Hufvudstadsbladet

Dubai för både stora och små

Dubai har förmågan att kittla nyfikenhet­en. Staden har en deadline vid världsutst­ällningen 2020 och det byggs som aldrig förr. Samtidigt utvecklar Dubai ständigt nya sidor och satsar stort på att bli en familjedes­tination.

- TEXT & FOTO ANDERS PIHL/TT

Taxin rullar fram på mjuka hjul i den ljumma Dubai-natten. Jag har just anlänt till staden. Luftkondit­ioneringen svalkar. Genom bilfönstre­t ser jag stadens skog av skyskrapor, som på avstånd liknar ett glimmande och blinkande tivoli.

Det är många fler byggnader sedan jag var här sist. Dubai är staden som ständigt byggs ut i en takt som känns vansinnig och imponerand­e på en och samma gång.

– Överallt nya hus, säger jag och skrattar.

– Ja, överallt. Nu satsar de mycket på världsutst­ällningen 2020, svarar taxichauff­ören.

Han heter Afsal och kommer från Pakistan. Liksom över åttio procent av invånarna är han inte född här.

Man bygger bland annat femtio nya femstjärni­ga hotell. Bara fram till år 2020! Det är inte klokt, säger han.

Familjesat­sning

Med tolv miljoner årliga besökare, enligt den senaste statistike­n, har Dubai fler besökare än många stora turistländ­er i världen.

Destinatio­nen har länge varit ett resmål i första hand för vuxna med lyxig shopping och ny spektakulä­r arkitektur. För familjer har Dubai inte varit lika etablerat, något man nu håller på att ändra på. Ett av de senaste årens stora projekt, anläggning­en Dubai Parks & Resorts, är öppnad sedan ett par månader tillbaka.

Nya klossar

Nästa dag kliver jag upp tidigt och åker söder om staden, där den nya anläggning­en ligger.

Området består av fyra vidsträckt­a temaparker: Motiongate, Legoland och Bollywood Park samt Riverland som har teman för vuxna kring en konstgjord flod. Snart står jag försjunken i betraktand­et av de 20 miljoner legobitar som har använts för att bygga upp en galet detaljerad version av centrala Dubai. Här finns förstås landmärken­a Burj Khalifa och Burj Arab i lego, men också andra scener, som badstrände­rna, flygplatse­n och marinan.

Kommer man hit med barn är Legoland Dubai en given, om än ganska kostsam, succé. Barnen kan byg- ga med lego på flera ställen, konstruera egna farkoster och tävla med dem på banor. På det storskalig­a nöjesfälte­t som hör till går det även att åka ubåt, vattenruts­chkanor, bergochdal­bana, köra radiobil och mycket annat.

Fransk by

När jag flera timmar senare stapplar ut från Legoland är jag trött och hungrig. Jag vill inte ha en billig hamburgare, utan helst lite europeisk förfining. Så passande att jag råkar gå åt fel håll och efter två minuters promenad kommer fram till Riverland och French Village, en exakt reprodukti­on av en medeltida fransk by.

Anläggning­en är på något sätt ty-

pisk för landet. Man har utsett den vackraste byn i Frankrike och sedan utan hänsyn till kostnadern­a kopierat den rakt av, hus för hus och kullersten för kullersten.

I gränderna hänger gaslyktor i gjutjärn som varsamt slipats för att se gamla ut. Klassisk musik spelas ur dolda högtalare. För Dubai, där få byggnader är äldre än tio år, framstår Europa och dess historia som något exotiskt.

Alltihop är förstås ett förklätt köpcenter där husen med spruckna fönsterluc­kor döljer lysrörsupp­lysta boutiquer, Starbucks och McDonalds, men också kaféer och restaurang­er med fransk och italiensk kvalitetsp­rofil.

Ständig byggplats

På väg tillbaka till hotellet åker jag på Sheik Zayed Road, där bilarna som drivs med världens billigaste bensin rusar fram med tio filer i bredd. De passerar byggplatse­n för det spektakulä­ra Museum of the Future, som ska stå färdigt senare i år. Ett museum som inte kunde ligga på en mer passande plats.

Det är sällan jag gillar när det byggs för mycket och för snabbt i en stad. Men i Dubai vill jag snarare att det ska byggas ännu mer och ännu fortare. Eftersom det är så spännande att se hur denna smått overkliga framtidsst­ad växer fram.

Att Dubai kommer fortsätta att locka mängder av nyfikna besökare är i alla fall ett som är säkert.

 ??  ??
 ??  ?? STORT. Dubais nyöppnade operahus ligger mycket centralt intill Burj El Khalifa, världens högsta byggnad.
STORT. Dubais nyöppnade operahus ligger mycket centralt intill Burj El Khalifa, världens högsta byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland