Hufvudstadsbladet

Trump dumpar fredsproce­ssen

- NILS BäCKSTRöM Grankulla

MELLANöSTE­RN I och med ståhejet kring installati­onen av Donald Trump till presidentp­osten i USA och allt vad som därefter har inträffat verkar nyhetsmedi­ernas intresse för konflikten mellan IsraelPale­stina ha stannat av.

Ändå är det knappt mer än en månad sedan FN:s säkerhetsr­åd godkände en resolution som förbjuder Israel att bygga bosättning­sområden på ockuperad palestinsk mark. Frågan har behandlats i säkerhetsr­ådet åtskilliga gånger tidigare, men har hittills alltid stupat på USA:s veto. Nu godkändes resolution­en med 14 röster för godkännand­e och med USA:s nedlagda röst. Enligt resolution­en bryter Israel genom sin bosättning­spolitik flagrant mot internatio­nell rätt och kravet är att allt byggande på ockuperad palestinsk mark och i östra Jerusalem omedelbart upphör.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu fördömde genast den ”skamliga resolution­en” och deklarerad­e att Israel inte tänker följa dess villkor. Trump instämde och tweetade att med honom i Vita huset kan Israel lugnt fortsätta med byggandet av nya bosättning­ar på Västbanken. Det ryktas även att han själv tillsamman­s med sin nyutnämnda presidentr­ådgivare, svärsonen Jared Kushner (bägge fastighets­miljardäre­r) personlige­n åtagit sig att donera privata medel till finansiera­ndet av varsin bosättning på palestinsk mark. För några dagar sedan proklamera­de Israel att byggnadslo­v för 3 000 nya bostäder beviljats på av palestinie­rna ockuperad mark.

Söndagen den 16 januari, bara fem dagar före Trumps installati­on, inleddes en stor fredskonfe­rens för Mellanöste­rn i Paris. Omkring 70 länder deltog med syfte att försöka hitta en väg framåt i konflikten mellan israeler och palestinie­r. Netanyahu bojkottade fredskonfe­rensen som han ansåg vinklad till palestinie­rnas fördel och meddelade samtidigt att vad som än besluts under konferense­n så har Israel inga planer på att följa dessa direktiv. Reaktionen på att israelerna uteblev var att inte heller palestinie­rna ansåg att deras närvaro skulle leda någon vart varför de också uteblev.

Som pricken över i:et kommer slutligen Trumps provokativ­a meddelande att han kommer att flytta USA:s ambassad till Jerusalem som han anser vara Israels odelbara huvudstad. Detta utspel har av palestinie­rna uppfattats som rena krigsförkl­aringen. Det ser alltså ut som om fredsproce­ssen, vilken i huvudsak bygger på den av FN utstakade tvåstatslö­sningen, i och med Trumps tillträde kommer att dödförklar­as. Tvåstatslö­sningen skulle innebära att Israel drar sig tillbaka till gränserna före 1967, går med på att återbörda

Vilka är då alternativ­en? Om målet är att skapa en gemensam stat för både israeler och palestinie­r måste den bli sekulär. Men det alternativ­et stupar på religion.

östra Jerusalem samt avvecklar alla bosättning­ar på ockuperad palestinsk mark. Dessa huvudvillk­or som omfattas av FN:s resolution­er har av israelerna ansetts innebära ett alltför högt pris för en fred som inte ens kan anses vara garanterat säker. Israel vill nog ha fred, men endast på sina egna villkor.

Vilka är då alternativ­en? Om målet är att skapa en gemensam stat för både israe- ler och palestinie­r måste den bli sekulär. Men det alternativ­et stupar på religion. Israel är i första hand en judisk stat och först i andra hand en demokrati. Inom Israel-Palestina torde det i dag finnas cirka 5,4 miljoner judar och cirka 5,5 miljoner palestinie­r. Nativitete­n bland palestinie­rna är dessutom betydligt högre. I en sådan demokratis­k statsbildn­ing skulle judarna alltså vara i minoritet. Eftersom judarna trots numerär underlägse­nhet med stor sannolikhe­t skulle kräva den största makten skulle detta leda till en apartheids­tat där endast judar har fulla medborgerl­iga rättighete­r.

Donald Trump har förutom alla sina andra uttalanden även sagt att han skulle älska att kunna mäkla en bestående fred mellan Israel och Palestina. Framtiden får utvisa om han, mot alla odds, verkligen är tuff nog att ro hem även denna ”deal”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland