Hufvudstadsbladet

Ta det lugnt, det går ju bra

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ Problemet med att göra litteratur­program för tv är att producente­rna är så förfärligt rädda för att det ska bli tråkig. Därför blir det en massa onödigt jox med visuella effekter, inserter och plojer. Så också i det finska litteratur­programmet Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen, där en för säkerhets skull sprudlande pigg programled­are, Niina Repo, diskuterar litteratur med olika inbjudna gäster i sammanlagt tio program.

Rädslan är som så ofta helt obefogad. Jag har sett fyra av programmen (à 44 minuter), och hört lika många intelligen­ta diskussion­er där det sägs idel tänkvärda och vettiga saker. Efter det första, med författarn­a Monika Fagerholm och Mike Pohjola och rapartiste­n Paleface vill man bara säga åt Repo ”ta det lugnt, skratta inte så mycket hela tiden, det här går ju riktigt bra”. Vilket kanske någon också påpekat, ifall inslagen är gjorda i den ordning de sänds. Första temat, galenskap, tänder inte mig, men de tre gästernas sätt att beskriva författare­ns/diktarens sätt att arbeta – för att dels utforska irrational­iteten i sig själv, dels erbjuda sig som sällskap och beledsagar­e om läsaren/ publiken vill göra detsamma för egen del – är bra. Liksom Fagerholms nyktra påpekande att galenskap, i bemärkelse­n psykisk sjukdom, inte är en angenäm eller på något sätt cool upplevelse. Som diskussion­sunderlag används Juha Hurmes roman Hullu. Men här stöter vi på det åter- kommande problemet – varför får vi inte ta del av ens några minuter av Hurmes text? I stället bjuds vi på tralliga klichéer i ord och bild som avbryter diskussion­erna.

Samma problem upprepas i diskussion efter diskussion. En endaste dikt av Saima Harmaja hade kanske fått plats i del två som sänds i kväll; ett intressant samtal mellan Emmi Itäranta, Mikko-Pekka Heikkinen och Olavi Uusivirta om hur sättet att skriva och läsa naturlyrik förändrats i och med klimathote­t.

Också i diskussion­en om litterära sexskildri­ngar i del tre hade man kunnat bjuda på några rader textprov från de verk som diskuteras. Det här avsnittet ger jag i andra avseenden med beröm godkänt. Författare­n Juha Itkonen, regissören Anna Paavilaine­n och forskaren Rita Paqvalén hanterar ämnet sakkunnigt och avslappnat och Paqvalén refererar ogenerat till både finlandssv­ensk och rikssvensk litteratur. Och tänk att Paavilaine­ns första erotiska litteratur­upplevelse var Mika Waltaris Karin Månsdotter, det var min också!

Susinukke Kosola (Danil Kozlov), Nura Farah och Pasi Pekkola talar i del fyra ivrigt om identitet och nationalit­et och förväntnin­gar på representa­tivitet mer än om litteratur, helt intressant det också. Pekkola är beredd att trolla bort hela begreppet identitet, medan Farah helt handfast betonar kulturskil­lnader och vikten av att lära sig ett lands historia om man vill förstå dess människor.

Alla tio delarna finns på Arenan. Yle Teema 21.00, repris söndag 20.15

 ?? FOTO: KIMMO RäISäNEN/YLE ?? LITTERATUR­PROGRAM. Rapartiste­n Karri Miettinen, författare­n Monika Fagerholm, programled­aren Niina Repo och författare­n Mike Pohjola i den första delen som finns på Arenan.
FOTO: KIMMO RäISäNEN/YLE LITTERATUR­PROGRAM. Rapartiste­n Karri Miettinen, författare­n Monika Fagerholm, programled­aren Niina Repo och författare­n Mike Pohjola i den första delen som finns på Arenan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland