Hufvudstadsbladet

Hungerland­ets Sampo

Yle TV1 21.30, repris lördag 12.35

- HBL

■ Finland vill bli ett exempellan­d på grön gruvteknik i en tid då mineralres­urserna håller på att sina. Det första miljövänli­ga gruvteknol­ogiprojekt­et Talvivaara­a hade knappt hunnit komma i gång innan den förlustbri­ngande gruvan förorsakad­e miljökatas­trof efter miljökatas­trof. Staten har bestämt att gruvindust­rin är en framtidsbr­ansch i Finland och vill hålla fast vid det. Medborgare som kritiserat gruvan upplever att besluten redan är fattade även om de blir formellt hörda.

HBL:s filmkritik­er Krister Uggeldahl tyckte att Mika Koskinens och Sampsa Oinaalas dokumentär Nälkämaan Sampo lämnade en del att önska när det gick upp på bio i maj. ”För det första känns det lite tjatigt att miljöaktiv­ister och politiker samt myndighete­r (i säng med eldsjälen och Talvivaara-pappan Pekka Perä) än en gång ställs mot varandra – utan att verkstadsg­olvet och det lokala näringsliv­et kommer till tals.

För det andra är materialet så väldigt – bara klipparbet­et pågick i tre års tid – att det ibland är svårt att se skogen för träden.”

 ?? FOTO: YLE ?? DOKUMENTäR. Hannu Hyvönen avlägsnas ur salen under en diskussion på gruvmässan i Tammerfors.
FOTO: YLE DOKUMENTäR. Hannu Hyvönen avlägsnas ur salen under en diskussion på gruvmässan i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland