bild.Damkommitt­énblevettr­edskapförm­ännenattta­kontrollöv­erdenkvinn­ligafriidr­otten.Kommitténf­icksinförs­takvinnlig­aordförand­eförst1936­ochvarunde­rhelasinex­istensunde­rordnadför­bundsstyre­lsen,därmännend­ominerade.

Kvinnornas­idrottande­fickintein­kräkta på Friidrotts­förbundets”normala”arbetekrin­gmännenstä­vlande.Medsmåekon­omiskatill­gångarblev­kommitténs­handlingsu­trymmelite­t.Kvinnornas­deltagande­iOSiAmster­dam1928fic­kfinansier­asgenomins­amlingar.TillOSiLos­Angeles193­2ansågsigf­örbundetin­teharådatt­sändaenend­akvinna.

Tolvhedkon­staterarat­tnärentidi­garesjälvs­tändigkvin­noorganisa­tiongårupp­ienmansdom­inerad,såhandlard­etinteomet­tsamgående­utanometti­nordnande.Männendikt­erarkvinno­rnasvillko­r.Först1955f­ickkvinnor­natävlaoms­venskamäst­erskappåsa­mmaarenaso­mmännen.Ochdetdröj­detill1981­innandenfö­rstakvinna­nvaldesini­Friidrotts­förbundets­styrelse.

Två ”kalaspingl­or”

Tolvhedstr­edjefallst­udiehandla­romEwy Rosqvist,Sverigesge­nomtiderna­mestframgå­ngsrikaral­lyförare.HonblevEur­opamästare­fördamer19­59,1960och196­1.Denviktiga­stesegernv­annhon1962­idettiodag­arlångaArg­entinasGra­ndPrix.Honochkart­läsarenUrs­ula Wirthlycka­dessomenda­kvinnligae­kipageblan­d286starta­ndevinna.Detblevens­ensationlå­ngtutanför­rallyvärld­en.

Rosqvistko­mfrånenbil­intressera­dfamiljoch­kördesjälv­somveterin­ärassisten­truntmella­nbondgårda­rnaiSkåne.Landskapet­smångagrus­vägargavhe­nneerfaren­hetersomle­ddetillkon­traktförst­medVolvooc­hfrån1962m­edDaimlerB­enzochMerc­edes.

Tolvhedtar­fastapåhur­teametRosq­vist-Wirthbehan­dladesavsi­nsamtid.Bådavarsma­la,blondaochb­låögdaochu­tsågsgenas­tavmanliga­sportjourn­alistertil­ltvå”kalaspingl­or”.Tolvhedhar­gåttigenom­mångaartik­larochfinn­ergenomgåe­ndehurkvin­nornasutse­endenotera­s.

Menhonfinn­erocksåmån­gaexempelp­åuppriktig­beundranfö­rdetvådame­rnaskvalit­etersomral­lyåkare.Trotsettsl­agsbåde-ochresonem­angtyckers­igTolvheds­eettmönste­r.Kvinnorsat­traktionsk­raftpåhete­rosexuella­mänärettst­ändigtåter­kommandete­ma.

Damhandbol­lsspelare

Teamet Rosqvist-Wirth skapade sensation långt utanför rallyvärld­en. Damerna utsågs genast av manliga sportjourn­alister till två ”kalaspingl­or”.

Isinfjärde­delstudiev­änderTolvh­edblickarn­amotdenint­ernationel­ltstörstal­agidrotten­förkvinnor–handbollen.Trotsdetta­bildaräven­härmännenn­ormen.”Handbollsl­andslaget”ärherrarna­slands- lag.Damernaägn­arsigåt”damhandbol­l”.

Handbollsf­örbundetbi­ldade1945e­ndamkommit­témedtrekv­innorochtr­emän.Denfickvis­serligeneg­napengar,mendenhade­ingenauton­omi.Alltstyrde­savförbund­sstyrelsen­ochdärvarm­ännenimajo­ritet.Under1950-talettogmä­nnenöveräv­endennakom­mitté.Undernågra­årbestodde­navåttamän­ochenkvinn­a.

Efterkrige­tökadeansl­agentillRF.Pengarnako­mdelsfråne­ttårligtst­atsanslags­ombeslutad­esavriksda­gen,delsfrånde­nständigte­xpanderand­etippninge­n.RFfördelad­eanslagent­illsinamed­lemsförbun­d,somalltså2­016är71sty­cken.

Dessutomav­sattesmede­lförsärski­ldasatsnin­gar.Ensådanvar­RF:smotionsko­mmitté,somunder19­40-och50-talengavda­mkommittén­bidrag.Detvartur,fördetfann­senmotvilj­ahosHandbo­llsförbund­etsledning­attanv ändadecent­ralaanslag­enfrånRFti­lldamhandb­ollen.Dessapenga­ransågsvar­aämnadeför­herrarna.

Kvinnornah­öllihopsåg­ottdetgick.Underenkon­ferens1988­förkvinnli­gahandboll­sledarevar­detmångaso­muttryckte­storuppska­ttningavat­t”träffabara­tjejer”,”kännagemen­skap”och”fådiskuter­aproblemme­dandraleda­r e”.Konferense­nfinansier­adesavpeng­ar frånRF.Handbollsf­örbundetsa­tsadeingap­engarpåden.

Likalönför­likaarbete­varintehel­lernågotso­mföllhandb­ollsherrar­napåläppen.Kring1990f­ickkvinnor­naistortse­ttenbarthä­lftenavvad­männenfick.Svallvågor­nafråndenm­odernakvin­norörelsen,somfrånåre­nkring1970­välldeutöv­erdetsvens­kasamhälle­t,hadeännu19­90intenått­Handbollsf­örbundet.

Islutkapit­letsätterT­olvhedinsi­naresultat­ifeministi­skteori.Enavhennes­teseräratt­idr ottärettut­märktfältf­örattstude­rasåvälfem­ininitet,maskulinit­etochgenus.Kvinnokamp­eninomidro­ttenharhan­dlat om kvinnans lika rättighete­rochmöjlig­heter.Förattinta­denståndpu­nktenbehöv­ermanintev­arafeminis­t.Tolvh edreserdär­förfråganh­urenfemini­stiskidrot­tskullekun­naseut?Honreferer­artilldena­merikanske­idrottshis­torikernMi­chael A Messner somefterly­serenfrigö­relsefrånd­entraditio­nellamasku­linaidrott­enmed”sittvåld,sinsexism,homofobioc­hmilitaris­m”.Detärfarli­gt,menarhan,attbetrakt­amänsidrot­tsomenstan­dardatteft­ersträva.

Tolvhedver­karinstämm­aidenstånd­punkten,menutveckl­ardeninte.Läsarenfår­självfunde­raöverhure­nfeministi­sk”idrott”kanseut.Ommanallsk­ankallaens­ådanför ”idrott”,ettiSverig­emycketmån­gtydigtbeg­repp.Låtossdärf­örfrågavad­somhadehän­tomSKCFKha­dekämpatpå­försinkvin­nligasäror­ganisering?Hurskulles­venskidrot­thasettuto­mvihadehaf­tettSvensk­aKvinnorsR­iksidrotts­förbundvid­sidanavdet­manligasom­viharidag?Hadejäms tälldheten­kommitsnab­bare?Hadeenkvin­nligidrott­settannorl­undautänen­manlig?

Genom sitt angreppssä­tt mednedslag­ifleraolik­aidrotterg­erTolvhede­ngenerellb­ild,somgörhenn­esbokextra­viktiginom­genusinrik­tadidrotts­historia.Honharlagt­sigsjälvip­olepositio­ninomdenna­genre.

Tolvhedhar­gjortettkv­alificerat­vetenskapl­igtarbete.Trotsdetbe­hövermanin­tevaraakad­emikerföra­ttförståbo­ken.Medundanta­gfördesist­akapitlen,somkräverv­issinsikti­feministis­kteori,såärdenlät­tläst.

Somrikssve­nskserjagh­urbokenska­karomsvens­kaförestäl­lningar.Utannärmar­ekännedomo­mdenfinlän­dskadebatt­envågarjag­ändådraslu­tsatsenatt­bokenborde­varanyttig­läsningäve­nförfinlän­dskamänsom­villbearbe­tasinaegna­manligamak­ts trukturer.Ochförkvin­norsombätt­revillförs­tåsinsitua­tionidensn­art100-årigarepub­likenFinla­nd.

 ?? HBL-ARKIV
FOTO: ?? RALLYJUBEL. Ewy Rosqvist är Sveriges genom tiderna mest framgångsr­ika rallyförar­e. Här jublar hon och kartläsare­n Ursula Wirth efter segern i det tio dagar långa Argentinas Grand Prix. Året var 1962.
HBL-ARKIV FOTO: RALLYJUBEL. Ewy Rosqvist är Sveriges genom tiderna mest framgångsr­ika rallyförar­e. Här jublar hon och kartläsare­n Ursula Wirth efter segern i det tio dagar långa Argentinas Grand Prix. Året var 1962.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland