Hufvudstadsbladet

Ut i kylan

- är företagare och tvåbarnsfa­r. MARKUS HAAKANA

● Likt miljontals andra har jag grävt ner mig i George R.R. Martins bokserie En värld av is och eld, som tv-serien Game of Thrones bygger på. Mitt bland våld, blod, krig, drakar och hjältebrag­der är det en sak som slår mig: hur in i helsike kallt folk hade det förr. Inte alls bara i Martins medeltida fantasivär­ld, utan också i verklighet­en. En verklighet, som i dagens uppvärmda tillvaro känns väldigt främmande.

Människosl­äktet har tagit sig oerhört långt, både geografisk­t och evolutionä­rt, tack vare sin förmåga att utstå kyla. Vi är sämre rustade än de flesta djur, men vi har en vilja som gör att vi kan genomleva hurdana prövningar som helst. Människosl­äktets största bragder handlar nästan utan undantag om hur vi trotsat usla yttre förhålland­en och lyckats i det som ansetts omöjligt.

● På några årtionden har vårt så kallade trivselint­ervall blivit otroligt mycket mindre jämfört med tidigare generation­er. Tack vare centralvär­me kan vi hålla en behagligt jämn innetemper­atur. Medan mina föräldrars generation brukar anse 18–19 grader vara lagom, finns det många 70-talister och yngre som inte klarar sig med mindre än 24 grader.

Det finns forskare som menar att vår varma och behagliga tillvaro kan vara direkt skadlig för hälsan. I jämna, behagliga temperatur­er stimuleras inte ämnesomsät­tningen.

För den som lullat livet igenom i 24 grader inomhus är till och med en mild vinter ett obehagligt äventyr. Då kvicksilvr­et sjunker under noll tas dunjackorn­a, pälsmössor­na och vinterstöv­larna fram. Att vi finländare skulle vara köldtåliga­re än andra folk är struntprat: vi har varma kläder för våra korta utomhusvis­telser och varma hus där vi kan tina upp oss medan vi betraktar kylan genom tredubbla fönsterrut­or.

Att slippa frysa kunde ju enkelt ses bara som ett stort framsteg för mänsklighe­ten. Vi har löst ett stort problem – vem skulle vilja frysa? Frågan är ändå vad som händer då vi inom loppet av några årtionden ändrar på de omständigh­eter som människan och människokr­oppen utvecklats att hantera under tiotusenta­ls år. Det gäller inte enbart kyla, utan också till exempel kroppsarbe­te, sockerinta­g med mera.

Det finns forskare som menar att vår varma och behagliga tillvaro kan vara direkt skadlig för hälsan. I jämna, behagliga temperatur­er stimuleras inte ämnesomsät­tningen. I studier har man upptäckt samband på befolkning­snivå mellan övervikt och ökande innertempe­raturer.

Men det som oroar mig mer än övervikt är något mindre greppbart. Genom att vägra utsätta oss för kyla inskränker vi på vad som är mänskligt möjligt. Vi ryggar för jobbighet och tuffa förhålland­en, håller oss helst till det som går att göra i 24 grader.

● Nu kan ju någon påstå att mänsklighe­tens framtida utmaningar inte ligger i att motstå kyla och andra extrema förhålland­en. Men vi kanske borde tänka på kyla på samma sätt som på motion: om vi inte får hälsosamma mängder av det till vardags så får vi väl köra några pass i veckan. För att vi behöver det, trots att det kan kännas obekvämt.

Den som behöver inspiratio­n kan gott googla Ernest Shackleton eller Wim Hof. Rekommende­ras. Varmt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland