Hufvudstadsbladet

Exploateri­ng

-

●●Don Sahong-dammen ska efter färdigstäl­landet 2020 vara 22,5 meter hög och generera en effekt på 260 megawatt. Elektricit­eten ska exporteras till Thailand och Kambodja. Byggherre är malaysiska mega First Corporatio­n Berhad (mFCB). mFCB har i sin tur anlitat flera andra företag, däribland finska Pöyry som bland annat utreder tekniska lösningar för att begränsa inverkan på olika fiskarters migration.

●●Kina har byggt sex vattenkraf­tverk på mekong och har påbörjat ytterligar­e fem. Laos har inlett konstrukti­onen av två dammar – Xayaburi och Don Sahong – och planerar ytterligar­e nio. Kambodja har inlett konstrukti­onen av en av två planerade dammar.

●●mekongflod­en är med sina 4 500 kilometer Sydostasie­ns längsta flod. Från sin upprinnels­e i Kina passerar den genom Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam innan den mynnar ut i Sydkinesis­ka havet.

●●Floden är central för regionens försörjnin­g och 1957 etablerade­s mekongkomm­issionen som ett forum för medlemslän­derna Kambodja, Laos, Thailand och Vietnam att diskutera gränsövers­kridande frågor. Kina har observatio­nsstatus men är inte bundet av kommission­ens regler.

●●1995 underteckn­ades mekongavta­let, enligt vilket inget medlemslan­d får exploatera mekongflod­en på ett sätt som riskerar att skada andra medlemslän­der. men ideella organisati­oner menar att de nu aktuella dammbyggen­a visat att reglerna i praktiken är tandlösa.

●●2010 föreslog mekongkomm­issionen ett tioårigt moratorium (fördröjnin­gsavtal) mot dammbyggen i mekong, med hänvisning till hotet mot fiskeberoe­nde samhällen och risken för ”bestående miljöskado­r”.

●●mekongkomm­issionen uppskattad­e 2010 det årliga värdet av fisket i lägre mekong till mellan 3,4 och 6,2 miljarder euro.

●●Om alla de elva planerade dammarna i lägre mekong byggs uppskattar mekongkomm­issionen att fångsterna år 2030 kommer att ha minskat med 26–42 procent jämfört med år 2000. Källor: MRC, IUCN, WWF, Internatio­nal Rivers

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland