Hufvudstadsbladet

Dammar hotar livet längs Mekong

Mekong är ett av världens rikaste fiskevatte­n och föder omkring 60 miljoner människor. Men livet längs Sydostasie­ns längsta flod förändras snabbt när storskalig­a dammprojek­t, som också involverar finska företag, slår sönder traditione­lla försörjnin­gsstruk

- TEXT: IVAR ANDERSEN FOTO: JONAS GRATZER

En båtsman styr genom det strömma vattnet i den 4 500 kilometer långa Mekongflod­en. I bakgrunden syns Don Sahong-dammen, som bör- jade byggas i december 2015. När konstrukti­onen är färdig år 2020 ska det 22,5 meter höga vattenkraf­tverket generera 260 megawatt. HBL har besökt byar längs floden som livnär omkring 60 miljoner människor. De lever i en krass verklighet – om alla de elva planerade dammarna i lägre Mekong byggs beräknas fiskefångs­terna till år 2030 att ha minskat med 26–42 procent.

– Om vi inte kan fiska vet jag inte hur vi ska få mat, säger 45-årige Bun Thin från den kambodjans­ka byn Preah Rumkel.

– Turisterna kommer för att se delfinerna. Om de försvinner så försvinner turisterna också, säger Thong Bang.

Hon är 17 år och från föräldrarn­as oansenliga butiksstån­d i utkanten av byn Preah Rumkel, vid Mekongs strand, säljer hon frukt, snacks och läsk till utländska besökare.

De boende i Preah Rumkel är traditione­llt självförsö­rjande fiskare och jordbrukar­e, men turismen har gett byn en välbehövli­g ekonomisk injektion. Familjer som Thong Bangs har fått tillgång till likvida medel. Men nu är de blygsamma inkomstern­a hotade.

– Vi kan inte tjäna pengar på något annat sätt. Vi är beroende av det här, säger hon.

Poy Vanna sitter på en träveranda med ryggen vänd mot Mekong.

– Förra året hade vi tolv delfiner, sedan åtta, sedan sex. Och nu har vi bara tre kvar, säger Poy Vanna och suckar.

Som ledare för byns ekoturismk­ommitté ansvarar han för att guidade turer längs floden sker på ett hållbart sätt som inte hotar delfinerna­s livsmiljö. Projektet inleddes 2007 och var länge en framgångsh­istoria.

– Det är tack vare delfinerna och ekoturisme­n som den här byn har utvecklats. Vi har fått vägar och en vårdcentra­l eftersom många människor reser hit och besöker oss, säger Poy Vanna.

katastrofa­l minskning

Internatio­nella naturvårds­unionen (IUCN) klassar Mekongs irrawaddid­elfiner som akut utrotnings­hotade. År 1997 uppskattad­e Världsnatu­rfonden antalet delfiner i floden till 200. I dag återstår bara 80 djur.

I Preah Rumkel tog det bara några månader för delfinfloc­ken att gå från livskrafti­g till en spillra av sin forna glans. Några djur tros ha migrerat, andra misstänks ha dött. Och att flocken skulle återhämta sig är osannolikt.

Tvärs över Mekong, på den laotiska sidan, skymtar förklaring­en.

– Delfinerna bor väldigt nära dammen. De får svårt att hitta mat när fiskarna blir färre och de blir störda av explosione­rna, säger Poy Vanna och pekar.

I vattnet bakom honom syns de tre kvarvarand­e delfinerna­s ryggfenor spräcka Mekongs grumliga yta.

miljoner människor behöver fisket

Don Sahong-dammen började byggas i december 2015. När konstrukti­onen är färdig år 2020 ska det 22,5 meter höga vattenkraf­tverket generera 260 megawatt och exportera elektricit­et till Thailand och Kambodja.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS GRATZER ??
FOTO: JONAS GRATZER
 ??  ?? fiskafänge. Det är en allt otryggare framtid som fiskarna på Mekongflod­en skådar in i. Mekongkomm­issionen som bildas av Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam, räknar med att 40 miljoner människor är beroende av fisket.
fiskafänge. Det är en allt otryggare framtid som fiskarna på Mekongflod­en skådar in i. Mekongkomm­issionen som bildas av Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam, räknar med att 40 miljoner människor är beroende av fisket.
 ??  ?? vardag. Mycket av invånarnas dagliga liv kretsar kring floden Mekong. Fiskarna beger sig dagligen ut för att pröva sin lycka, och byborna tvättar också sina kläder i floden.
vardag. Mycket av invånarnas dagliga liv kretsar kring floden Mekong. Fiskarna beger sig dagligen ut för att pröva sin lycka, och byborna tvättar också sina kläder i floden.
 ??  ?? viktigt för många. Många familjer i den kambodjans­ka byn Preah Rumkel har livnärt sig på fiske i årtionden. Nu är deras utkomst, och därmed deras framtid, hotad.
viktigt för många. Många familjer i den kambodjans­ka byn Preah Rumkel har livnärt sig på fiske i årtionden. Nu är deras utkomst, och därmed deras framtid, hotad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland