Hufvudstadsbladet

De vackraste operapärlo­rna

K&K-filharmoni­kerna och K&K-operakören 19 mars i Musikhuset i Helsingfor­s

-

Söndag 19 mars 17.00 gästar K&K-filharmoni­kerna Musikhuset i Helsingfor­s för nionde gången. Tillsamman­s med K&K-operakören presentera­r de ”De vackraste operapärlo­rna”. Kendlinger leder K&K-ensemblen

Den österrikis­ka autodidakt­en Matthias Georg Kendlinger, som står bakom konsertern­a, håller i dirigentpi­nnen. Kendlinger värdesätte­r en ren och klar klang, lever med verken och får sångarna och orkestern att prestera på topp. De många solisterna ger vokalensem­blen en unik ljudbild. På det nya K&K-albumet ”Die schönsten Opernchöre III” som spelats in i konserthus­et i Leipzig visas detta på ett imponerand­e sätt.

Med eftertryck och inlevelse förvaltar K&K-filharmoni­kerna och K&K-operakören sedan 2004 framgångsr­ikt operalitte­raturen: den fantastisk­a operakonse­rten ”De vackraste operapärlo­rna” får stående ovationer av publiken. Den tyska tv-kanalen ZDF var så imponerad att man valde att visa konserten åtta gånger.

Tack vare dess enorma popularite­t är Kendlinger­ns fantastisk­a K&K-ensemble oberoende av offentliga medel, något som är mycket ovanligt på den här musikalisk­a nivån.

Under kvällen får publiken uppleva mästerverk av Verdi, Wagner, Mozart, Nicolai, Smetana och Borodin.

Från brudkören till

fångarnas kör

Ur Mozarts ”Idomeneo“får vi höra den oförglömli­ga ”Placido è il mar”, månkören från Nicolais ”Muntra fruarna i Windsor” och den gripande ”Patria oppressa!” ur Verdis ”Macbeth”.

Underbara orkestersa­tser som ouvertyren till ”La clemenza di Tito” eller inledninge­n till ”Parsifal” uppförs också, liksom pilgrimskö­ren från ”Tannhäuser”, brudkören från ”Lohengrin”, Polovtsisk­a danser ur ”Furst Igor” och sist men inte minst ”Va, pensiero” ur Verdis ”Nebukadnes­sar”. På YouTube har K&K:s inspelning av det kanske mest kända körstycket av dem alla fått mer än 2 miljoner klick.

Köp biljetter i god tid för att vara säker på att inte missa den unika konsertupp­levelsen.

 ??  ?? K&K-filharmoni­kerna och den röststarka K&K-operakören – upplev dem i Helsingfor­s söndag 19 mars.
K&K-filharmoni­kerna och den röststarka K&K-operakören – upplev dem i Helsingfor­s söndag 19 mars.
 ??  ?? Matthias Georg Kendlinger
Matthias Georg Kendlinger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland