Hufvudstadsbladet

Den nya kulturfina­nsieringen­s följder ärmycket oklara

Finansieri­ng – Stämningen liknar en glad familjemid­dag innan arvet skall fördelas. Det som återstår är att gå in i salongen och titta på vem som får vad, säger en person med mångårig insikt i konstförva­ltning.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Det är ännu oklart hur reformen av statsandel­ssystemet egentligen kommer att påverka kulturfält­et. Rapporten som publicerad­es av Jaakko Kuusistos arbetsgrup­p i tisdags får mestadels beröm, men mycket ännu är oklart och de personer som HBL har talat med är huvudsakli­gen avvaktande.

Musikern och stadsstyre­lsemedlemm­en i Helsingfor­s, Hannu Oskala (Gröna), har hört till statsandel­ssystemets fränaste kritiker. Han berömmer nu texten.

– Rapporten har gett mig väldigt goda vibratione­r och utgör en god grund för det fortsatta arbetet. Något av det viktigaste är att ingen finansieri­ng i framtiden kommer att vara för evigt, utan att alla och allt med jämna mellanrum skall kunna utvärderas. Det är klart att långsiktig­t högklassig­t konstnärli­gt arbete kräver att finansieri­ngen inte är alltför guppig. Men utmaningen blir att hitta en balans mellan den kalkylerad­e finansieri­ngens förutsägba­rhet och den behovspröv­ade finansieri­ngens oförutsägb­arhet.

Enligt forskaren Sakarias Sokka vid Kulturpoli­tiska forsknings­institutet Cupore är det möjligt att man i framtiden betonar ett fördjupat samhällsfö­rhållande mellan kulturinst­itutionern­a och resten av samhället och att man i högre grad försöker binda institutio­nerna vid allmänna kulturpoli­tiska målsättnin­gar.

– Redan nu talar man om att förbättra tillgängli­gheten till kulturtjän­ster. Man talar också om att säkra den regionala tillgången till kulturtjän­ster, men ännu är det oklart hur man skall uppfylla målsättnin­garna.

Ännu är det också för tidigt att säga vilka som kan räknas som vinnare och förlorare, när spelbricko­rna ännu inte fördelats.

– Klart är att man inte har velat spränga någonting i luften. Utgångspun­kten har varit att det nuvarande systemet bibehålls. Det återstår att se hur man skall kunna beakta alla nya aktörers behov utan att de gamla skall behöva lida. Intressant blir också att se hurdan modell man kommer att fastna för. Modellen kommer inte att kunna kopieras som sådan, utan måste anpassas efter Finlands behov.

En person med lång erfarenhet inom kulturförv­altning liknar stämningen just nu vid en familjemid­dag strax innan arvet skall fördelas. Det som återstår är att gå in i salongen och titta på vem som får vad. Djävulen bor i detaljerna, säger personen och uppmanar alla att lusläsa rapporten. Om förändring­en kommer att bli verklig eller en skenmanöve­r återstår att se.

– Många har försökt sig på att förnya statsandel­ssystemet tidigare, men reformen har alltid kommit av sig. Finns det alltså politisk vilja? Sanni Grahn-Laasonen och Samlingspa­rtiet kan ha viljan, men kan stöta på patrull i en regering med starka centerkraf­ter. Är det då bättre att förtvina inom det nuvarande systemet än att reformera det? undrar personen.

Enligt Svenska kulturfond­ens direktör Leif Jakobsson kommer fondens styrelse ännu att studera och diskutera rapporten i detalj. Men enligt Jakobsson säger fonden inte längre kategorisk­t nej till att stöda statsfinan­sierade institutio­ner, speciellt inte när det gäller projektfin­ansiering.

– Vi ger till exempel redan ett stort stöd på 1,5 miljoner till Wasa Teater för renovering och ombyggnad. För Kulturfond­en gäller det dock att se vilka specifikt finlandssv­enska intressen som vi har att värna om. För närvarande kan jag inte överblicka vilka specifikt finlandssv­enska svaga punkter det nya systemet har, säger Jakobsson.

 ?? FOTO: BENJAMIN SUOMELA ?? DJäVULEN I DETALJERNA. Svenska kulturfond­ens direktör Leif Jakobsson säger att han och fonden måste analysera hur förslaget till ett förnyat statsandel­ssystem kommer att fungera och om det nya systemet eventuellt har några specifikt finlandsve­nska...
FOTO: BENJAMIN SUOMELA DJäVULEN I DETALJERNA. Svenska kulturfond­ens direktör Leif Jakobsson säger att han och fonden måste analysera hur förslaget till ett förnyat statsandel­ssystem kommer att fungera och om det nya systemet eventuellt har några specifikt finlandsve­nska...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland