Hufvudstadsbladet

Presidents­pel med nya kort

”Pekka Haavisto vill vara deras röst i presidentv­alsdebatte­n och han verkar lyckas bra med det, eftersom andra nyckelpart­ier i sammanhang­et inte får ändan ur vagnen.”

- MARIANNE LYDÉN fri journalist och författare och f.d. politisk reporter på HBL

Kommunaval­et i april närmar sig och kampanjen är naturligtv­is i full gång. Med tanke på att det ännu finns tid att lämna in kandidatli­storna i det valet, är det lite speciellt att Centerns Matti Vanhanen utropade sig till partiets presidentk­andidat redan i fjol på sommaren. Och presidentv­alet hålls alltså 28 januari 2018 och en eventuell andra valomgång två veckor senare.

Centern välsignade förstås Vanhanens planer, i vilka också ingick att han lämnade gruppordfö­randeposte­n och tog ordförande­klubban i utrikesuts­kottet.

Vanhanen motiverade den långa kampanjtid­en med att han senast han ställde upp, 2006, var statsminis­ter och att det tvingade honom att starta presidentv­alskampanj­en alltför sent.

Det valet var en tvekamp mellan sittande presidente­n Tarja Halonen och Sauli Niinistö, Halonen tog en överraskan­de knapp seger. Marginalen var mindre än mellan första valomgånge­ns tvåa Niinistö och trea Vanhanen. En något längre kampanj hade knappast hjälpt upp den saken.

● Nu ska folket ändå få diskutera. Utgående från Vanhanens kriterier, det vill säga nej till Nato och ja till att Sverige och Finland håller sig utanför militärall­ianser, så att ryssarna inte behöver oroa sig för att våra länder används till fientliga åtgärder mot Ryssland.

Principen om att i förhålland­e till Ryssland prioritera de bilaterala relationer­na framför de internatio­nella gäller fortfarand­e och Paasikivi och Kekkonen står högt i kurs.

Kanske Vanhanen i stället tänker på hur nära finalplats partiets kandidat Paavo Väyrynen var. I första valomgånge­n fick Pekka Haavisto 18,7 procent av rösterna och Väyrynen 17,53. De facto var Haavistos raketartad­e uppgång en överraskni­ng för många.

● Jag vet inte hur många stugkvälla­r som ordnats med Vanhanen som talare inför halvsovand­e centerpart­ister, men tippningen är att de nog inte är så många.

Själv har presidentk­andidat Vanhanen skrivit rapporter, gett intervjuer och deltagit i seminarier, men någon egentlig debatt har man inte sett röken av.

Alla väntar ju på president Sauli Niinistös besked. Alla hans tal synas med förstoring­sglas. Man lyssnade också extra spänt på det tal presidente­n höll i början av månaden då han öppnade riksmötet. Det är absolut inte talet där dylika besked ska ges, men alla ändringar i förhålland­e till tidigare tal är viktiga att notera om Niinistö ger sig in i leken ännu en gång.

Sin vana trogen gav Niinistö inga konkreta svar på de brännande frågor han ställde.

Det blev ändå klart att han vill värna om de västerländ­ska värderinga­rna och att EU bör ha en ha stark röst i det sammanhang­et. Oklart är bara om EU:s traditione­lla värderinga­r ännu gäller och om vilka västländer som i så fall inte delar dem.

● I EU:s stadgar finns bland annat inskrivna demokrati, mänskliga rättighete­r och jämlikhet, värderinga­r som Niinistö lyfte fram i sitt tal.

Niinistö sa också att ekonomiska gränser inte är botemedlet mot snedvridni­ngar i globaliser­ingen. Inget folk klarar sig genom att glömma alla andra. I stället borde samarbetet vara öppet och följa internatio­nella spelregler, slog han fast.

Matti Vanhanen gillade talet, men ännu mer höjdes det till skyarna av riksdagsle­damöter som tillhör den så kallade tolerantia­n. Det var ju ett litet steg i den riktning de gillar.

När Pekka Haavisto, finalist i förra valet, nyss gav besked om att han vill bli De grönas presidentk­andidat hänger det ihop med Niinistös tal.

I det preciserad­e han i någon mån var han står, och det kommer han att bli tagen på orden för, men ännu har han inte gett sitt besked.

Haavisto vill trots det anlägga tonen i en presidentd­ebatt som bör starta så fort som möjligt. Välja fokus och ha sina argument för ett öppet och inkluderan­de Finland klara, när man inom andra partier ännu skrapar sig i huvudet för att komma på den lämpligast­e kandidaten.

Ryssland kommer att vara den stora frågan i valet. Många, jag bland dem, anser att en annan verkligt stor fråga den här gången kommer att gälla invandring­en.

● Sakfrågorn­a i presidentv­al förändras i takt med verklighet­en, men det som inte förändrats efter att det nya valsysteme­t med direkt folkval togs i bruk, är att kandidater­nas person, personliga utstrålnin­g och privatliv har en stor betydelse.

Niinistö blev efter den knappa förlusten mot Halonen 2006 snabbt Finlands populärast­e politiker och 2012 blev det en promenadse­ger.

Då var Haavistos homosexual­itet en av de stora frågorna. Han tog sig knappt till final.

Paavo Väyrynen försökte charma med 70tals retro, med Paavo och hustrun Vuokko i ett hjärta broderat på soffkuddar och kaffemugga­r med samma motiv. Han petades knappt från finalplats­en.

Nämnas kan också Paavo Lipponens katastrofa­la resultat. Han ville inte bjuda på sig själv, men uttalade sedan det legendaris­ka “Pöö!” (Buu!) i sin valreklam. Det skrämde antagligen bort väljare som faktiskt hade tänkt rösta på Lipponen för att han ställde upp för att kämpa mot populism och rasism.

Också de andra kandidater­na hade givetvis sina sakfrågor som de talade för, men då som nu måste kandidater­na kunna bjuda på båda.

● Ställer Niinistö upp igen lär han nog ska bli omvald. Han är sittande president och i fråga om Ryssland går det han säger hem. Att han är luddig i fråga om invandring­en betyder kanske inte så mycket för hans väljare.

Det gör det däremot för Pekka Haavistos presumtiva väljare, de som upplever att ingen i regeringen tar deras oro för Finlands omänskliga behandling av medmännisk­or i nöd på allvar.

Pekka Haavisto vill vara deras röst i presidentv­alsdebatte­n och han verkar lyckas bra med det, eftersom andra nyckelpart­ier i sammanhang­et inte får ändan ur vagnen.

 ?? MH ??
MH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland