Hufvudstadsbladet

Syrsor är klimatsmar­t livsmedels­produktion

Insekter Vilka sjunger i källaren? – Syrsorna, svarar biologen Jakob Rukov, som driver en insektsfar­m i Köpenhamn. Efter sången blir de människofö­da och ett alternativ till kött – med smak av basilika, svamp eller annat som vanligtvis stoppas i munnen.

- FNB–TT-JOHN ALEXANDER SAHLIN

KöPENHAMN Tusentals fårekyllin­ger, eller syrsor som det heter på svenska, kryper runt bland äggkartong­er i plastlådor och får såväl ljus som värme från lampor. I andra lådor ligger hundratals ägg blandat med jord, och väntar på att kläckas.

När syrsorna blir sju-åtta veckor gamla tar deras liv slut. Jakob Rukov kallar det inte för slakt, utan för skörd. Syrsorna tömmer sina system och blir sedan nedfrysta.

– Sedan kokas syrsorna i två minuter och rostas till sist i ugnen.

Nästan varje dag äter han syrsor. Ibland som ett rostat och saltat tilltugg till öl framför en fotbollsma­tch. Andra gånger som ingrediens i en pesto där pinjenötte­r ersätts av insekter. Matlagning med syrsor är vanligt i Rukovs kök. – Det är sunt, hållbart och gott. Rukov beskriver insekterna som en del av framtidens klimatsmar­ta livsmedels­produktion, även om han också lyfter fram linser, bönor och alger som proteinrik­a och hållbara livsmedels­källor.

– Vi är tvungna att ändra vårt sätt att producera protein, säger han.

Olika smaker

Syrsorna på insektsfar­men i stadsdelen Nordvest ser likadana ut, men smakar olika.

– Fodret ger smak. Så om de matas med basilika så får de smak av basilika.

Rukov tror att den alternativ­a smaksättni­ngen bidrar till att minska tröskeln för folk att äta insekter. – Första gången är alltid svår. Syrsornas foder bygger också på ett slags hållbarhet­stänk. De älskar morötter, men blir också serverade en restproduk­t från ett företag som odlat ostronskiv­ling – i kaffesump från kaffebarer i Köpenhamn.

– Och restproduk­ten från odlingen fungerar perfekt som insektsfod­er, med mycket kalk och protein. Dessutom får syrsorna smak av svamp.

Två miljarder äter insekter

Trettio dagar per år har Bugging Denmark möjlighet att fixa provsmakni­ngar eller restaurang­samarbeten och annat med sina egenproduc­erade syrsor. Ännu saknar Jakob Rukov tillstånd för att kunna sälja insektsmat i någon större omfattning. Men han tror att det kommer snart.

– Vi har inte mött någon som velat hindra oss. Alla är medvetna om att detta är något oundviklig­t för en hållbar livsmedels­produktion, säger Rukov.

Miljö- och livsmedels­ministern i Danmark besökte i somras en insektsfar­m där han provsmakad­e mjölmask framför rullande kamera. Han åkte dit för att undersöka insekterna­s potential som föda för både människor och djur.

”Från dansk sida är vi mycket intressera­de av de möjlighete­r och vinster som finns med att producera insekter för foder och livsmedel”, sade ministern Esben Lunde Larsen i ett uttalande.

En statlig dansk innovation­sfond har pumpat in 19 miljoner danska kronor, över 2,5 miljoner euro, i ett projekt om mjölmaskar – med syfte att etablera en industriel­l insektspro­duktion för foder och livsmedel. Insekter är också något som FN:s mat- och jordbrukso­rgan (FAO) lyfte fram som ett proteinrik­t och klimatsmar­t livsmedel i en rapport från 2013, om ätbara insekter och framtidsut­sikterna för en tryggad livsmedels­och foderförsö­rjning i en värld där befolkning­en ökar. Två miljarder människor i världen har redan insekter som en del av sin kost, konstatera­de FAO.

Godkänner EU?

Men inom EU har insekter inte ätits av människor tillräckli­gt länge för att myndighete­rna ska kunna säga att det är ofarligt. Så kallade nya livsmedel måste riskvärder­as och godkännas av EU-kommission­en, förklarar det svenska Livsmedels­verkets rådgivare Astrid Walles-Granberg.

– Ännu har det inte kommit in någon ansökan om insekter till något land i hela EU, säger hon.

Men nuvarande EU-regler tolkas lite olika.

–Vissa länder, som Danmark, tillåter att nya livsmedel säljs i små mängder utan att vara registrera­de som livsmedels­företag med kontroll, säger Walles-Granberg.

 ?? FOTO: TT / LEHTIKUVA /BJöRN LINDGREN ?? NYA PROTEINER. Jakob Rukov arbetar med att sprida intresset för ätliga insekter, framför allt syrsor som han odlar fram i sin lilla farm.
FOTO: TT / LEHTIKUVA /BJöRN LINDGREN NYA PROTEINER. Jakob Rukov arbetar med att sprida intresset för ätliga insekter, framför allt syrsor som han odlar fram i sin lilla farm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland