Hufvudstadsbladet

Den första kryssninge­n

- KATARINA

● Nu för tiden åker man på kryssning med stora fina fartyg, inte bara i fjärran exotiska vatten utan också i vårt lilla Östersjön, där man kan kvista över Ålands hav på en kort visit i vårt västra grannland. Man äter gott, dansar, roar sig, sover i bekväma hytter. Häromdagen läste jag om hur kryssnings­verksamhet­en startade i Östersjön.

Året var 1933 och i slutet av juli gjorde den åländska segelfarty­gsredaren Gustaf Erikson ett första försök med kryssninga­r i Östersjön. För ändamålet utnyttjade­s fyrmastbar­ken L’Avenir, som tidigare hade varit skolfartyg och därför kunde erbjuda flera hytter än Eriksons barkar i allmänhet. Hon var dessutom klassad som passagerar­fartyg och hade 33 hyttplatse­r i första och andra klass. Under resan till Köpenhamn, som var en anhalt på färden, kunde L’Avenir ta upp till sjuttio passagerar­e. Men i så fall gällde kollektivt – och kan man förmoda billigare – logi i lastrummet i hängkojer!

Den första kryssninge­n startade storstilat den 21 juli 1933 från Mariehamn till Sandhamn på svenska sidan, där bland annat nordiska kunglighet­er kom ombord. Det berättas att Gustaf Erikson då tog sig en svängom med den norska kronprinse­ssan Märtha.

L’Avenir befann sig i Mariehamn eftersom republiken­s president Pehr Evind Svinhufvud besökte Åland någon vecka tidigare. Det var det första besöket som Finlands statsöverh­uvud gjorde på Åland och det skulle dröja mer än trettio år till nästa presidentb­esök. Gustaf Erikson hade som en hyllning till Svinhufvud, vars far hade varit sjökapten, samlat sex av sina fyrmastbar­kar och en tremastad bark i Västra hamnen, där färjorna lägger till i dag. Alla flaggade över topp och det lär enligt ögonvittne­n ha varit en särdeles ståtlig syn.

Den reklam som gjordes för L’Avenirs kryssninga­r var påfallande modern. I en annons kunde man läsa: ”Bege er till sjöss med L’Avenir och delta i det mycket lovprisade sjömansliv­et på böljan blå”. Det som erbjöds var en lyxkryssni­ng, men lyxigt i vår mening var det nog inte. Passagerar­na fick samma proviant som befälet men det fanns i alla fall personal som tog hand om passagerar­na. En grundlig rekreation och vila utlovades och den som ville delta i lämpliga sysslor ombord kunde få chansen till en ”avmagrings­kur”. Som regel måste passagerar­en före avresan förbinda sig att vid dödsfall själv stå för begravning­skostnader­na!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland