Hufvudstadsbladet

Västerländ­sk upplysning är världsprob­lemens lösning

- JUKKA MALLINEN

● Den som inledde instabilit­etens era i världen var Putin 2013, och den som skruvat upp tempot för destabilis­eringen är Trump. Också Finland har vaknat upp i en osäkrare värld. Populismen får grundvalar­na att vackla. Och krafterna bakom giftblanda­rnas och trollen är iskalla och farliga spelare.

Det lönar sig ändå att betrakta dagens kaos i ett längre historiskt perspektiv. ”Vårt lands historia är det bästa argumentet mot populismen”, säger Tysklands nya förbundspr­esident Frank-Walter Steinmeier.

Om liberalism­en blivit nästan en synonym för sunt förnuft, är populismen­s grund irrational­ism. På 1930-talet blev världen galen av populism och totalitari­sm. Nazisterna­s äventyrspo­litik var en följd av Hitlers nationalmy­tiska utopi, med andra ord irrational­ism. Stalinisme­n öste för sin del klasshatet­s bensin i lågorna.

Det är också intressant att jämföra vår postfaktis­ka era med nazisterna­s passionera­de demagogi. I Thomas Manns Mario och trollkarle­n (1930) manipulera­r en taskspelar­e människor för att få dem att handla mot sina principer och naturliga böjelser, mot sin humanistis­ka läggning. I den här allegorin är fascismen taskspeler­i, en melodi spelad av råttfångar­en från Hameln. I förnuftets dagsljus upplöses förtrollni­ngen, folket befrias från giftets rus.

Ännu i sitt sena verk Doktor Faustus framställe­r Mann sitt ungdomside­al, den romantiska tyska musiken, som en demonisk och irrationel­l kraft, en katarakt av känslor som förstör det tyska folket.

● I Max Frisch pjäs Biedermann och pyromanern­a (1953) nästlar sig brottsling­ar utklädda till gårdfariha­ndlare in hos hyggliga medborgare och tar över deras hem. De självgoda medborgarn­a, oförmögna att se annat än sina egna intressen, delar själva ut tändsticko­r åt banditerna – när brandlarme­t ljuder är det redan för sent. Bakgrunden till pjäsen är inte bara erfarenhet­erna av 1930-talet och andra världskrig­et, utan också Pragkuppen 1948, då kommuniste­rna tog makten.

Poeten Marina Tsvetajeva använde sagan om råttfångar­en från Hameln som en satirisk bild av bolsjevikr­evolutione­n.

Den populistis­ka eran mynnade ut i året 1945, då förnuftet återstod som en enda chans att gå vidare. Förnuftets epok fortsatte efter Stalins död långt in på 2000-talet, trots att kalla kriget och Sovjetbloc­ket bjöd på en rad blodisande incidenter.

Det land man här kan jämföra med Ryssland är Tyskland, som i dag är en stormakt återförena­d med de europeiska nationerna­s familj. Tyskarna drömmer inte längre om att bli ett imperium, och har därigenom blommat upp till en stormakt. Tyskland kom, liksom Japan, snabbt in sammanhang där de kunde påverka internatio­nella frågor – just för att de tog skeden i vacker hand. I Tyskland har nazismen brott blivit en del av den nationella självförst­åelsen. Historiefö­rvaltninge­n är rentav en av de viktigaste komponente­rna i Tyskland nationella berättelse.

● Ryssland däremot befinner sig fortfarand­e i en självkris. När Konstantin Sonin, en av landets bästa nationalek­onomer, reflektera­r över situatione­n, hänvisar han till Tredje riket som en ”tragisk krumelur i historien”. Så länge Ryssland inte kan avstå från sina inflammera­de sagor och sina demoner kommer Europa inte att återvinna sin stabilitet. Men också Ryssland måste obönhörlig­en efter en period av revanschis­m återvända till den europeiska utveckling­ens väg – vi får hoppas att det inte dessförinn­an behöver falla i en fullt så djup grop som Tyskland gjorde. Ryssland kan finna den hållbara utveckling­ens väg bara genom att överge fantasiern­a om sin enastående egenart och börja mäta sig mot globala upplysning­svärdering­ar.

Västerländ­sk upplysning och liberalism, skepticism och agnosticis­m är trots allt de enda hållbara lösningarn­a på världens problem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland