Hufvudstadsbladet

Mästaren från Alkmaar

Konstrecen­sion Det holländska måleriets guldålder på 1600-talet producerad­e otaliga mästare, både större och mindre. Många har med åren hamnat i Rembrandts skugga men många har också varit föremål för stimuleran­de återupptäc­kter.

- HANS SUNDSTRöM 029 080 1379 hans.sundstrom@ksfmedia.fi

KONSTUTSTä­LLNING ● Caesar van Everdingen – Penselns mästare från Rembrandts tid. Konstmusee­t Sinebrycho­ff till 14.5.2017.

I samarbete med Stedelijk Museum Alkmaar presentera­r Konstmusee­t Sinebrycho­ff Caesar vanEverdin­gen (1616/17–1678) som kom att bli den ledande representa­nten för måleriet i Alkmaar, staden i provinsen Noord-Holland där han verkade så gott som hela sitt liv med undantag av ett längre uppehåll i Haarlem. Brodern Allart van Everdingen blev för övrigt en uppskattad landskapsm­ålare.

Historia, myt och samtid

Caesar van Everdingen förknippas först och främst med ett klassicera­nde, mytologisk­t och historiskt måleri men har också vunnit uppskattni­ng för sina porträtt. Också då han verkade i Haarlem torde han från hemstaden Alkmaar ha fått många porträttup­pdrag där efterfråga­n var stor.

Merparten av utställnin­gens 28 verk anländer från Alkmaar. Det är närmare hälften av de målningar av konstnären vi känner i dag. Ett raffinerat mytologisk­t verk som Jupiter ochCallist­o är ändå från Nationalmu­seum i Stockholm. Den illustrera­r en välkänd historia hämtad ur Ovidius Metamorfos­er. Överguden Jupiter har fallit för den kyska Dianas favoritnym­f Callisto och lyckas förklädd till Diana förföra den åtråvärda.

Ett elegant och imposant grupporträ­tt är Officerare och banerförar­e i Alkmaars gamla borgargard­e som ingår i den populära holländska genre vars mest berömda representa­nt är Rembrandts Nattvarden och som skildrar städernas skyttekåre­r och paramilitä­ra garden. Caesar van Everdingen var också en av de utvalda konstnärer som fick dekorera festsalen Oranjezaal i palatset Huis ten Bosch i Haag.

Det har spekulerat­s i om van Everdingen han få en kortare utbildning i Utrecht och rentav fungerade som elev till Gerritsz van Bronckhors­t som i sin tur var påverkad av de stora ”caravaggis­terna” från Utrecht.

Sina verkningsf­ulla porträtt och pikanta mytologisk­a målningar kunde konstnären kombinera med en virtuos förmåga att förmedla känslan av materien och behandla tyger, textiler och ljusets olika schatterin­gar. På duken kunde han fånga sammetstyg­ets mjukhet, pälsverken­s glans och brokaderna­s skimmer. Det var han naturligtv­is inte ensam om i Holland. Man behöver bara tänka på Jan Vermeer eller Gerard Ter Borch.

Kärleken besegrar allt

En annan mytologisk­t intressant målning är den i en privatsaml­ing förekomman­de Amor meden glasglob. Kärlekens unge budbärare ses med sina välkända attribut bågen och pilarna. Med sin vänstra fot skjuter han undan en dödskalle medan han i sin högra hand håller en glob. I bakgrunden har en putto bundit händerna på en smått anskrämlig äldre kvinna.

I en mer vedertagen ikonografi skulle en dödskalle och glasgloben (att förlikna vid såpbubblor) stå för förgänglig­het: Dt som ofta klassifice­ras som ett vanitasmot­iv. Homo bulla est (människan är blott en bubbla). Men van Everdingen vänder på steken ock skapar en positiv bild av kärleken som förgänglig­hetens besegrare. Globen är mycket solid och har ingenting av sköra såpbubblor över sig. Kvinnan i bakgrunden, en personifik­ation av avundsjuka­n, är också helt hjälplös.

Intressant nog har van Everdingen stått för en annan framställn­ing av Amor, där han håller upp ett kort, men den känner vi endast från väggpartie­t i Vermeers målning Dam som står vid en cembalo.

En smärre bomb briserade vid Sotheby’s aktion 2009 då en nyupptäckt van Everdingen bjöds ut och köptes omedelbart av Amsterdams Rijksmuseu­m. Ung kvinna i bredbrämad hatt är i sin färgtonali­tet och i sina silverskim­rande skiftninga­r en mästerlig lek med ljuset. Flickan kunde gott vara en personifik­ation av sommaren och kanske rentav en pendang till Ung kvinna värmer sinahänder vid en glödpanna, som också finns med på utställnin­gen och är en uppenbar allegori över vintern. Hatten och korgen ger ett exotiskt drag samtidigt som den lättklädda flickan står för en sensualism som egentligen känns ännu fräschare än erotiken i konstnären­s mytologisk­a motiv.

 ?? FOTO: RIJKSMUSEU­M AMSTERDAM ?? UNG KVINNA I BREDBRäMAD HATT. Den förtjusand­e tavlan är en helt nyupptäckt Caesar van Everdingen.
FOTO: RIJKSMUSEU­M AMSTERDAM UNG KVINNA I BREDBRäMAD HATT. Den förtjusand­e tavlan är en helt nyupptäckt Caesar van Everdingen.
 ?? FOTO: HORST ZIEGENFUSZ ?? AMOR MED EN GLASGLOB. En målning som bjuder på en mindre ordinär ikonografi.
FOTO: HORST ZIEGENFUSZ AMOR MED EN GLASGLOB. En målning som bjuder på en mindre ordinär ikonografi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland