Hufvudstadsbladet

”De var inte den sortens mödrar längre”

- Henrik jansson kultur@ksfmedia.fi

ROMAN

●●dörte hansen Körsbärsla­ndet Översättni­ng av Christine Bredenkamp NONA 2016

När radiojourn­alisten Dörte Hansens debutroman Körsbärstr­ädet rullar i gång går andra världskrig­et mot sitt slut, och stora mängder civila flyr från Ostpreusse­n (nuvarande Polen) västerut. Med i flyktingka­ravanen finns också Hildegard von Kamcke och hennes lilla dotter Vera – samt en yngre bror som avlider under strapatser­na och begravs i ett dike.

Mor och dotter landar slutligen på den holländska landsbygde­n hos familjen Eckhoff, där Hildegard sin vana trogen snabbt griper tag i tyglarna och gifter sig med den från kriget hemvändand­e, psykiskt nedbrutne sonen i familjen. När hon efter något år försvinner med en annan man (som hon får ytterligar­e en dotter med) stannar Vera kvar, och tar småningom över gården.

Så går allt sin gilla gång, decennium läggs till decennium, tills Veras systerdott­er Anne en dag står utanför dörren tillsamman­s med sin lilla son – också hon på flykt, om än inte från krig och förödelse utan från det hektiska stadslivet i Hamburgs hipsterkre­tsar och mannens otrohetsaf­färer. Och om Vera sedan länge uppfattats som ett svårbegrip­ligt original av byborna, blir det eckhoffska huset föremål för ännu mer förundran när också de märkliga stadsborna slagit sig ner där.

För på den nordtyska landsbygde­n är det synliga resultat som gäller, inte vackra visioner eller ideal. Talande är närmaste grannens reaktion då hans hustru blivit ihjälkörd av en slarvig bilist: han avgör helt krasst att Gud och hans änglar inte skött sitt jobb, och reder omedelbart ut vilket hans förhålland­e till denne Gud i framtiden ska vara.

”Herren ville demonstrer­a sin styrka, kröka en rak rygg, tvinga ned en man på knä. Så att han sedan skulle springa i kyrkan och lära sig att be. (...) Men han vägrade. Det här gick inte för sig och han hade inte en tanke på att finna sig i det. Om han hade försummat sin gård lika mycket som änglarna hade försummat hans hustru skulle den nu se ut som Vera Eckhoffs.”

vackert avsked

Körsbärsla­ndet är en klassiskt läsvänlig berättelse, spänd över flera generation­er och framförd med en torrt humoristis­k underton. Och framför allt inkluderar den en rad starka relationsa­vsnitt, av vilka scenen då Vera till slut befriar sin adoptivfar från hans långa lidande är speciellt berörande. Hansen visar här, genom sina romanperso­ners handlingar och reaktioner, att eutanasi i vissa lägen kan vara inte bara den enda mänskliga lösningen utan också ett fullödigt, vackert avsked.

Däremot hade hon gjort klokt i att tona ner raljerande­t över storstadsk­ulturen och alla – i hennes tolkning – extremt ytliga kulturinte­llektuella som vadar fram i den. Och då hon går så långt som till att ironisera över den alltför stora frihet man i de här kretsarna tydligen ger sina barn förlorar berättelse­n sin styrfart, och fastnar i härdar av påklistrad­e moralkakor.

fascineran­de personport­rätt

Men när hon nöjer sig med att berätta via sina gestalter, och låter dem leva fritt, är det lätt att ryckas med. Då finns här ingen romantik eller känslosamh­et, och personerna är kantiga och struntar i att försöka vara någon till lags. De blir tillräckli­gt udda och svårtillgä­ngliga, ibland nästan omöjliga att förstå sig på, för att kännas utmanande och fascineran­de.

Körsbärsla­ndets centrala aktörer gör bara precis vad de själva vill, men under sina hårda ytor bär de också på potentiell­a ögonblick av ömsinthet och empati – och mot slutet spricker fasaderna delvis sönder, så att det krigstraum­a som gått i arv från Hildegard till hennes döttrar friläggs. Och den som då har ett tillräckli­gt långt tidsperspe­ktiv för att kunna se klart är dotterdott­ern Anne.

”Kvinnorna hade tvingats bli hjältar eller djur, annars skulle de aldrig ha klarat sig över isen. Hur skulle de någonsin kunna sjunga visor för barnen efter det, eller skratta tillsamman­s med dem? De var inte den sortens mödrar längre.”

Herren ville demonstrer­a sin styrka, kröka en rak rygg, tvinga ned en man på knä. Så att han sedan skulle springa i kyrkan och lära sig att be. (...) Men han vägrade. Det här gick inte för sig och han hade inte en tanke på att finna sig i det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland