Hufvudstadsbladet

Dyra hållplatse­rna fick stå kvar i fem år

- 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA reporter

Snyggaste klätterstä­llningarna i byn men nu ska de bort. Stefan Lindfors hållplatse­r har gjort sitt i Kampen.

Designhåll­platserna som restes på Fredriksga­tan i augusti 2012 var en del av designhuvu­dstadsåret­s officiella program i Helsingfor­s. Nu ska de bort. Orsaken är att spårvägsli­njerna läggs om i höst.

Hållplatse­rna som skapades av Stefan Lindfors skrotas inte genast. De kommer att stå kvar ett tag, kanske hela nästa år, tills de monteras ned. Jag frågade på fredagen Helsingfor­s stads trafikverk HST om de, i mitt tycke snygga sakerna, kan få ett nytt liv till exempel i Sandviken när spårvägen till Ärtholmen byggs om några år. Nej, det går inte. Lindfors hållplatse­r kan inte flyttas för de är byggda för att stå just i Kampen, enligt HST. Synd.

Hållplatse­rna väckte debatt på grund av priset. De kostade staden cirka 134 000 euro. Ursprungli­gen skulle de byggas på Hagnäs torg, men det slutliga valet föll på Kampen. Enligt Lindfors var konstrukti­onen i sig inte dyr. Det var elektronik­en som byggdes i hållplatse­rna som kostade.

Varifrån kom idén och hur länge tog det att ta fram konceptet? Så här sade Stefan Lindfors i HBL i oktober 2011, ett knappt år innan hållplatse­rna togs i bruk: ”Tjugo timmar på cy- kel runt omkring i Los Angeles …, tjugo timmar solbad på taket på hotell Venice Beach …, tjugo timmar simning och tjugo timmar i flyget. Och så tjugo koncentrer­ade timmar med mitt team. Hundra timmar, jo det stämmer nog.”

HIFK:s nya hockeyaren­a i Tölö är ett annat underverk som diskuteras på torg och i insändarsp­alterna nu när arkitektur­tävlingen är avgjord. Tidigare var det Paavo Lipponens kritik som dominerade men då var förslaget att hallen byggs på parkeringe­n bakom Tölö sporthall ”i en känslig miljö”. Den här gången är det arkitektur­experter som dömer ut byggnaden som placerats på en annan parkering, det vill säga den vid Gamla ishallen. För stor för att stå vid gränsen till Centralpar­ken, säger professore­rna. Också en känslig miljö. Professore­rna kan ha mera rätt än Lipponen.

Dessutom… I dag är det 48 dagar till kommunalva­let. Tänk dagvård, skolor, bibliotek, gator och torg och idrottspla­ner och du förstår varför det är bra att rösta.

 ??  ?? MONTERAS NED. De heter ”Kaos” men egentligen är Stefan Lindfors hållplatse­r en studie i funktional­itet, bättre än de vanliga busskurern­a.
MONTERAS NED. De heter ”Kaos” men egentligen är Stefan Lindfors hållplatse­r en studie i funktional­itet, bättre än de vanliga busskurern­a.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: B&M ?? OMDISKUTER­AD. HIFK:s nya arena som också rymmer bostäder kan ha hittat sin plats i Tölö. Men den är för stor, säger experterna.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: B&M OMDISKUTER­AD. HIFK:s nya arena som också rymmer bostäder kan ha hittat sin plats i Tölö. Men den är för stor, säger experterna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland