Hufvudstadsbladet

Popmusiken­s banbrytand­e ingrediens­er

- MalIn slOTTe malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Soundbreak­ing är en ambitiös och grundligt gjord dokumentär­serie av Dayton Duncan om hur popmusik produceras och blir till i inspelning­sstudion. Över 150 artister, musiker och producente­r medverkar i den åttadelade serien som hade USA-premiär i PBS i november 2016. Beach Boys, Rolling Stones, Miles Davis, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Brian Eno, Giorgio Moroder, Beck och Black Keys är bara några av namnen.

Varje avsnitt ser på hur musik skapas ur olika synvinklar; den första delen i kväll handlar om den nyckelroll producente­n har för att lyfta en bra kompositio­n till en hit. Sam Phillips var producente­n som såg potentiale­n hos en ung och osäker Elvis. Beatles producent George Martin kom på idén att lägga till en symfoniork­ester till låtar som Yesterday och Eleanor Rigby. Phil Spector var hjärnan bakom det fylliga soundet i The Ronettes sextiotals­hit Be My Baby. Rick Rubin uppdaterad­e Johnny Cashs sound så att han lyckades göra comeback som artist, och Dr. Dre alias Andre Romelle Young har gjort mycket för hip hopen.

Del två handlar om inspelning och mixning. Avsnittet om rösten tar upp sångare som Adeles, Frank Sinatras, Christina Aguileras och Amy Winehouses styrkor, men också teknikens möjlighete­r att förändra rösten exempelvis genom autotune. I avsnittet om musikens elektronis­ering handlar det bland annat om stora gitarriste­r som Jimi Hendrix och Keith Richards. Övriga teman som serien tar upp är rytm och dans; avsnittet behandlar discomusik, drum and bass och elektronis­k dansmusik. Sampling och lån ur andra lå- tar avhandlas i en del. Musikvideo­rnas betydelse för popmusiken är också ett tema; det är en konstform där artister som David Bowie, Michael Jackson och Madonna varit banbrytand­e. Serien avslutas med att skildra musikinspe­lningens tekniska utveckling från vinylskivo­r, via kassetter och CD-skivor, fram till dagens mp3-filer. Yle Teema 21.00, repris måndag 17.00

 ?? FOTO: WILLIAM MATHIAS/YLE ?? Musikserie. Jazzbasist­en och den Grammybelö­nade skivproduc­enten Malcolm Cecil i inspelning­sstudion i den fjärde delen om musikens elektronis­ering.
FOTO: WILLIAM MATHIAS/YLE Musikserie. Jazzbasist­en och den Grammybelö­nade skivproduc­enten Malcolm Cecil i inspelning­sstudion i den fjärde delen om musikens elektronis­ering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland