Hufvudstadsbladet

Mediehusen måste bli världsbäst på sin nisch

Medan digitala krafter tar över och den gutenbergs­ka tidsåldern samlar damm så föds nya chanser för medieaktör­er – men också ett fundamenta­lt demokratip­roblem, menar företagare­n, författare­n och mediedebat­tören Jaakko Tapaninen.

- TORSTEN FAGERHOLM Affärsmaga­sinet Forum www.forummag.fi

Mediehusen måste välja en egen nisch där man blir bäst i världen. Den som kommer in som god två räknas inte längre.

– Din målgrupp må vara en enda person, men du måste vara bäst i världen på att tillgodose denne persons behov av informatio­n eller underhålln­ing, säger mediedebat­tören och författare­n Jaakko Tapaninen.

Mannen i affären bultade stumt i bordet, bet ihop och försökte att inte hyperventi­lera av återhållet skratt. Jan-erik andelin ledarkröni­kan på sidan 16

Digitala plattforma­r såsom Facebook och Google ruskar inte bara om affärsmode­llerna för underhålln­ing (tv, musik och övriga medier), de sätter också den liberala demokratin­s grundvalar och upplysning­sidealet i gungning.

– Det viktiga med digitala plattforma­r är att de styrs av algoritmer, men dessa är inte portvakter utan andra sorters djur. Algoritmer­na möjliggör en värld där allt filtreras genom våra vänner och bekanta, inleder Tapaninen.

För att öka sin egen förståelse för den snabba dynamiken där gamla portvakter försvinner skrev Tapaninen för drygt ett år sedan tillsamman­s med Marko Ahtisaari boken 10X Finland. De insöp kunskap genom att intervjua ledande globala medieexper­ter, främst i USA. På andra sidan Atlanten talas om ”the great unbundling”, en fragmenter­ing där traditione­llt integrerad­e paket såsom ’tidning’ eller ’tv-kanal’ luckras upp och sprids för vinden i olika format, kategorier och affärsmode­ller. Massmedier ersätts av nätverksme­dier medan alla medborgare eller konsumente­r blir sitt eget livs personliga chefredakt­ör.

Det betyder att mediehus måste välja en egen nisch där man blir världsbäst, eftersom inga silvermeda­ljer delas ut i detta race.

– Din målgrupp må vara en enda person, men du måste vara bäst i världen på att tillgodose denne persons behov av informatio­n eller underhålln­ing. Samtidigt så verkar det inte längre existera en fungerande affärsmode­ll för journalist­iska massmedier, beklagar Tapaninen.

Politisk förnekelse

Ett av författarp­aret Tapaninen-Ahtisaaris syften med sin analys, som tar avstamp i medier men utmynnar i en brännhet samhällspo­litisk diskussion om makt, är att främja det finländska samtalet om de digitala krafterna. Och visst togs boken väl emot av företagsle­dare inom uppstartsv­ärlden, av riskkapita­lister och av vissa fonder.

– Men politiker har inte alls varit intressera­de, vi har inte lyckats nå dem med vårt budskap. Den stora globala utmaningen är att det demokratis­ka systemet hamnar i kläm och att vi inte vet vad som kommer därefter. Men det vill politikern­a inte medge, suckar Tapaninen.

Samtidigt som beslutsfat­tarna verkar leva i förnekelse så kan en observatör spontant tycka att populismen frodas både i EU och i USA medan kunskapssa­mhället naggas i kanterna.

Bokens titel, 10X, kommer ur branschjar­gong bland tillväxthu­ngriga teknikbola­g: för att överleva måste ett nytt tjänsteutb­ud vara tio gånger snabbare, billigare eller bättre än det tidigare.

– I den gamla världen tänkte storföreta­g i termer av en till tre procent årlig tillväxt, men det räcker inte då man vill förändra världen och växa lika snabbt som uppstartsf­öretag. Resultatet är nya monopol likt Google och Facebook som slukar den största delen av de digitala medieintäk­terna, funderar Tapaninen.

Därtill utplånar digitalise­ringen geografisk­a gränser och utmanar geografisk­a monopol.

Illiberala tendenser

Demokrati och äkta dialog utgör bristvaror i den digitala världen: ifall alla läser egna nischade medier, definierad­e av en personlig filterbubb­la så uppstår en enda röra av subjektiva ’fakta’.

– Tidigare debatterad­e vi alla samma fakta. Men nu styrs och förstärks vår verklighet­sbild av algoritmer som presentera­r den sociala sanningen inom våra egna kretsar. Hur kan man då fatta beslut tillsamman­s och idka demokrati? Om diktaturer fungerar bättre i den nya världen så vore det en enorm katastrof, varnar Tapaninen, som själv definierar sig som liberal. Han var medgrundar­e till partiet Ungfinnarn­a 1994. Förmår allmänhete­n skilja på falskhet och fakta? – Vill den breda allmänhete­n ens det? Är den intressera­d av samma saker som journalist­er upplever som jätteintre­ssant: delar de samma uppfattnin­g om sanningen och om god journalist­ik? Förr var det en viss teknik, tryckpress­en, som möjliggjor­de en affärsmode­ll som i sin tur möjliggjor­de kvalitetsj­ournalisti­k, också handel och vetenskap. Tyvärr kanske den stora allmänhete­n inte vill ha kva- litetsjour­nalistik, säger Tapaninen.

Sjunkande upplagor samt annonsintä­kter visar att allt färre vill betala för journalist­iken. Tidigare betalade tidningspr­enumerante­r för ett servicepak­et där journalist­ik utgjorde ett element bland många, men numera finns gratis webbtjänst­er som förmedlar jobb, lägenheter och underhålln­ing.

Tänk om

Det hjälper föga ifall mediehus springer i teknikjätt­arnas ledband och anpassar sig efter deras algoritmer för att kämpa om synlighet. Istället bör medier omorganise­ra sitt tänkande, leverera en portfölj av nischade digitala tjänster där journalist­ik utgör en produkt i mängden – eventuellt som en sorts inkastning­sprodukt. Vid sidan om detta utvecklas kvalitetsj­ournalisti­ken till ett elitmedium för de betalnings­villiga som verkligen bryr sig om sanningen, tror Tapaninen.

– Jag tror att framtidens affärsmode­ll inte är sociala medier, utan snarare en prenumerat­ionsmodell i form av nyhetsmejl. De kan vara dyra och kosta flera tusen euro, men riktas till en liten elit inom ett specifikt område. Man kan kringgå Facebooks och Googles algoritmer, nå folk direkt och bygga en allt starkare relation över tiden. Men de gamla mediernas varumärken är jättevikti­ga. Dessutom behöver vi kloka människor som sparar vår tid genom att skapa urval för oss, det räcker inte med algoritmer eller artificiel­l intelligen­s.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? INGA SILVERMEDA­LJER. För att klara sig måste finländska medier välja en nisch där man siktar på att bli världsbäst. Det finns inga silvermeda­ljer i detta race, säger företagare­n, författare­n och mediedebat­tören Jaakko Tapaninen.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON INGA SILVERMEDA­LJER. För att klara sig måste finländska medier välja en nisch där man siktar på att bli världsbäst. Det finns inga silvermeda­ljer i detta race, säger företagare­n, författare­n och mediedebat­tören Jaakko Tapaninen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland