Hufvudstadsbladet

Vad är ljusa framtidsut­sikter gjorda av?

- HEIDI SCHAUMAN är chefsekono­m på Aktia.

● På väg mot en lovande framtid eller ung, utstött och utan framtidsut­sikter? Tudelninge­n i vårt samhälle blir allt tydligare. Och den är kanske allra tydligast bland våra unga. De allra flesta unga går det bra för; de börjar studera efter grundskola­n, de får ett yrke, ett arbete och livet tar form, i lite olika takt och på olika sätt, men för de flesta går det väl.

Men gruppen som inte kommer ombord på tåget är stor. Enligt olika bedömninga­r är kring 5 procent av alla unga utstötta. Med utstött menas i detta sammanhang en outbildad individ som varken gör militärtjä­nst, är pensionär, jobbar, studerar eller sköter barn hemma. ● Det är inte bara i Finland unga utstötta är ett oroväckand­e fenomen. Jag läste häromdagen det svenska konjunktur­rådets rapport ”Åtgärder för en inkluderan­de arbetsmark­nad”. I den identifier­ade man tre grupper som är speciellt utsatta och som kräver åtgärder av samhället. Unga utan utbildning, invandrare samt äldre som mist sitt jobb utgör dessa tre grupper. Även om vi i Finland har många andra problem på arbetsmark­naden passar denna svenska analys också bra in här hos oss.

I rapporten identifier­ar man tre sätt att åtgärda problemet med unga som riskerar att inte hänga med; 1) öka deras humankapit­al, det vill säga utbilda dem på ett sätt eller annat, 2) sänka ingångslön­erna eller minska övriga hinder att komma in på arbetsmark­naden och 3) skapa speciella skyddade arbeten. Åtgärderna är tänkta att kompletter­a varandra. Om alla unga skall hänga med i dagens högtempovä­rld behövs både skuffande och dragande.

I de nordiska ekonomiern­a finns det väldigt litet jobb som inte kräver någon utbildning alls. Men utbildning i sig räcker inte. Dessa unga måste få en chans att jobba, en chans att komma in trots att deras produktivi­tet kanske inte alltid är sådan att det lönar sig att anställa dem till den rådande lönenivån.

Men det är inte bara de som blir hängande i limbo efter grundskola­n som har det svårt. Också många av de som får en utbildning upplever trötthet och stress, vilket min gamla skolkompis, gymnasielä­raren Mikaela Hemmälin, skrev om i Västra Nyland tidigare under vintern.

Livet snurrar på i en hård takt. Pressen är hård, kanske hårdare än någonsin tidigare. Känslan av att vara sin egen lyckas smed i en oändligt stor värld där allt i princip är möjligt kan vara befriande, men kan samtidigt också kännas fullständi­gt överväldig­ande.

● Samhället och vi äldre har stora roller att axla. Nya inkluderan­de strukturer behövs. Här har vi ett stort jobb framför oss. Men det är också viktigt att förstå att allt inte handlar om ekonomiska incitament. Det handlar också om att inge framtidstr­o, att visa att det finns möjlighete­r och inte bara omöjlighet­er. Här har vi äldre ett kollektivt ansvar. Det är vårt jobb att visa att livet inte är ett ekorrhjul som man stupar ut ur när pensionen hägrar. Det är vårt jobb att visa att livet är fullt av meningsful­la och möjliga saker som det är värt att jobba hårt för.

Om alla unga skall hänga med i dagens högtempovä­rld behövs både skuffande och dragande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland