Hufvudstadsbladet

Gissa vem som var sämst?

- MIKAEL SANNER

Jag har faktiskt varit i Lahtis bara en enda gång. Det var när dottern skulle på konståknin­gstävling där för några år sedan. Jag minns att jag gick omkring och liksom kände skidhistor­iens vingslag, det var något speciellt att vara där.

Nu tänker jag åka dit igen, den här gången för att beskåda när alla dessa hikipersee­t ger sig in i kraftmätni­ng med varandra. För säga vad man vill, men det är otroligt fascineran­de att se skidåkare som åker så ofattbart snabbt och med sådan överlägsen teknik.

Jag lärde mig det där finska uttrycket av mina vänner i Kristinest­ad när jag bodde där för många år sedan. De tog mig med på skidutflyk­t i Bötomberge­n. Det var två söner i barnaåren, mamman, pappan och jag.

Nog har rumpan varit svettfylld alltid, men det har mest berott på min erbarmliga teknik. Har man bara tillräckli­gt dålig teknik blir träningen bara än mer jobbig.

Vi tog det lugnt, särskilt jag som hade köpt mitt första par egna skidor i sportaffär­en i Kristinest­ad bara någon vecka tidigare, men jag upptäckte genast vem som hade sämst teknik. Kanske inte så konstigt, men ändå en smula smärtsamt att bli omåkt av barn som inte ens hade fyllt tvåsiffrig­t. Ett av dem har jag förresten senare sett som tv-läkare på Yle.

Nåja, vi åkte där i godan ro, tog en apelsin och plötsligt kom det svepande en sådan där Juha Mieto-wannabe som höll på att totalt köra över mig. Han skrek nåt argt över axeln.

Det var då som Bengt lärde mig hikiperse-begreppet. Det var också då jag bestämde mig för att aldrig bli en sån.

Jag kan säga att jag både lyckats och misslyckat­s med det. Lyckats på det viset att jag aldrig har blivit bra på skidåkning. Men misslyckat­s då jag faktiskt tycker om att ta ut mig riktigt rejält på skidåkning­en. Nog har rumpan varit svettfylld alltid, men det har mest berott på min erbarmliga teknik. Har man bara tillräckli­gt dålig teknik blir träningen bara än mer jobbig.

Jag är ganska dålig på att valla också – andra skulle nog påstå att jag är usel. Men också det gör träningen ännu effektivar­e. Den som vill ha ett rejält pass bör göra som jag: valla dåligt och finslipa aldrig tekniken. Vi ses i Lahtis!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland