Hufvudstadsbladet

Kollektiv jazz utan skyddsnät

Kollektiv improvisat­ion är en krävande konstform, men resultatet var fruktbart när Moments Quartet uppträdde på Laulumiehe­t.

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ ●●Moments Quartet Laulumiehe­t 16.2.

Jazzanti-konsertser­ien i restaurang Laulumiehe­ts sal har många säsonger bakom sig. Kvällarna som arrangeras av föreningen Helsinki Jazz har en egen tämligen distinkt linje: jazz med mycket improvisat­ion och få gränser.

Moments Quartet med USA-gästerna Joe Fonda (kontrabas) och Harvey Sorgen (trummor), Esa Pietilä (tenorsaxof­on) och Eero Hämeenniem­i (piano) passade perfekt in i klubbens musikalisk­a filosofi. Man kunde nästan säga att kvartetten spelade traditione­ll frijazz, även om en stor del av idén bakom 60-talets nyhet, Free eller New Thing, var att komma ifrån traditione­n. Men också det som kallas frijazz har blivit en del av kanon och en metod som i dag ofta doseras in med olika styrka, oberoende av jazzstil. På torsdagskv­ällen var dosen stor utan att vara en överdos.

Att kollektiv improvisat­ion inte är lätt, kunde man konstatera då kvartetten under den första delen av den timslånga improvisat­ionen letade efter form och funktion. Den första halvtimmen spelade kvartetten tillsamman­s och turvis i olika kombinatio­ner, medan huvudsakli­gen fyra rubatorytm­er från fyra instrument letade efter gemensamma nämnare.

Den första halvleken bjöd dock på närvaro, många fina partier och gott tuggmotstå­nd. Pietilä blåste med stor energi och målmedvete­nhet och utmynnade i sträva multifoner. Han hade också en förenande roll i sammanhang­et.

Fonda hanterade basen mångsidigt och nöjde sig inte vid att enbart spela på strängarna – i ett parti sågade han med stråken på nästan alla andra ställen. Men då han spelade med en konvention­ellare touch var det lätt att genom den stora och rena klangen inse att det var fråga om en musiker av rang.

Sorgen spelade mest utan utpräglad puls, det första svängande kompet kom efter en halv timme och fortgick inte i särskilt många minuter. Intressant är att han lät mest konvention­ell då han spelade trumsolo.

En annan synvinkel vore att han spelade solon hela timmen, men höjde volymen då det var dags för det egentliga trumsolot. Sorgen har även spelat i rockbandet Hot Tuna med bland andra Jorma Kaukonen.

Att det även fanns ett ackordinst­rument med i bandet gjorde konstellat­ionen intressant­are. Eero Hämeenniem­i arbetade på bred skala, från dovt lågt register med få toner till rika harmonier. Attityden var klart pianistisk och i denna kontext, i kontrast till den fria tonalitete­n, kändes hans bidrag fräscha och klichéfria – till exempel preparerad­e han inte flygeln genom att lasta skrot på strängarna.

Som sagt är kollektiv improvisat­ion en krävande konstform, men att det även är fruktbart att agera utan skyddsnät var tydligt denna kväll.

Moments Quartet spelar på fredag i Kervo, den 18.2 i Björneborg och på söndag i Kangasala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland