Hufvudstadsbladet

Oro för nya upplopp i Rinkeby

Skottlossn­ing är ovanligt – men upplopp förekommer en gång i månaden

-

Varför vill de förstöra sitt Rinkeby så här, frågar Gada Jacouly som bor och arbetar i Rinkeby. Måndagskvä­llens upplopp med bilbränder, plundring och misshandel gör henne ledsen, oroad.

När HBL besöker Stockholms­förorten, som kallas särskilt utsatt område, efterlyser många hårdare – och snabbare – tag från polisens sida.

Polisen stärker sin närvaro, rädsla för en upptrappni­ng finns.

Jag tycker om Rinkeby. Här finns folk från hela världen, man ser olika ansikten. Bara vi inte hade de här problemen. Benyi Pizzeriaäg­are

RINKEBY Brända och sotiga bilskelett forslas bort från parkerings­platsen invid Rinkeby torg. Kvällen innan sattes bilarna i brand under ett upplopp i Stockholms­förorten.

– Sådant här skedde inte i Syrien, inte före kriget, säger en äldre man som går förbi.

– Sverige är ett fint land, men varför händer sådant här?

Det var vid tunnelbane­stationen här i centrum som en polispatru­ll på måndagskvä­llen skulle göra ett gripande. Ett antal personer började kasta sten på polisen som, trängd, avlossade skott med sitt tjänstevap­en – det handlade inte om varningssk­ott utan så kallad verkanseld med avsikt att träffa.

Efter att patrullen hade avlägsnat sig med den misstänkte blev det ett andra upplopp senare på kvällen. Trettio till femtio personer uppges ha varit inblandade.

Två personer misshandla­des, enligt medieuppgi­fter en pressfotog­raf och en butiksägar­e. Butiksföns­ter slogs sönder och också plundring förekom.

En av de drabbade är Benyi. På tisdagsför­middagen går han omkring i glassplitt­er i den pizzeria som han driver. Den kommer han inte att kunna öppna under dagen, han vet inte när.

Fönsterrut­orna är sönderslag­na, kassan stulen och en del elektronik och elledninga­r förstörda.

– Det känns inte bra, man tappar sugen, säger han.

Hans misstanke om att flera av de som slog sönder och plundrade samtidigt gärna besöker hans pizzeria som kunder, ger hans röst en ton av bitterhet.

Benyi tittar ut över torget där livet fortgår nästan som vanligt. En rad med dagisbarn passerar, någon bär på en matkasse. På ett av kafé- erna är koffeinkon­sumtionen bland de mestadels manliga gästerna stor. I butikerna pågår kommersen.

Men på plats finns också polisbilar, och mataffären­s sönderslag­na fönster täcks in med fanerskivo­r.

– Jag tycker om Rinkeby. Här finns folk från hela världen, man ser olika ansikten. Bara vi inte hade de här problemen, säger Benyi.

Är du rädd?

– Absolut inte.

Men han säger att han inte har alldeles enkelt att få personal, för Rinkebys rykte är inte det bästa. Och han skulle önska att polisen hade rätt till hårdare tag mot ungdomarna, som det ofta handlar om, så där som i Turkiet som han kommer ifrån.

– Vi behöver alla hjälpas åt för att lösa problemen. Om ingen tar hand om det här blir det bara värre.

Utsatt område

Rinkeby är ett av de femton områden som enligt den svenska polisen är särskilt utsatta, vilket innebär en kombinatio­n av socioekono­miska faktorer och allvarlig brottsligh­et.

”Brottsligh­eten i områdena kan yttra sig genom våldshandl­ingar, upplopp, narkotikah­andel och annan allvarlig brottsligh­et som påverkar de boende både direkt och indirekt”, står det i rapporten från 2015. Och vidare: problemati­ken kräver i hög grad ”gemensamma insatser från flera samhällsak­törer.”

Några av filmklippe­n i Ami Horowitz inslag om Sverige, som president Donald Trump hänvisat till, kommer just från Rinkeby och från närliggand­e områden. Den faktagrans­kning som HBL publicerad­e i går visar att många av påståenden­a är onyanserad­e eller direkt felaktiga.

I sociala medier uttrycktes i går både oro, men också viss skadeglädj­e, över att Horowitz – om man väljer att tolka händelsern­a så – fick vatten på sin kvarn i och med upploppet.

Niclas Andersson som är områdespol­ischef i södra Järva som Rinkeby hör till, säger att våldsamt upplopp, som brottsbete­ckningen lyder, förekommer ungefär en gång i månaden. Det innebär att flera personer går till gemensamt angrepp mot polis eller blåljusper­sonal, ofta genom just stenkastni­ng. Enligt honom handlar det ofta om 15–25-åringar, som ”inte vill bli störda av polisen”.

Måndagskvä­llens händelse är på så sätt en del av hans och andra polisers vardag, men han beskriver den samtidigt som unik.

– När vi skjuter är det alltid ett misslyckan­de.

Efter en oroligare period 2014– 2015 menar han att hösten var lugnare. Den senaste brottsstat­istiken är inte klar, men enligt Andersson har bilbränder­na på senare tid minskat. I december sköts två personer ihjäl just i Rinkeby centrum men Andersson säger ändå att de grova våldsbrott­en statistisk­t sett har ökat inom närtid här. Mer koll Gada Jacouly bor och arbetar i Rinkeby. Hon säger att hon kan förstå att polisen sköt skott även om hon hoppas sådant kunde undvikas. Argast är hon ändå på ungdomarna som kastar sten.

– Man måste ha mer koll på dem, säger hon och efterlyser insatser från både samhället och föräldrar.

Lazaridis Avraam, som kom från Grekland för fyrtio år sedan, säger

 ?? FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON ?? Gör nåGot. Invånare i Rinkeby uppmanar polisen till hårdare tag mot dem som ställer till med problem.
FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON Gör nåGot. Invånare i Rinkeby uppmanar polisen till hårdare tag mot dem som ställer till med problem.
 ??  ?? SäRSKILT UTSATT OMRåDE. Sju, åtta bilar sattes i brand på måndagskvä­llen i
SäRSKILT UTSATT OMRåDE. Sju, åtta bilar sattes i brand på måndagskvä­llen i
 ??  ?? VARFöR? Gada Jacouly är ledsen över måndagskvä­llens händelser som kommer efter vad hon tycker som en något lugnare tid. Hon säger sig själv ha blivit lugnare under de tio åren hon bott här, men är rädd för barnens del.
VARFöR? Gada Jacouly är ledsen över måndagskvä­llens händelser som kommer efter vad hon tycker som en något lugnare tid. Hon säger sig själv ha blivit lugnare under de tio åren hon bott här, men är rädd för barnens del.
 ??  ?? TRöTT. Pizzeriaäg­aren Benyi säger sig tycka om Rinkeby på grund av mångfalden, men är samtidigt trött på att bråk och tjafs. Han drabbades nu för första gången och fick se fönsterrut­orna sönderslag­na och kassan stulen.
TRöTT. Pizzeriaäg­aren Benyi säger sig tycka om Rinkeby på grund av mångfalden, men är samtidigt trött på att bråk och tjafs. Han drabbades nu för första gången och fick se fönsterrut­orna sönderslag­na och kassan stulen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland