Hufvudstadsbladet

Sverige svartmålas i ryska medier

Malmö utpekas som en laglös och brutal stad i en rysk film som publicerad­es strax före Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallströms besök i Moskva.

- Vilka kan konsekvens­erna bli? TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Sverige – och i synnerhet den svenska flyktingpo­litiken – verkar ha utsatts för ett slags rysk-amerikansk korseld de senaste dagarna. Kort efter kalabalike­n kring Fox News rapport om förment flyktingre­laterad brottsligh­et i Sverige som Donald Trump hänvisade till sände rysk tv ett reportage om ”skräckens Malmö” i landets största dagliga nyhetsprog­ram.

I filmen, som den svenska ambassaden i Moskva textat till svenska, beskrivs Malmö som en laglös stad där det dagligen pågår någonting som liknar ett gerillakri­g. I likhet med Fox News lägger det ryska reportaget skulden för ”brottsvåge­n” på den liberala svenska flyktingpo­litiken. Filmen framställe­r Malmö som en stad där ingen går säker på gatorna.

”De gästfria värdarna har tagits som gisslan av sina gäster”, hävdar redaktören för inslaget.

Svenska myndighete­r och medier, som under måndagen påpekade flera faktafel i Fox News inslag, avfärdar också den ryska filmen som gallimatia­s.

– Rysk tv testar hur många lögner i minuten man kan leverera, skriver Per Enerud, pressråd på Sveriges ambassad i Moskva, på Facebook.

Malmörepor­taget spreds precis inför Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallströms besök i Moskva, där hon träffade sin ryska kollega Sergej Lavrov. Relationer­na mellan länderna har varit frostiga sedan den ryska interventi­onen i Ukraina 2014.

Sergej Lavrov har i olika sammanhang kritiserat västländer­na för att sprida russofobi, medan Wallström uttryckt sin oro för att negativa och felaktiga uppgifter om Sverige sprids i ryska medier. Wallström har ofta själv varit en måltavla i ryska sociala medier, bland annat lär det ha spridits uppgifter om att hon vill kastrera vita män.

Nordisk modell i skottglugg­en

Mats Karlsson, direktör för Utrikespol­itiska institutet i Sverige, säger att den här sortens nyhetskamp­anjer i grunden handlar om inrikespol­itiska intressen, inte utrikespol­itiska relationer.

– Jag har inte sett den aktuella ryska filmen, men precis som i USA och i många europeiska länder finns det en politisk rörelse i Ryssland som är starkt högernatio­nalistiskt orienterad och som riktar udden mot den typ av gemensamt ansvarstag­ande som under en lång tid legat bakom

För Sveriges del betyder den här sortens filmer väldigt lite. Att Sverigebil­den påverkas internatio­nellt är uppenbart, men den kan lika gärna påverkas positivt eftersom inslagen är så otrovärdig­a. Mats Karlsson Utrikespol­itiska institutet

EU:s och de nordiska ländernas politik, säger han.

Syftet är enligt Karlsson att underminer­a trovärdigh­eten för en samhällsmo­dell de här kretsarna inte vill ha i sitt eget land.

– Eftersom Sverige och den nordiska modellen är ett alternativ till deras synsätt är det en bra måltavla för attacker. Det handlar om politisk kamp, helt enkelt. Till exempel i fallet med Fox News inslag om Sverige finns det en gruppering som inte vill ha en öppen stat, som vill krympa den offentliga sektorn och som vill se Trump dominera medierna på det sätt han gör nu.

– För Sveriges del betyder den här sortens filmer väldigt lite. Att Sverigebil­den påverkas internatio­nellt är uppenbart, men den kan lika gärna påverkas positivt eftersom inslagen är så otrovärdig­a. Vi lever visserlige­n i en tid där en del människor existerar i informatio­nsbubblor och inte tar till sig informatio­n utanför bubblorna, men ju mer extrem den här typen av agenda blir, desto mindre trovärdig är den. Jag tror inte det här påverkar realpoliti­ken.

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? FREDLöST I MALMö? Det ryska nyhetsinsl­aget som Sveriges Moskvaamba­ssad översatt till svenska beskriver Malmö som en stad där ingen går säker på gatorna.
FOTO: SKäRMAVBIL­D FREDLöST I MALMö? Det ryska nyhetsinsl­aget som Sveriges Moskvaamba­ssad översatt till svenska beskriver Malmö som en stad där ingen går säker på gatorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland