Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen spurtade sig till bronset

Skidskytte Kaisa Mäkäräinen­s mäktiga kamp belönades med en bronspeng i den avslutande masstarten. – Medaljen smakar verkligen bra, säger Mäkäräinen.

- FNB-HBL

Mäkäräinen formligen flög fram i spåret under den sista slingan och hon klättrade från sjunde plats vid sista skyttet till medaljpall­en.

Medaljen i Hochfilzen kändes skön för Mäkäräinen för det var på den österrikis­ka orten hon 2005 var med i VM för första gången. Hon tog också sin enda medalj i dessa VM i den sista grenen.

– Medaljen smakar verkligen bra. En medalj som man tar i sista stund smakar alltid lite bättre än en sådan där normal tredjeplat­s, säger Mäkäräinen.

Mäkäräinen, 34, har nu sex VMmedaljer från fem olika tävlingar. Det hittills enda guldet kom 2011.

– Det är en prestation i sig och jag begriper det säkert själv i något skede. Idrottaren lever i stunden och sammanfatt­ar inte sitt liv. Efter karriären kommer jag säkert att granska medaljsald­ot bättre, säger Mäkäräinen med ett skratt.

Tyskan Laura Dahlmeier vann med 4,6 sekunder före amerikansk­an Susan Dunklee, som tog sin första VM-medalj. Mäkäräinen lyckades under slutet passera tjeckiskan Gabriela Koukalova och köra i mål fyra sekunder före henne.

– I slutet var det en bra och lång uppförsbac­ke. Jag vågade inte lita på att jag kör ikapp Gabriela men hennes rygg kom hela tiden närmare och närmare. På upploppet var jag nervös ända till mållinjen över att hon skulle dyka upp i ögonvrån, säger Mäkäräinen.

Mäkäräinen bommade ett skott i första skyttet.

– Det var ett stort misstag. Skottet stack helt i väg och jag märkte det genast. Tävlingens sista måltavla var en stor kamp och det skottet höll också på att gå sina egna vägar. Jag hade tur när måltavlan föll.

Dahlmeier historisk

Mäkäräinen säger att framgångar­na i VM-tävlingarn­a för hennes del hängde på lite.

– Man borde inte göra ett enda stort fel på skjutvalle­n. En bom är tillåtet men allt över det ser ut att vara för mycket. Det är trots allt grenens natur och det måste man godkänna.

Dahlmeier blev historisk genom att vinna fem guldmedalj­er i Hochfilzen. Det är ett guld mer än vad norrmannen Ole Einar Bjørndalen vann 2005 och 2009. Enda loppet som Dahlmeier inte vann var sprinten, där hon kom tvåa.

– Laura var i superform. Ingen kan prestera samma träffproce­nt som hon. Man kan bara beundra när hon skjuter. Och när längdåknin­gen också löper bra är resultatet därefter, säger Mäkäräinen.

Mäkäräinen meddelade att hon är villig att tävla i skid-VM i Lahtis. Hon kan vara aktuell i stafetten och på 30 km fri stil.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / BARBARA GINDL ??
FOTO: LEHTIKUVA / BARBARA GINDL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland